Το τίμημα της ανισότητας .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Το τίμημα της ανισότητας

Τίτλος: Το τίμημα της ανισότητας Υπότιτλος: Πως η διχασμένη κοινωνία του σήμερα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον όλων μας Συγγραφέας: Joseph E. Stiglitz Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος Εκδόσεις Παπαδόπουλος Σελίδες: 496 Σχήμα: 14,5 Χ 20,5 […]

Γράφει: Matia Gr
Το τίμημα της ανισότητας

Το τίμημα της ανισότητας
Τίτλος: Το τίμημα της ανισότητας
Υπότιτλος: Πως η διχασμένη κοινωνία του σήμερα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον όλων μας
Συγγραφέας: Joseph E. Stiglitz
Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελίδες: 496
Σχήμα: 14,5 Χ 20,5
Νοέμβριος 2012

Στο νέο του βιβλίο, ο νομπελίστας J. E. Stiglitz αναλύει την καταστροφική επίδραση της ανισότητας στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, της δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της οικονομίας, και εξετάζει πώς συγκεκριμένες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, μαζί με την παγκοσμιοποίηση, συνέβαλαν στη διόγκωσή της.
Η ανισότητα των εισοδημάτων στον δυτικό κόσμο έχει γιγαντωθεί. Το 1% του πληθυσμού απολάμβανε το 65% της αύξησης των εισοδημάτων. Το ΑΕΠ των χωρών αυξανόταν, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι έβλεπαν τα εισοδήματά τους σταθερά ή να μειώνονται. Μια τέτοια ανισότητα, όμως, δεν είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη.
Με τη χαρακτηριστική του ικανότητα εμβάθυνσης ο συγγραφέας διαγιγνώσκει το πρόβλημα με σαφήνεια, ενώ προσφέρει ένα πραγματοποιήσιμο όραμα για ένα πιο πλούσιο και ταυτόχρονα πιο δίκαιο μέλλον.

Σχετικά με τον Joseph E. Stiglitz
Ο Joseph E. Stiglitz, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, γεννήθηκε το 1943 στις ΗΠΑ. Έχοντας διατελέσει αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.
Είναι παγκοσμίως γνωστός για τις απόψεις του οι οποίες επικρίνουν σφοδρά την έως τώρα διαχείριση της παγκοσμιοποίησης, και στρέφονται εναντίον των υποστηρικτών της σχολής της πλήρους απελευθέρωσης της οικονομίας (τους οποίους αποκαλεί “φονταμενταλιστές της ελεύθερης αγοράς”) και εναντίον διεθνών οργανισμών όπως το Δ.Ν.Τ., η Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.