«Το έπος του λυκόφωτος, ο επίσημος οδηγός», της Στέφενι Μέιερ - «The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide», by Stephenie Meyer .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Το έπος του λυκόφωτος, ο επίσημος οδηγός», της Στέφενι Μέιερ – «The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide», by Stephenie Meyer

Ήταν πριν έξι χρόνια, το 2005, που η Μπέλλα και ο Έντουαρντ, έκαναν τα πρώτα τους βήματα ως λογοτεχνικοί ήρωες στο παγκόσμιο εκδοτικό στερέωμα. Το Έπος του Λυκόφωτος, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε […]

Γράφει: Matia Gr
«Το έπος του λυκόφωτος, ο επίσημος οδηγός», της Στέφενι Μέιερ – «The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide», by Stephenie Meyer

Το έπος του λυκόφωτος, ο επίσημος οδηγόςΉταν πριν έξι χρόνια, το 2005, που η Μπέλλα και ο Έντουαρντ, έκαναν τα πρώτα τους βήματα ως λογοτεχνικοί ήρωες στο παγκόσμιο εκδοτικό στερέωμα. Το Έπος του Λυκόφωτος, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε φανατικούς οπαδούς, ανεβάζοντας την Στέφενι Μέιερ πολύ ψηλά στην λίστα των διεθνώς γνωστών και επιτυχημένων συγγραφέων. Η σειρά αυτή των βιβλίων της -με πέντε συνολικά να απαρτίζουν το έπος- αποτέλεσε ένα εκδοτικό φαινόμενο, με εκατομμύρια αναγνωστών να τα έχουν διαβάσει σε μία από τις 48 γλώσσες που έχουν μεταφραστεί.

Φυσικό ήταν μετά από αυτή την επιτυχία να εμφανιστεί και ο Επίσημος Οδηγός. Ένα έκτο δηλαδή βιβλίο που βοηθά τον αναγνώστη να εμβαθύνει στον “κόσμο” που έπλασε η ταλαντούχα συγγραφέας, να φωτίσει σκοτεινά σημεία του και να ξαναζήσει την μαγεία της περιήγησης σε αυτόν. Ο οδηγός αυτός με τίτλο «Το έπος του λυκόφωτος, ο επίσημος οδηγός», της Στέφενι Μέιερ, είναι γεγονός και από τον Απρίλη του 2011 οι εκδόσεις Πλατύπους τον έφεραν και στην χώρα μας, σε μετάφραση της Βίκυ Μυλωνοπούλου.

Η νέα αυτή περιπλάνηση στην χώρα του Λυκόφωτος -με επίσημο οδηγό αυτή την φορά- ξεκινά με μία εκπληκτική συζήτηση-συνέντευξη της συγγραφέως με την Σάνον Χέιλ, επίσης πετυχημένη και ταλαντούχα συγγραφέα, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2008. Είμαι σίγουρος ότι θα την βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και για να πάρετε μια γεύση, σε μία από τις 65 σελίδες που ξεδιπλώνεται αυτή η ανταλλαγή απόψεων, αναφέρει η Μέιερ


Ειλικρινά πιστεύω ότι, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για τα παιδιά στο σχολείο, δεν είναι μόνο να τους δίνεις κλασσική λογοτεχνία και να τους διδάσκεις την άριστη μορφή και τον άψογο τρόπο γραψίματος, αλλά πρέπει να τους δίνεις και κάποια ψυχαγωγικά κείμενα που θα τους διδάξουν ότι το διάβασμα μπορεί να είναι μια συναρπαστική περιπέτεια. Έτσι θα αγαπήσουν κάποια ιστορία, και θα μάθουν ότι δεν είναι όλα τα βιβλία «δυσνόητα» ή «δύσκολα», αλλά διασκεδαστικά.

Αμέσως μετά την εξαιρετική αυτή συνέντευξη ξεκινά το επόμενο τμήμα του οδηγού, αφιερωμένο -που αλλού;- στους Βρικόλακες. Στην αρχή του θα βρείτε μια ολιγοσέλιδη πραγματεία γύρω από τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και τον κόσμο των πλασμάτων που βρίσκονται στο κέντρο της πλοκής των βιβλίων του έπους. Κατόπιν ακολουθούν οι Συνάξεις, με εκτενή αναφορά στις ομάδες των βρικολάκων που γνωρίσαμε καθώς και σε κάθε ένα μέλος από αυτές ξεχωριστά! Εδώ θα γνωρίσετε σε βάθος τους ήρωες της Στέφενι Μέιερ που ανήκουν σε αυτή την τάξη καθώς φωτίζονται πτυχές όπως η εξωτερική τους εμφάνιση, οι τυχών ξεχωριστές τους ικανότητες, η προσωπική τους ιστορία πριν αλλά και μετά την μεταμόρφωση τους, αλλά και χαρακτηριστικές ατάκες που έχουν πει σε κάποιο σημείο του μύθου.

Μετά τους Βρικόλακες, φυσικά, ακολουθούν οι Λυκάνθρωποι. Και εδώ ξεκινά η περιήγηση στα μυστικά τους με μια γενική αναφορά στα χαρακτηριστικά, τις ικανότητες και την ιστορία του είδους, ενώ ακολουθεί μια εκτενής αναφορά στις αγέλες και σε κάθε ένα από τα μέλη τους.

Τρίτοι στην σειρά έρχονται οι Άνθρωποι. Οι φθαρτοί ήρωες της Μέιερ, που αν και δεν ασκούν τόση γοητεία στους αναγνώστες όσο οι προηγούμενες δύο συνομοταξίες, παίζουν και αυτοί σημαντικό ρόλο στα βιβλία του έπους. Μην ξεχνάμε ότι στο μεγαλύτερο τμήμα του, η κεντρική ηρωίδα η Μπέλλα, είναι μία κοινή θνητή! Εδώ τους γνωρίζουμε καλύτερα και, γιατί όχι, τους δίνουμε περισσότερη προσοχή απ’ ότι μέχρι τώρα.

Το τελευταίο κομμάτι του «Το έπος του λυκόφωτος, ο επίσημος οδηγός», φέρει τον τίτλο Προέλευση και Έμπνευση και σε αυτό θα βρείτε:
Μια Χρονογραμμή των σημαντικότερων γεγονότων από την δημιουργία του πρώτου λυκάνθρωπου και τον σχηματισμό των Βολτούρι ως τα όσα συμβαίνουν στο τέλος του «Χαραυγή», με έμφαση βέβαια σε όσα διαδραματίστηκαν στον “χρόνο” των τεσσάρων βιβλίων.
Τα Σημαντικά σημεία στην πλοκή ή με άλλα λόγια τα highlights όλου του έπους.
Τα Αυτοκίνητα, αλλά και οι μηχανές που χρησιμοποιούν οι ήρωες της Μέιερ. Ίσως οι πιο αγαπημένες 16 σελίδες του οδηγού για τους άρρενες αναγνώστες του.
Τις Εμπνεύσεις. Τα τραγούδια που έχουν άμεση σχέση με κάποια σημεία της ιστορίας.
Την Γκαλερί Έργων Φαν, με δεκαέξι ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησαν φανατικοί αναγνώστες του έπους αντλώντας από αυτό την έμπνευση τους.
Μια Διεθνής Γκαλερί Εξωφύλλων όπου περιλαμβάνονται ορισμένα από τα εξώφυλλα των βιβλίων σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Μερικές διαφωτιστικές Συχνές Ερωτήσεις, φυσικά, μαζί με τις απαντήσεις τους.
Και τέλος, για κερασάκι στην τούρτα, Κομμένες Σκηνές! Ο τίτλος τα λέει όλα!

Μόλις αντίκρισα το «Το έπος του λυκόφωτος, ο επίσημος οδηγός» σκέφτηκα πως ήταν καιρός να εκδοθεί μιας και με τα πέντε βιβλία του έπους, τις ισάριθμες ταινίες, και τα δύο κόμικς… είναι πλέον απαραίτητος! Έχοντας, φυσικά, διαβάσει όλα τα προηγούμενα βιβλία του λυκόφωτος θα είχα -σκέφτηκα- την ευκαιρία να μάθω όλες τις λεπτομέρειες για τους ήρωες αλλά και για τον τρόπο σκέψης της συγγραφέως. Και δεν έκανα λάθος!

Και όχι μόνο ανακάλυψα τα προηγούμενα, και πολλά πολλά ακόμα, αλλά διαπίστωσα -και αυτό ήταν κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα- ότι παρ’ όλη την επιτυχία της, η Στέφενι Μέιερ παραμένει προσγειωμένη! Από την συνέντευξη της βγαίνει μια ευχάριστη δροσιά, ενώ ο τρόπος που ο οδηγός είναι δοσμένος και δομημένος σε κάνουν να τον διαβάσεις από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα σαν απολαυστικό σορμπέ!

Ιδιαίτερη μνεία οφείλω να κάνω τόσο στην προσεγμένη έκδοση (σε illustracion χαρτί παρακαλώ) των εκδόσεων Πλατύπους, όσο και στην μοναδική εικονογράφηση του οδηγού για την οποία ευθύνονται οι: Rebecca Bradley, James Carey, Young Kim, Sarah McMenemy και Leah Palmer Preiss.

Την απόλαυση που ένιωθα διαβάζοντας τα βιβλία του έπους, ένιωσα και διαβάζοντας τον επίσημο οδηγό του. Όχι μόνο δεν βαρέθηκα στιγμή, αλλά μου αναθέρμανε το ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να μπει στα βραχυχρόνια σχέδια μου το ξαναδιάβασμα των πέντε βιβλίων. Είναι σίγουρος ότι τώρα θα τα διαβάσω-ζήσω με άλλο μάτι, από μια πιο ευρεία οπτική γωνία. Εσείς;

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο μόνος επίσημος οδηγός του Έπους του Λυκόφωτος, της #1 New York Times μπεστ-σέλερ σειράς, της Stephenie Meyer!

Αυτή η θεμελιώδης έκδοση είναι η απόλυτη εγκυκλοπαίδεια για το Έπος του Λυκόφωτος, και προσφέρει στους αναγνώστες όλα όσα χρειάζονται για να εξερευνήσουν περισσότερο τον αξέχαστο κόσμο που δημιούργησε η Stephenie Meyer στο Λυκόφως, τη Νέα Σελήνη, την Έκλειψη, τη Χαραυγή και τη Σύντομη Δεύτερη Ζωή της Μπρι Τάνερ. Αυτό το περιεκτικό εγχειρίδιο -απαραίτητο σε κάθε φαν του Έπους- περιλαμβάνει σχεδόν 100 πανέμορφες εικονογραφήσεις και αποκλειστικό νέο υλικό, προφίλ των ηρώων, γενεαλογικούς πίνακες, χάρτες, εκτεταμένες παραπομπές, μια σε βάθος συζήτηση με τη συγγραφέα Shannon Hale και πολλά άλλα.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.