«Θανάσιμο λευκό», Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Θανάσιμο λευκό», Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός, τον Ιούλιο του 2021, κυκλοφόρησε το αστυνομικό μυθιστόρημα «Θανάσιμο λευκό», του Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ, σε μετάφραση που υπογράφει ο Αύγουστος Κορτώ.

«Θανάσιμο λευκό», Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ

Υπόθεση βιβλίου

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ -μετά την πρόσφατη επιτυχία του να “πιάσει” τον Αντεροβγάλτη του Σάκλγουελ- είναι γνωστός σε όλη την την Μεγάλη Βρετανία. Η απότομη άνοδος της φήμης του, οδηγεί όπως είναι φυσικό και σε απότομη αύξηση των πελατών του γραφείου του. Ευτυχώς για εκείνον, η πολυτάλαντη Ρόμπιν Έλακοτ, είναι ξανά μέλος της ομάδας του και μάλιστα ως συνεταίρος του.

Ναι, έχουν αλλάξει αρκετά το τελευταίο διάστημα, αλλά επιτέλους η Ρόμπιν είναι πάλι εδώ! Είναι εδώ για να βοηθήσει στις υποθέσεις του γραφείου, αλλά και για να κάνει πιο όμορφη την ζωή του Κόρμοραν. Ναι, είναι παντρεμένη πλέον και εκείνος έχει δεσμό με μια άλλη γυναίκα, αλλά η σχέση τους ποτέ δεν ήταν ούτε ξεκάθαρη ούτε εύκολη. Το μόνο σίγουρο είναι οτι και οι δύο όταν βρίσκονται μαζί νιώθουν πολύ πολύ καλά και αυτό είναι κάτι που τους αρκεί.

Στην εργασία τους, υποθέσεις τρέχουν και άλλες βρίσκονται σε αναμονή, όταν εμφανίζεται εκεί ένας μυστήριος νεαρός, ζητώντας απεγνωσμένα να μιλήσει στον Στράικ…


«Εσύ είσαι αυτός;» είπε ο άντρας με τα μάτια που γυάλιζαν, καθώς η παλάμη του ακουμπούσε ξανά τη μύτη και το στήθος του. «Ο Στράικ είσαι; Ο ντετέκτιβ;»
Με το χέρι που δεν πηγαινοερχόταν διαρκώς από τη μύτη στο στήθος, τράβηξε ξαφνικά το φερμουάρ του. Η Ντενίζ κλαψούρισε, λες και φοβήθηκε πως υπήρχε περίπτωση να γυμνωθεί μπροστά της, πράγμα το οποίο σαφώς φάνταζε πιθανό.
«Ο Στράικ είμαι, ναι», είπε ο ντετέκτιβ προχωρώντας και παίρνοντας θέση ανάμεσα στον νεαρό και στη γραμματέα. «Είσαι εντάξει, Ντενίζ;»
«Ναι», ψιθύρισε εκείνη, παραμένοντας κολλημένη με την πλάτη στον τοίχο.
«Είδα ένα παιδί να σκοτώνεται», είπε ο άγνωστος. «Να στραγγαλίζεται».

Ο Στράικ προσπάθησε να αποσπάσει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσε από τον Μπίλι -έτσι ήταν το όνομα του νεαρού- αλλά η απειρία και ο φόβος της Ντενίζ δεν το επέτρεψαν αυτό. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μπίλι έφυγε τρέχοντας από το γραφείο, έχοντας δώσει στον ντετέκτιβ ελάχιστες πληροφορίες.

Αν και στην ουσία δεν υπήρχε πελάτης που θα πλήρωνε τον λογαριασμό, η ηθική του Στράικ δεν του επέτρεπε να κάνει τα στραβά μάτια και να αγνοήσει την καταγγελία μια δολοφονίας, πόσο μάλλον όταν το θύμα φαινόταν να είναι ένα μικρό παιδί.

Οι πρώτες διερευνητικές ενέργειες έγιναν από τον ίδιο. Κάπου εκεί όμως, εμφανίστηκε μια νέα υπόθεση που φαίνεται να έχει κάποια σχέση με την καταγγελία του Μπίλι. Εντολέας της υπόθεσης αυτής είναι ένα από τα πρωτοκλασάτα μέλη της κυβέρνησης και η αμοιβή που θα πληρωθεί είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Οι επαγγελματικές προτεραιότητες του Κόρμοραν και της Ρόμπιν αλλάζουν και ακολουθούν πλέον με όλες τις επιχειρησιακές τους δυνάμεις και δεξιότητες τον δρόμο που θα οδηγήσει στην επίλυση του καινούργιου αυτού γρίφου!

Είστε έτοιμοι να τους ακολουθήσουμε καταπόδας;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το όνομα του Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ είναι συνδεδεμένο με αστυνομικά μυθιστορήματα αξιώσεων. Το νέο του δημιούργημα, με τίτλο «Θανάσιμο λευκό – Lethal white» δεν αποτελεί εξαίρεση των προκατόχων του. Είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο γρίφους, ανατροπές και πολλή πολλή δράση!

Οι εικόνες ολοζώντανες, η πλοκή περίτεχνα υφασμένη και οι χαρακτήρες άξιοι για ενδελεχή ανάλυση και σχολιασμό. Θα ήθελα προσωπικά η ιστορία να ρέει πιο γρήγορα, αλλά έχει και αυτό το υψηλό ιξώδες μια γοητεία, που οι λάτρεις του νουάρ εκτιμούν δεόντως.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών μυθιστορημάτων, κατά κανόνα, ο κεντρικός ήρωας -ο ντετέκτιβ- είναι άντρας και όλη την έρευνα την “παίρνει” στους ώμους του. Αυτό -προς τέρψη των αναγνωστών του- δεν συμβαίνει σε αυτή τη σειρά βιβλίων του Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ.

Το ζευγάρι των ερευνητών, από κοινού συμβάλει στην επίλυση των γρίφων. Επίσης πέρα από την αστυνομική πλευρά της ιστορίας, υπάρχει και η συναισθηματική -αυτή της σχέσης των δυο τους- που προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ανάγνωσης και κάνει το έργο ενδιαφέρον για μια ευρύτερη ομάδα αναγνωστών.

Αν αυτό που θέλετε από το επόμενο μυθιστόρημα που θα διαβάσετε είναι μια ιστορία χωρίς ιδιαίτερους κοινωνικούς προβληματισμούς, ανάλαφρη, με μυστήριο, αρκετή αγωνία και συναισθηματικές ανατροπές τότε το «Θανάσιμο λευκό», του Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ, θα πρέπει θαρρώ να είναι μια από τις πρώτες επιλογές σας!

Καλή διασκέδαση στην ανάγνωσή του!

Οπισθόφυλλο:

«Είδα ένα παιδί να δολοφονείται… Το στραγγάλισε».

Όταν ο Μπίλι, ένας νεαρός που φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα, επισκέπτεται τον ιδιωτικό ερευνητή Κόρμοραν Στράικ, ζητώντας του να ερευνήσει ένα έγκλημα στο οποίο νομίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, ο Στράικ τον ακούει με προσοχή. Ενώ ο Μπίλι φαίνεται ότι πάσχει ξεκάθαρα από κάποια νοητική διαταραχή και δε θυμάται συγκεκριμένες λεπτομέρειες, η ιστορία του φαντάζει αληθινή. Προτού όμως προλάβει ο Στράικ να του κάνει ερωτήσεις, ο Μπίλι το βάζει στα πόδια πανικόβλητος.

Ο Στράικ και η Ρόμπιν Έλακοτ, η πρώην βοηθός του και τώρα συνέταιρός του, ακολουθούν ορισμένα ίχνη και βρίσκονται στα σκοτεινά δρομάκια του Λονδίνου, σ’ ένα μυστικό ιερό μέσα στο Κοινοβούλιο και σε μια μυστηριώδη έπαυλη στην εξοχή.

Η ζωή του Στράικ, όμως, είναι τώρα πια ταραχώδης. Το γεγονός ότι έχει αποκτήσει φήμη ως ντετέκτιβ τον εμποδίζει να δρα στο παρασκήνιο. Επιπλέον, ενώ θεωρεί την επαγγελματική του σχέση με τη Ρόμπιν πολύτιμη, η προσωπική τους είναι πολύ περίεργη.

Το ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΛΕΥΚΟ, το τέταρτο βιβλίο της επιτυχημένης αστυνομικής σειράς με πρωταγωνιστές τον Κόρμοραν Στράικ και τη Ρόμπιν Έλακοτ, είναι ένα μυστήριο που διαβάζεται απνευστί από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Θανάσιμο λευκό
Lethal white

Συγγραφέας

Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ
Robert Galbraith

Μετάφραση

Αύγουστος Κορτώ

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

8 Ιουλίου 2021

Αριθμός σελίδων

789

ISBN

978-618-01-3488-9

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.