Ματιά

«Τεμπελόσκυλα σε φόρμα», Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ

Το δεύτερο μέλος της σειράς “Βασιλιάδες της βαβούρας” βρίσκεται, από το Νοέμβριο του 2020, στα βιβλιοπωλεία και σας περιμένει! Αφεθείτε στη πένα του Γιάκομπ Λέοναρντ και στις εικόνες του Σεμπάστιαν Χάιντελ για να σας ταξιδέψουν στο κόσμο όπου τα τεμπελόσκυλα βρίσκονται σε… φόρμα!

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Τεμπελόσκυλα σε φόρμα», Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ

Υπόθεση βιβλίου

Ντρρρρρρρν!!!!! Ντρρρρρρρν!!!!! Ντρρρρρρρρρρρρρρννννν!!!!
Ο πιο όμορφος ήχος στον κόσμο! Το κουδούνι του μεικτού σχολείου “Αϊνστάιν” χτυπάει το τέλος του μαθήματος. Για τον Γκλεμπ, τον Γιάβιντ, τον Εϊμέν κι εμένα έρχεται η ώρα να ξυπνήσουμε, να τεντω-χασμουρη-θούμε, να ξύσουμε τις κοιλιές μας και να πάμε επιτέλους σπίτια μας! Ουουουουφφφφ!

Μοιάζει σαν μέρα ίδια με όλες τις άλλες σωστά; Κι όμως, τα φαινόμενα απατούν! Αυτός, ο ίδιος, ο γνωστός μας, ο Αμπντί Χαλμάν, ο Βασιλιάς της Βαβούρας, ο μεγαλύτερος Φαρσαδόρος όλων των εποχών, σήμερα, σήκωσε το χέρι του στο μάθημα των Μαθηματικών και -μα τον Πυθαγόρα- απάντησε σωστά στον καθηγητή του κύριο Λάντενμπεκ!

Ο καθηγητής Λάντι -όπως τον φωνάζουν οι μαθητές του- αφού βιώνει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της μέχρι τότε σταδιοδρομίας του, βγάζει γρήγορα γρήγορα πληθώρα λογικών συμπερασμάτων και λέει πάνω κάτω τα εξής:
“Παιδί μου έχεις πυρετό;”
“Όχι!” απαντά ο Αμπντί.
“Παιδί μου μήπως κατά τύχη διάβασες;”
“Όχι!”
“Μήπως έγινε το θαύμα τότε και πρόσεξες στο μάθημα;”
Ο Αμπντί προσπαθεί να συγκρατήσει την φούρκα του για τις παραπάνω “συκοφαντίες” που του κάνει ο Μαθηματικός και φυσικά τις απορρίπτει όλες μία προς μία.

Αν είναι δυνατόν! Να έχει διαβάσει; Ανήκουστο! Όμως, για να λέμε και την αλήθεια, και για να εξηγήσουμε και τα ανεξήγητα, γεγονός είναι πως εδώ και τρεις εβδομάδες, ο Αμπντί Χαλμάν δεν είναι πια αυτός που ήταν! Δεν κάνει πια φάρσες, δεν ενοχλεί πια τους καθηγητές, ίδιος αρνάκι του Θεού είναι πια αυτός και η παρέα του όλη, και από ό,τι φαίνεται… προσέχει και στο μάθημα! Απίστευτο;

Βέβαια όπως σας απέδειξα και παραπάνω, πάντα κρύβεται μια εξήγηση μέσα στις μεγάλες αλλαγές. Πίσω από την συγκεκριμένη, κρύβεται ο διευθυντής Κακαντού, ο οποίος ανυποχώρητα δήλωσε ορθά κοφτά πως εάν ο Αμπντί αποδειχθεί ένοχος ακόμη και για μια φάρσα ή φασαρία, θα τον αποβάλλει δια παντός από το σχολείο αυτό!

Από την άλλη, ο Γιούστους -ο Φαρσάκιας, ο πιο δαιμόνιος φαρσοδημιουργός όλων των εποχών- με την παρέα του…


Όμως τις τελευταίες βδομάδες έχουμε σκαρώσει μαζί ένα κάρο πράγματα. Ένα κάρο φάρσες, για να καταλάβετε, όχι απλές, συνηθισμένες φαρσούλες, αλλά μεγαλοφυείς, αστείες, χαοτικές σουπερ-ντούπερ-φάρσες.
Όπως για παράδειγμα, εκείνη η δε-θα-γίνει-μάθημα-λόγω-καύσωνα-μέσα-στον-χειμώνα-φάρσα. Ή εκείνο το ντουζάκι με τις σάπιες ντομάτες. Τέλεια ήταν επίσης και η φάρσα με τα φαντάσματα μέσα στην τάξη! Όλο το σχολείο έγινε τότε άνω κάτω! Κι εμείς περάσαμε τέλεια!

Ναι, όπως βλέπετε το άστρο του φρεσκοεγκατεστημένου στο σχολείο Γιούστους έχει αρχίσει να λάμπει τόσο δυνατά ώστε να κρύβει αυτό του Αμπντί! Άλλωστε δεν είναι απλοί φαρσέρ! Δηλώνουν… Επιστήμονες ή για να ακριβολογήσουμε, φαρσολόγοι!

Τι να το κάνεις όμως; Χωρίς ανταγωνιστές, χωρίς κοντράρισμα, χωρίς αντίπαλους βρε αδερφέ, πόσο μπορείς να χαρείς μια τέτοια νίκη; Καθόλου. Και επειδή ο Γιούστους και η παρέα του καθόλου δεν το χαίρονται και το βρίσκουν και εξαιρετικά βαρετό, ένα σχέδιο αρχίζει να παίρνει μορφή στο μυαλό του φαρσέρ αρχηγού!

Τι σχέδιο; για φάρσα βέβαια πρόκειται, μα για ένα είδος φάρσας πρωτόγνωρο και πρωτάκουστο! Θα είναι λέει ένα σχέδιο απελευθέρωσης, μια φάρσα διάσωσης και απελευθέρωσης! Και ποιός θα ελευθερωθεί; Μα ο “αντίπαλος” βέβαια! Ο Αμπντί!

Τι λέτε; θα καταφέρει ο ευρηματικός Γιούστους να έχει τον ισχυρό αντίπαλό του έτοιμο να κοντραριστεί μαζί του ώστε να αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον η… σχολική τους ζωή;


Αγοράστε το «Τεμπελόσκυλα σε φόρμα», του Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Οι δύο Φαρσο-Βαβουρο-συμμορίες που αγαπήσαμε στο πρώτο βιβλίο της σειράς “Βασιλιάδες της βαβούρας”, επέστρεψαν στο «Τεμπελόσκυλα σε φόρμα», αποφασιστικοί και αποφασισμένοι! Για τι; Μα για να γελάσουμε ακόμα περισσότερο βέβαια!

Ο Γκλεμπ, ο Ειμέν, ο Γιάβιντ της συντροφιάς του Αμπντί Χαλμπάν, και ο Ντέρεκ, ο Ραούλ, ο Κίρα και ο Άνταμ από την παρέα του Γιούστους, είναι άπαντες παρόντες και σε αυτό το βιβλίο για να μας αφηγηθούν τις ξεκαρδιστικές φάρσες τους, τις περιπέτειές τους και τις ακόμη διασκεδαστικότερες μύχιες σκέψεις τους!!!

Το «Τεμπελόσκυλα σε φόρμα», του Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ, πλημμυρίζει από έξυπνο χιούμορ πλαισιωμένο από ξεκαρδιστικά σκίτσα φτιαγμένα με πολύ τρέλα, ταλέντο και μεράκι!

Τα κεφάλαια κινούνται εναλλάξ από την μία παρέα στην άλλη, με τους απίστευτους διαλόγους να θυμίζουν αγώνα του πινγκ πονγκ και την υπέροχη εικονογράφηση του Σεμπάστιαν Χάιντελ να μιλά για την υπόθεση πίσω από τις λέξεις!

Πρόκειται για ένα βιβλίο πρόκληση και πρόσκληση για τους έφηβους αναγνώστες. Διαβάζοντάς το θα ξεσκάσουν, θα ψυχαγωγηθούν και θα γελάσουν με την καρδιά τους, σε πολλά σημεία του βιβλίου, τόσο από το κείμενο όσο και από τα σκίτσα που το συνοδεύουν!

Αναζητήστε το, αγοράστε το και χαρίστε το στους έφηβους βιβλιόφιλους της οικογένειάς σας! Θα το λατρέψουν!

Οπισθόφυλλο:

Ο Διευθυντής Κακαντού απείλησε τον Αμπντί, μετά την τελευταία φάρσα που σκάρωσε, πως θα τον πετάξει με τις κλωτσιές έξω από το σχολείο. Από εκείνη τη μέρα και μετά ο Αμπντί και όλη η γκετοσυμμορία του έχουν γίνει τα «καλύτερα παιδιά»: επιμελείς, υπάκουοι και ήμεροι σαν αρνάκια! Κι εγώ βαριέμαι μέχρι θανάτου! Τέρμα πια οι φάρσες! Τέρμα οι βαβουροκαταστάσεις! Τέρμα και όλα τα μεγαλοφυή κόλπα!

Ουουφφφ!!! Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο έτσι!!!

Και σαν να μην είναι όλα αυτά αρκετά, ο Αμπντί μας ανακοίνωσε και μας τόνισε κατηγορηματικά, πως τώρα πια έχει μπει στον κόσμο των free-runner, κι ότι δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να τον νικήσει στο παρκούρ!!!

Χμ…, μάλλον θα πρέπει να τον ταρακουνήσω λιγάκι, δεν νομίζετε;

Και δεν υπάρχει πιο κατάλληλη ευκαιρία να γίνει αυτό από την δοκιμασία της αναρρίχησης, σε διαγωνισμό παρκούρ, όπου η κατάσταση ξεφεύγει πέρα από κάθε όριο…

Ο πόλεμος λοιπόν ανάμεσα στον Γιούστους, τον Αμπντί και τις κλίκες τους, συνεχίζεται. Η βαβούρα κατακλύζει όλη τη γειτονιά. Αυτή τη φορά με όλο το σχολείο παρόν. Ποια ομάδα από τις δύο θα κερδίσει στις δοκιμασίες για «Πολεμιστές Νίντζα»; Θα υπάρχει νικητής; Θα μάθουμε τελικά ποιος θα είναι KING OF SCHOOL;

Η ξεκαρδιστική συνέχεια από τους «Βασιλιάδες της Βαβούρας – Φιλικοί σαν τα σκυλόψαρα» είναι εδώ. Οι δυο συμμορίες προσπαθούν να ταπεινώσουν η μία την άλλη με τις φάρσες τους και τους διαγωνισμούς τους. Αλλά στο τέλος ξεπροβάλουν και οι αξίες της αναγνώρισης του αντιπάλου και της συνεργασίας.

Μέχρι την επόμενη φορά.

Μέχρι τον επόμενο γύρο αναμέτρησης.

Μέχρι το επόμενο βιβλίο.


Αγοράστε το «Τεμπελόσκυλα σε φόρμα», του Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Τεμπελόσκυλα σε φόρμα
Fit wie ein Faultier

Σειρά βιβλίων

Βασιλιάδες της βαβούρας
Kings of Chaos
Zahm wie schulhofhaie

Συγγραφέας

Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ
Jakob Musashi Leonhardt

Εικονογράφος

Σεμπάστιαν Χάιντελ
Sebastian Heidel

Μετάφραση

Δέσποινα Κλεομβρότου

Μεταγλώττιση σχεδίων

Απόστολος Ιωάννου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2020

Αριθμός σελίδων

142

ISBN

978-960-03-6830-7

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα