«Τα ψηλά βουνά της Πορτογαλίας», Γιάν Μαρτέλ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Τα ψηλά βουνά της Πορτογαλίας», Γιάν Μαρτέλ

Μια οδυνηρή εξερεύνηση της μεγάλης αγάπης και της μεγάλης απώλειας.

Γράφει: Matia Gr
«Τα ψηλά βουνά της Πορτογαλίας», Γιάν Μαρτέλ

Τα ψηλά βουνά της Πορτογαλίας
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
Σελ. 380

Λισαβόνα, 1904. Ένας νέος άνδρας, ο Τομάς, ανακαλύπτει ένα παλιό ημερολόγιο με αναφορές σε ένα ασυνήθιστο τεχνούργημα, το οποίο –αν καταφέρει να το βρει– θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την Ιστορία.

Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, ο Εουζέμπιο Λοζόρα Πορτογάλος παθολογοανατόμος, φανατικός αναγνώστης των βιβλίων μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια περίεργη κατάσταση, απόρροια της αποστολής του Τομάς.

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ο Καναδός γερουσιαστής Πίτερ, πενήντα χρόνια μετά, έχοντας χάσει την γυναίκα του, μαζί με ένα πίθηκο τον Όντο, θα βρεθούνε στα Ψηλά βουνά της Πορτογαλίας, στο χωριό Τουιζέλο. Η φυσική χάρη του πιθήκου Όντο θα συγκινήσει τον Πίτερ. Ο Πίτερ θα αγαπήσει τον πίθηκο. Ο Όντο είχε μεγάλες δεξιότητες, επικοινωνεί με τον φίλο του, φτιάχνει εργαλεία, φτιάχνει χυλό, θα γίνει φανατικός αναγνώστης. Ο Όντο επιδίωκε να μοιάσει στον Πίτερ, αλλά εκείνος τελικά θα επιδίωκε να μοιάσει στον Όντο. Θα βρούνε το πατρικό σπίτι του Πίτερ, θα ζούνε ειρηνικά μαζί, θα ανακαλύψουν το Χρυσό Παιδί και τελικά θα βρούνε τον ιβηρικό ρινόκερο…

«Τα Ψηλά Βουνά της Πορτογαλίας» -περιπέτεια αναζήτησης, ιστορία φαντασμάτων και σύγχρονος μύθος μαζί- είναι μια οδυνηρή εξερεύνηση της μεγάλης αγάπης και της μεγάλης απώλειας.

Ο ΓΙΑΝ ΜΑΡΤΕΛ γεννήθηκε στην Ισπανία το 1963 από Καναδούς γονείς και πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορα μέρη: στην Αλάσκα, στην Κόστα Ρίκα, στη Γαλλία, στο Οντάριο και στο Μεξικό. Αργότερα, ταξίδεψε στο Ιράν, στην Τουρκία και στην Ινδία. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Τρεντ και άρχισε να γράφει, ενώ παράλληλα έκανε διάφορες δουλειές –κηπουρός, λαντζέρης, φύλακας. Απέσπασε το πρώτο του λογοτεχνικό βραβείο με το πρώτο του κιόλας έργο, μια συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο THE FACTS BEHIND THE HELSINKI ROCCAMATIOS. Στη συνέχεια, ο Μαρτέλ εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τον τίτλο SELF. Σήμερα ζει στο Μόντρεαλ και ασχολείται με τη γιόγκα, το γράψιμο και την εθελοντική εργασία. Ο Μαρτέλ τιμήθηκε με το Βραβείο HughMacLennan 2001 και ήταν υποψήφιος για το Λογοτεχνικό Βραβείο Governor General 2001 και για το Commonwealth Writers’ Prize Best Book 2001. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΙ, το οποίο έλαβε το Βραβείο Booker 2002 και μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΡΓΙΛΙΟΣ και ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ.

  Γιατί το Βυζάντιο

Κώστας Τραχανάς

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.