«Η εποχή των οστών», Σαμάνθα Σάνον - «The bone season», Samantha Shannon .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Η εποχή των οστών», Σαμάνθα Σάνον – «The bone season», Samantha Shannon

Έβρεχε εκείνη τη μέρα. Την τελευταία μου μέρα στη δουλειά. Ένα μηχάνημα τεχνητής υποστήριξης κρατούσε τα ζωτικά μου όργανα σε λειτουργία. Έμοιαζα νεκρή, και κατά κάποιο τρόπο ήμουν: το πνεύμα μου είχε αποκολληθεί εν […]

Γράφει: Matia Gr
«Η εποχή των οστών», Σαμάνθα Σάνον – «The bone season», Samantha Shannon

Η εποχή των οστών

Έβρεχε εκείνη τη μέρα. Την τελευταία μου μέρα στη δουλειά. Ένα μηχάνημα τεχνητής υποστήριξης κρατούσε τα ζωτικά μου όργανα σε λειτουργία. Έμοιαζα νεκρή, και κατά κάποιο τρόπο ήμουν: το πνεύμα μου είχε αποκολληθεί εν μέρει από το σώμα μου. Ήταν ένα έγκλημα για το οποίο θα μπορούσα να βρεθώ στην αγχόνη.
Είπα ότι δούλευα στο συνδικάτο. Επιτρέψτε μου να αποσαφηνίσω: ήμουν ένα είδος χάκερ. Δεν διάβαζα το μυαλό των άλλων, όχι ακριβώς· περισσότερο ήμουν ένα ραντάρ μυαλών, συντονισμένο με τις διεργασίες του αιθέρα. Μπορούσα να αισθανθώ τις αποχρώσεις των ονειροφασμάτων και των περιπλανώμενων πνευμάτων. Πράγματα έξω από τον εαυτό μου. Πράγματα που ο μέσος διορατικός δεν μπορούσε να νιώσει.
Ο Τζαξ με χρησιμοποιούσε σαν όργανο παρακολούθησης. Η δουλειά μου ήταν να ελέγχω την αιθέρια δραστηριότητα στον τομέα του.

Αυτή είναι η Πέιτζ και βρισκόμαστε στο Λονδίνο του 2056. Όχι πολύ μακριά στο μέλλον από το δικό μας παρόν, αλλά εξαιρετικά μακριά από την δική μας -βαρετή πολλές φορές, αλλά ασφαλή- πραγματικότητα και καθημερινότητα. Στον κόσμο της Πέιτζ κάθε τι που έχει να κάνει με το παραφυσικό, με το κόσμο των πνευμάτων και με την αλληλεπίδραση αυτού με τον υλικό κόσμο είναι παράνομο… Και άρα πόλος έλξης κακοποιών στοιχείων και μαύρου χρήματος. Πολύ μαύρου και πολύ χρήματος!

Είμαστε στο μυθιστορηματικό κόσμο που έπλασε η βρετανίδα συγγραφέας Σαμάνθα Σάνον και κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Πλατύπους το 2013 σε μετάφραση της Πηνελόπης Τριαδά. Ο τίτλος αυτού του εξαιρετικού αναγνώσματος είναι «Η εποχή των οστών». Ας γυρίσουμε όμως στην υπόθεση.

Η δεκαεννιάχρονη ηρωίδα μας ανήκει στην τάξη των διορατικών, ανθρώπων δηλαδή που μπορούν να έχουν επαφή και με τις δύο σφαίρες. Την υλική και την πνευματική. Φυσικά «οι επαγγελματικές της» δραστηριότητες είναι άγνωστες στον πατέρα της, για την δική του ασφάλεια. Η εργασία της Πέιτζ δεν είναι επικίνδυνη μόνο εξαιτίας της τιμωρίας από τον νόμο που αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη από πάνω της εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Είναι επικίνδυνη και από την ίδια της την φύση. Όταν δύο ασύμβατοι κόσμοι ενώνονται και εσύ αποτελείς την γέφυρα, κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα επιστρέψεις στον φυσικό σου χώρο ή ότι θα επιστρέψεις ανέπαφος.

Το σινάφι της, οι αφύσικοι όπως τους χαρακτηρίζουν, δικαίως ή αδίκως, εδώ και διακόσια χρόνια θεωρούνται υπεύθυνοι για κάθε είδους αδίκημα στον κόσμο των φυσιολογικών ανθρώπων… Δολοφονίες, βιασμοί, κλοπές, εμπρησμοί… Όλα θεωρούνται ότι πηγάζουν από εκείνους. Γι αυτό το λόγο ακόμα και ως υπάρξεις βρίσκονται εκτός νόμου και η σύλληψή τους βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη. Αυτός είναι και ο λόγος που από την στιγμή της γέννησής τους ωθούνται στο περιθώριο.

Η Πέιτζ έχει συμβιβαστεί με αυτή τη ζωή και έχει βρει τον τρόπο να επιβιώνει μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Όμως αυτή η ζωή θα αλλάξει δραματικά μία μέρα. Καθώς έφευγε από το «λημέρι» που εργαζόταν – ζούσε – κρυβόταν για να επισκεφθεί στον πατέρα της. Στο μετρό έγινε έλεγχος από την υπηρεσία που αναζητά διορατικούς και εκείνη για να γλυτώσει αναγκάστηκε να δολοφονήσει έναν αστυνομικό και να τρελάνει τον συνάδελφό του. Η σύλληψη ενός διορατικού οδηγούσε είτε στην πρόσληψή του από την υπηρεσία αναζήτησης των ομοίων του, είτε στην εκτέλεσή του. Στην περίπτωση βέβαια της Πέιτζ όπου εκτός από παράνομη έγινε και δολοφόνος, ο θάνατος ήταν βέβαιος. Λίγες ώρες αργότερα είχε συλληφθεί. Όχι όμως από το χέρι του νόμου…


«Καλώς ήλθατε στη Σίολ I».

«Είμαι η Νασίρα Σάργκος». Η φωνή της ήταν ήρεμη και χαμηλή. «Είμαι η ηγεμόνας του αίματος της Φυλής των Ρεφάιμ».

«Ο λαός μου, οι Ρεφάιμ είναι όλοι τους διορατικοί. Δεν υπάρχουν αμαυρωτικοί ανάμεσά μας. Από τότε που έλαβε χώρα το σκίσιμο ανάμεσα στους κόσμους μας, είμαστε αναγκασμένοι να μοιραζόμαστε τον Πέρα Κόσμο με μια παρασιτική φυλή που ονομάζεται Ιμάιμ. Είναι ανεγκέφαλα, κτηνώδη πλάσματα με αδυναμία στην ανθρώπινη σάρκα. Αν δεν ήμασταν εμείς θα είχαν περάσει το κατώφλι και θα είχαν έρθει εδώ. Θα είχαν έρθει για εσάς».

«Από τη στιγμή της άφιξής μας, έχουμε πάρει πολλούς διορατικούς υπό την προστασία μας. Ως αντάλλαγμα γι αυτή την προστασία, σας εκπαιδεύουμε για να καταστρέφετε τους Ιμάιμ -να προστατεύετε τον «φυσικό πληθυσμό»- ως τμήμα ενός τάγματος σωφρονισμού. Αυτή η πόλη λειτουργεί ως φάρος για τα πλάσματα, έλκοντάς τα μακριά από τον υπόλοιπο υλικό κόσμο.

Η επιλογή φαντάζει εύκολη. Υποταγή κατ’ αρχήν και εκπαίδευση από τους Ρεφάιμ και κατόπιν μάχες για την προστασία του κόσμου ή απλή υπηρεσία σκλάβου σε περίπτωση αποτυχίας στην εκπαίδευση. Στον αντίποδα φυσικά βρίσκεται πάντα η θανατική ποινή. Είναι όμως όντως απλή αυτή η επιλογή; Πόσο σκληρή θα είναι η εκπαίδευση; Πόσο ανηλεείς οι μάχες που θα την ακολουθήσουν; Ποιά τύχη τους περιμένει αν κριθούν ακατάλληλοι; Ένας τρόπος υπάρχει να το ανακαλύψει αυτό η Πέιτζ… Να βαδίσει στον δρόμο των Ρεφάιμ και μαζί με εκείνη και εμείς! Είστε έτοιμοι;

Η εποχή των οστών είναι ένα μυθιστόρημα που θα σας συντροφεύσει όχι μόνο τις ώρες που θα αφιερώσετε στην ανάγνωσή του αλλά και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. Η πλοκή του είναι μοναδική και απίστευτα καλοδουλεμένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια. Ο τρόπος που γράφει η νεαρή -γεννήθηκε το 1991- συγγραφέας είναι δροσερός, λογοτεχνικός, εθιστικός και δεν επιτρέπει να μειωθεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη ούτε σε ένα σημείο μέσα στις εξακόσιες σελίδες του έργου της. Είμαι βέβαιος ότι για την Σαμάνθα Σάνον θα ακούσουμε πάρα μα πάρα πολλά στο μέλλον μιας και το ντεμπούτο της είναι μια τόσο συναρπαστική μυθιστορία. Έχει και το ταλέντο αλλά και την τεχνική να γοητεύει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες του έργου της και να τον κάνει να αγωνιά καθ’ όλη την διάρκεια της ανάγνωσής του. Όσο για τους λάτρεις των ανατροπών ένα έχω να πω: ολόκληρο το βιβλίο είναι μια ανατροπή!

Πιστεύω ότι θα το λατρέψετε και γι αυτό σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Μοναδική συμβουλή: οι κατ’ ευφημισμόν «λεοντόκαρδοι» ας περιορίσουν την ανάγνωσή του τις ώρες που ο ήλιος λάμπει. Μετά τη δύση… έρχονται!

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Το έτος είναι 2059.
Η δεκαεννιάχρονη Πέιτζ Μάρνι εργάζεται στον παράνομο υπόκοσμο της Σάιον Λονδίνου, στο Σέβεν Ντάιαλς, και εργοδότης της είναι ένας άντρας με το όνομα Τζάξον Χολ. Η δουλειά της: να ανιχνεύει πληροφορίες παραβιάζοντας την ανθρώπινη σκέψη. Γιατί η Πέιτζ είναι ονειροβάτης, μια διορατική – και στον δικό της κόσμο, τον κόσμο της Σάιον, η ύπαρξή της και μόνο αποτελεί προδοσία.
Βρέχει τη μέρα που η ζωή της αλλάζει για πάντα. Πέφτει θύμα επίθεσης και απαγωγής, και μεταφέρεται στην Οξφόρδη – μία πόλη που αποτελεί μυστικό εδώ και διακόσια χρόνια και που ελέγχεται από μία ισχυρή, υπερφυσική ράτσα, τους Ρεφάιμ. Η Πέιτζ ανατίθεται στον Δεσμοφύλακα, έναν Ρεφάιτ με μυστηριώδη κίνητρα. Είναι ο αφέντης της. Ο εκπαιδευτής της. Ο φυσικός εχθρός της. Όμως αν η Πέιτζ θέλει να ξαναποκτήσει την ελευθερία της θα πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να αποδεχθεί τη φροντίδα σε αυτή τη φυλακή όπου έχει έρθει για να πεθάνει.
“Η Εποχή των Οστών” συστήνει μια ακαταμάχητη ηρωίδα στον λογοτεχνικό κόσμο. Επίσης μας συστήνει τη Σαμάνθα Σάνον, μία εξαιρετική νεαρή συγγραφέα με τεράστια φιλοδοξία και πλούσια φαντασία, που έχει δημιουργήσει μια θαρραλέα νέα πραγματικότητα σε αυτό το συναρπαστικό ντεμπούτο.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.