«Τα φαντάσματα του Ντέμιν», Βερένα Κέσλερ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Τα φαντάσματα του Ντέμιν», Βερένα Κέσλερ

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το Νοέμβριο του 2021, κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα της Βερένα Κέσλερ, με τίτλο «Τα φαντάσματα του Ντέμιν», σε μετάφραση από τα γερμανικά, της Δέσποινας Κλεομβρότου.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Τα φαντάσματα του Ντέμιν», Βερένα Κέσλερ
«Τα φαντάσματα του Ντέμιν», Βερένα Κέσλερ«Τα φαντάσματα του Ντέμιν», Βερένα Κέσλερ

Υπόθεση βιβλίου

Η δεκαπεντάχρονη Λαρίσα -αλλά μην τολμήσει κανείς σας να την φωνάξει με αυτό το όνομα- κρέμεται ανάποδα -ναι, σαν την νυχτερίδα- από την μηλιά που βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού της. Ο λόγος, που φαίνεται ανεξήγητος στα μάτια του κάθε τυχαίου παρατηρητή, είναι απόλυτα δικαιολογημένος στο μυαλό της ηρωίδας του βιβλίου, Λάρι.

Το όνειρό της είναι να γίνει δημοσιογράφος και μάλιστα πολεμική ανταποκρίτρια. Κάθε στιγμή εν ώρα εργασίας της θα κινδυνεύει, κάθε στιγμή θα μπορούν να την συλλάβουν ή και να την βασανίσουν. Θεωρεί λοιπόν υποχρέωσή της να έχει δοκιμαστεί, να έχει συνηθίσει, να έχει εξοικειωθεί με κάθε πιθανό και απίθανο βασανιστήριο. Το χρονόμετρο θα της πει για άλλη μια φορά πως τα πήγε και αν πλησίασε τους προσωπικούς της στόχους.

Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, σε ένα σπίτι κάπως τρομακτικό, η γηραιά κυρία Λόρε Ντόλμπεργκ κοιτάζει συχνά πυκνά από το παράθυρό της τραβώντας την κουρτίνα. Όχι, μην φανταστείτε καμία κουτσομπόλα καρακάξα που κατασκοπεύει στα κρυφά τις πράξεις και τις επισκέψεις των άλλων. Η κυρία Λόρε, 90 κιόλας ετών, ρίχνει κλεφτές ματιές στον έξω κόσμο που ούτε να του φορτώνεται θέλει, ούτε να έχει και πολλά πολλά μαζί του. Αυτοεξυπηρετείται, δέχεται σπανιότατα επίσκεψη από τον ανιψιό της Στέφαν και ακόμη πιο σπάνια από τον γιό του, τον μικρανιψιό της· τους μοναδικούς εν ζωή συγγενείς που έχει.

Η Λάρι ζει με την μητέρα της. Ο πατέρας της έφυγε από το σπίτι όταν εκείνη ήταν ακόμη μωρό. Η μητέρα της έχει κυλιόμενη βάρδια ως νοσηλεύτρια στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου της πόλης και οι δυό τους έχουν βρει προ πολλού τους ρυθμούς τους. Και μιας και αναφέραμε την πόλη ας πούμε πως πρόκειται για το Ντέμιν μια πόλη της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας, της οποίας το όνομα γράφτηκε με μελανά χρώματα στην ανθρώπινη Ιστορία. Ο λόγος ήταν απόλυτα δικαιολογημένος μιας και εκεί, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε η μεγαλύτερη μαζική αυτοκτονία στην ιστορία της Γερμανίας. Μια πράξη που βάραινε με την σκιά της τόσο το Ντέμιν και τους κατοίκους του, όσο και την παρούσα -σε αυτή τη φρικτή πράξη- γηραιά κυρία Λόρε Ντόλμπεργκ!

Η πρώτη, παντοτινή φίλη και αγαπημένη συμμαθήτρια της Λάρι, είναι η Σαρίνα. Κάθε μέρα στο σχολείο ή και μετά από αυτό, μοιράζονται όνειρα, σχέδια και προβληματισμούς. Κοινό τους σημείο η έγνοια της μιας για την άλλη και η αμοιβαία τους αγάπη. Βέβαια και καυγαδάκια υπάρχουν μεταξύ τους, και τότε δεν μιλούν για λίγο η μια στην άλλη. Όμως οι συνθήκες στις ζωές τους δεν επιτρέπουν συχνά να ασχολούνται με τέτοια ασήμαντα πράγματα. Η μητέρα της Σαρίνας νοσηλεύεται συχνά και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώνεται γοργά. Η Λάρι έχει άλλου είδους προβλήματα με την μητέρα της…


Για τη μάνα μου το να βρει άντρα είναι κάτι σαν στόχος ζωής. Κι όταν έχει κάποιον, πηγαίνει απόλυτα με τα νερά του και αλλάζει τις απόψεις και τα ενδιαφέροντά της, τις διατροφικές της συνήθειες, ακόμα και το χτένισμά της.

Θα μπορούσα να κολλήσω ένα ποστ-ιτ με το αντίστοιχο όνομα σε κάθε αντικείμενο που κατέληξε στο σπίτι μας εξαιτίας κάποιου από τους τύπους με τους οποίους νταραβεριζόταν.

Τα πράγματα δε, σκουραίνουν αληθινά όταν ο νέος φίλος της μητέρας της, ο Μπένο, έρχεται για να… μείνει. Όχι μόνο στις ζωές τους αλλά και στο σπίτι τους!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Αυτά που σας γράφω παραπάνω είναι η πρώτη ανάγνωση της ιστορίας, που τόσο επιτυχημένα αφηγείται η συγγραφέας του βιβλίου. Τα φαντάσματα του Ντέμιν, όμως, είναι ένα πολύπλευρο βιβλίο που επιβραβεύει τον αναγνώστη του, με ιστορίες και γεγονότα που μπορεί να σταχυολογήσει κατά την ανάγνωσή του.

Ιστορίες και γεγονότα που ίσως κινούνται υπογείως…


Δεν έχω ιδέα πόσο μακριά είμαι μέσα στη λιμνούλα, πόσα μέτρα με χωρίζουν από την όχθη. Σκουπίζω με τα χέρια μου το χιόνι που έχει μαζευτεί μπροστά μου προσπαθώντας να δω πόσο παχύς είναι ο πάγος. Μια σκιά κινείται κάτω από την επιφάνεια, για πολύ λίγο, και μετά εξαφανίζεται, αλλά τρομάζω παρ’ όλα αυτά. Ίσως είναι απλά μια φυσαλίδα, λέω στον εαυτό μου και συνεχίζω να σέρνομαι αργά. Νιώθω ότι αρχίζω να τρέμω. Προσπαθώ να συνέλθω, να ελέγξω το τρέμουλο, αλλά δεν τα καταφέρνω με τίποτα. Όλο μου το σώμα τραντάζεται και τελικά ακούγεται ένα κρακ.

…σαν αυτή την φυσαλίδα του πάγου, και σας διαβεβαιώ, αυτό το κρακ θα το νιώσετε αρκετές φορές κατά την απόλαυση του βιβλίου αυτού, μα θα είναι από μέσα σας.

Μια ιστορία ενός τόπου γεμάτου από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Μια έφηβη στην αρχή της ζωής της και μια ηλικιωμένη στην δύση της δικής της ζωής. Ο πρώτος έρωτας και η τελευταία απόφαση. Ανθρώπινα προβλήματα, προβληματισμοί, αντιδράσεις, εναλλαγές οπτικής των γεγονότων, αναδρομές στο παρελθόν. Από αυτά και από τόσα πολλά άλλα είναι πλασμένο το εξαίσιο μυθιστόρημα «Τα φαντάσματα του Ντέμιν», της Βερένα Κέσλερ.

Είναι ένα βιβλίο αξιώσεων με ιδιαίτερη αξία. Ένα βιβλίο όπου ο αναγνώστης γίνεται συλλέκτης. Ένας συλλέκτης που περνοδιαβαίνει ανάμεσα στις λέξεις και τις παραγράφους του, που κινείται ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν μαθαίνοντας γουλιά γουλιά τα γεγονότα, και που αποκτά ολοκληρωμένη εικόνα στο τέλος αυτού του αριστουργήματος.

Άκρως ατμοσφαιρικό, φωτογραφίζει μοναδικά τα ξεσπάσματα της εφηβείας, τη μοναξιά των γηρατειών, τους θανάτους που έζησε η κυρία Ντόλμπεργκ, αυτούς που τριγυρίζουν την Λάρι και τις αποφάσεις των δύο τους. Ιδιαίτερη δε, αναφορά οφείλω να κάνω στο εξαιρετικό εξώφυλλό του -δημιουργία της Ξένιας Τρύφων- που αποτυπώνει πλήρως το κλίμα που αποπνέει το βιβλίο αυτό.

Τα φαντάσματα του Ντέμιν, της Βερένα Κέσλερ, δεν είναι ένα ανάγνωσμα εύκολο. Δεν χαϊδεύει και δεν θυμίζει κανένα άλλο μυθιστόρημα. Είναι ένα βιβλίο που σε χαράζει και αυτό είναι μέσα στις αρετές του, ένα βιβλίο που ένιωσα τύχη και τιμή μου που το διάβασα.

Αναζητήστε το και διαβάστε το, το συντομότερο δυνατό!

Οπισθόφυλλο:

H Λαρίσα, που θέλει να τη φωνάζουν Λάρι, ζει σε μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορία – στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου έγινε στο Ντέμιν η μεγαλύτερη μαζική αυτοκτονία στην ιστορία της Γερμανίας. Για τη Λάρι όμως η πόλη που γεννήθηκε είναι ένα και μόνο πράγμα πάνω απ’ όλα: Βαρετή! Θέλει να βγει στον έξω κόσμο το συντομότερο δυνατό και να γίνει πολεμική ανταποκρίτρια. Ενώ η Λάρι παλεύει με τον παραλογισμό της ενηλικίωσης, η ηλικιωμένη γειτόνισσά της ετοιμάζεται να μετακομίσει στο γηροκομείο. Ξεδιαλέγοντας τα πράγματα που βρίσκονταν μια ζωή στο σπιτικό της, θυμάται το τέλος του πολέμου στο Ντέμιν και παίρνει μια απόφαση με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Με ελαφρότητα και ευστροφία η Βερένα Κέσλερ αφηγείται τη θλίψη και τη μοναξιά, τη φιλία και τον πρώτο έρωτα. Ένα μυθιστόρημα για την έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στις γενιές και τη δυνατότητα υπέρβασής της.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Τα φαντάσματα του Ντέμιν
Die gespenster von Demmin

Συγγραφέας

Βερένα Κέσλερ
Verena Keßler

Μετάφραση

Δέσποινα Κλεομβρότου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

29 Νοεμβρίου 2021

Αριθμός σελίδων

247

ISBN

978-960-03-6898-7

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.