«Το εγχειρίδιο της κακής μητέρας, κόρης και γιαγιάς», της Κέιτ Λονγκ - Kate Long .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Το εγχειρίδιο της κακής μητέρας, κόρης και γιαγιάς», της Κέιτ Λονγκ – Kate Long

Τρεις γυναίκες, τρεις γενιές σ’ ένα σπίτι. Διαφορετικές η μία από την άλλη, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε χαρακτήρα. Η γιαγιά, η Ναν, πάσχει από γεροντική άνοια κι έτσι ποτέ δε ξέρεις αν […]

Γράφει: Matia Gr
«Το εγχειρίδιο της κακής μητέρας, κόρης και γιαγιάς», της Κέιτ Λονγκ – Kate Long

Τρεις γυναίκες, τρεις γενιές σ’ ένα σπίτι. Διαφορετικές η μία από την άλλη, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε χαρακτήρα.

Η γιαγιά, η Ναν, πάσχει από γεροντική άνοια κι έτσι ποτέ δε ξέρεις αν τη συγκεκριμένη στιγμή είναι στον κόσμο της ή σε αυτόν όλων των υπολοίπων.

Η Κάρεν, η κόρη της, ζει την απόλυτη τρεχάλα προσπαθώντας να φροντίσει τη μητέρα της, να εργαστεί, να βρει κι εκείνη έναν άνθρωπο στην προσωπική ζωή της και φυσικά να χειριστεί σωστά τις εφηβικές μεταπτώσεις και τους εφηβικούς καβγάδες της κόρης της Σάρλοτ. Η Κάρεν έμεινε έγκυος σε μικρή ηλικία, αναγκάστηκε να κάνει στην άκρη τα όνειρά της για σπουδές και καριέρα, κι έτσι, έχοντας αυτά τα βιώματα προσπαθεί με κάθε τρόπο να προφυλάξει τη Σάρλοτ από μια παρόμοια τύχη.

Η Σάρλοτ είναι μια έφηβη που νιώθει ασφυξία στο χωριό της, κάνει τα πρώτα της βήματα στην ερωτική πράξη με τον συνομήλικό της Πολ και… μένει έγκυος.

Η Κάρεν γίνεται έξαλλη, η γιαγιά της συμπαραστάτρια, και ο Πολ καπνός! Ευτυχώς, που υπάρχει και ο Ντάνιελ, φίλος και σύμμαχος της Σάρλοτ που προσπαθεί με όλους τους τρόπους να την βοηθήσει στις κρίσιμες, για τη ζωή της, αποφάσεις που πρέπει να παρθούν εδώ και τώρα και στις δυσκολίες που εμφανίζονται συνεχώς στη ζωή της.

Οι τρεις αυτές γυναίκες μας αφηγούνται μία-μία απ’ τη πλευρά της τι συμβαίνει στη ζωή της. Ζουν σ’ ένα σπίτι όπου τα συναισθήματα τρέχουν σαν βραστό ή παγωμένο νερό αιωνίως. Η Κάρεν και η Σαρλότ λένε για την καθημερινότητά τους, ενώ η γιαγιά Ναν μιλά συνήθως για το παρελθόν.

Είναι ένα βιβλίο που μας μιλάει για τη ζωή και τα συναισθήματα τριών γυναικών, που βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές ηλικίες, γραμμένο με ίχνη χιούμορ, που άλλωστε πόσο μπορεί να φωτίσει μία σκοτεινή πραγματικότητα. Τώρα που ανέφερα τη λέξη πραγματικότητα θυμήθηκα μία φράση που υπάρχει μέσα στο βιβλίο η οποία λέει το εξής: “Πέστε μου, υπάρχει πολιτικός που ξέρει τι θα πει πραγματικότητα;”

Το «Το εγχειρίδιο της κακής μητέρας, κόρης και γιαγιάς», της Κέιτ Λονγκ, κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση της Μπελίκα Κουμπαρέλη.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Τρεις γυναίκες, τρεις γενιές, ένας χρόνος στη ζωή τους. Η Ναν, η γιαγιά, η Κάρεν, η κόρη της, και η Σάρλοτ, τη κόρη της κόρης της.

Η Κάρεν ζητούσε πολλά απ’ την ζωή αλλά έμεινε έγκυος και αναγκάστηκε να αφήσει τα πάντα για το μωρό της, τη Σάρλοτ. Όλες οι ελπίδες της είναι πλέον στραμμένες στην κόρη της, για να πετύχει όλα όσα δεν κατάφερε η ίδια. Έλα, όμως, που το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει. Και η Σάρλοτ θα μείνει έγκυος στα δεκάξι της. Το αποτέλεσμα; Μια μητέρα σκασμένη απ’ το κακό της, μια κόρη μικρομεγάλη και μια γιαγιά χαμένη λόγω αλτσχάιμερ. Και οι τρεις στο ίδιο σπίτι…

Ένα ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα, κεφάτο και τρυφερό, όπου το τώρα γεφυρώνει με μοναδικό τρόπο το χθες με το αύριο!

Ο.Κ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.