Το τραγούδι του Πέτρου, Νίνα Βαβούρη .: Βιβλία .: Ματιά
 

Το τραγούδι του Πέτρου, Νίνα Βαβούρη

Το τραγούδι του Πέτρου, είναι ο τίτλος του παιδικού βιβλίου της Νίνας Βαβούρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη με εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Το τραγούδι του Πέτρου, Νίνα Βαβούρη
Το τραγούδι του Πέτρου, Νίνα ΒαβούρηΤο τραγούδι του Πέτρου, Νίνα Βαβούρη

Υπόθεση βιβλίου

Ένας γαϊδαράκος εντελώς διαφορετικός από όλους όσους έχετε γνωρίσει μέχρι τώρα, είναι ο Πέτρος, ο γάιδαρος της ιστορίας μας. Ο παππούς του ο Στρατής, του έμαθε βλέπετε και άλλον ένα τρόπο να εκφράζεται, πέρα από τα λόγια· αυτόν της μουσικής. Αυτόν τον τρόπο έκφρασης ο Πέτρος τον αγάπησε πιο πολύ από κάθε άλλο. Όταν έπαιζε λύρα, ή και τραγουδούσε, τότε γινόταν ο πιο ευτυχισμένος γαϊδαράκος του κόσμου!

Μα, γιατί γελάτε; Α! Νομίζετε πως επειδή είναι γαϊδουράκι ο Πέτρος αντί να τραγουδά γκαρίζει, έτσι; Χμ, κι εγώ αυτό νόμιζα, μέχρι που τον άκουσα και πρέπει να σας ομολογήσω πως τραγουδά υπέροχα! Δυστυχώς όμως, αυτά τα ξεχωριστά του ταλέντα, θα πρέπει να σας πω, πως δεν τον έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στον χώρο των γαϊδουριών.


Κάθε μέρα κατεβαίνει στην αγαπημένη του παραλία. Πολύ θα ήθελε να του έκανε συντροφιά και κάποιος άλλος γαϊδαράκος από το χωριό, κανείς όμως δεν του δίνει σημασία. Ίσως να τον θεωρούν παράξενο. Ίσως, πάλι, και λίγο χαζούλη. Πού ακούστηκε γάιδαρος να παίζει λύρα;

Ό,τι και όσα κι αν είναι αυτά που σκέφτονται γι’ αυτόν, ο Πέτρος έχει μια αγαπημένη συνήθεια που δεν πρόκειται να την χαλάσει για κανέναν. Κάθε μέρα, μα κάθε μέρα, θα πηγαίνει στην αγαπημένη του παραλία, θα παίζει όση λύρα θέλει και θα τραγουδά μονάχος.

Μονάχος; Χμ, ναι, στην αρχή είναι μόνος του, μα όταν ξεκινήσει το τραγούδι και τη λύρα… Τότε όποιο ζωάκι βρίσκεται εκεί κοντά τον πλησιάζει και ακούει ευχαριστημένο την μουσική και το τραγούδι του, δημιουργώντας έτσι το πιο ιδιόμορφο ακροατήριο του κόσμου!

Μέχρι που μια μέρα, καθώς πλησιάζει ο Πέτρος στην παραλία, νιώθοντας τις ζεστές ακτίνες του ήλιου να τον χαϊδεύουν, ακούγοντας τους ήχους που κάνουν οι καλαμιές και τα αλμυρίκια όταν θροΐζουν από το ελαφρύ αεράκι, και μισοκλείνοντας τα μάτια του να βλέπει το μπλε βαθύ της θάλασσας, είδε κάτι παράξενο, κάτι πολύ παράξενο να πλησιάζει την ακροθαλασσιά.

Τι ήταν αυτό; Μια μισοξεφούσκωτη βάρκα που μέσα της κουλουριασμένο βρισκόταν ένα παράξενου σχήματος και αλλόκοτου μεγέθους πλάσμα! Η πρώτη αντίδραση του γαϊδαράκου μας ήταν να φοβηθεί, μα γρήγορα το ευγενές ένστικτο της φιλοξενίας, κατανίκησε κάθε φόβο.

Τι που του μίλησε, τι που το ρώτησε, τι που του πρόσφερε φαγητό, το ζώο στη βάρκα δεν φαινόταν να έχει καμία απολύτως επιθυμία να επικοινωνήσει! Όταν μάλιστα αποφάσισε να ξεδιπλωθεί και να βγει από το πλεούμενο… τότε κόντεψε και ο Πέτρος να χάσει τη λαλιά του. Ε, δεν είναι δα και λίγο να δεις μπροστά σου κοτζάμ καμηλοπάρδαλη!

Βλέποντας το πόσο εξουθενωμένη είναι η νεοαφιχθείσα, αποφασίζει να την οδηγήσει όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό στο χωριό, στο σπίτι του. Εκεί θα μπορέσει να της προσφέρει όλα όσα έχει ανάγκη η ναυαγός. Βέβαια, σε ένα τόσο μικρό νησί όπως αυτό που ζει ο γαϊδουράκος μας, τα νέα μαθαίνονται γρήγορα. Τι γρήγορα δηλαδή, ο Πέτρος ούτε που είχε φτάσει καλά καλά στο χωριό και όλοι συζητούσαν για την ξένη.

Ο Πέτρος έχει συνηθίσει να τον αγνοούν και σε καμία περίπτωση δεν είχε φανταστεί πως θα ερχόταν κάποτε η στιγμή που οι ψίθυροι και οι κουσκουσουριές των συντοπιτών του, θα τον ακολουθούν όπου κι αν πάει, μέρα με τη μέρα. Διέξοδός του; Μα φυσικά, η αγαπημένη μουσική του. Παίζει όλο και πιο δυνατά τη λύρα του, ώστε να μην τους ακούει.

Μα η στεναχώρια του όλο και μεγαλώνει, όλο και περισσότερο θέλει να εξαφανιστεί! Και μια μέρα, μια μέρα καθώς φαίνεται μαγική, ενώ παίζει ο Πέτρος την λύρα του, βρίσκει έναν νέο σκοπό, μια μουσική που δεν έμοιαζε με όλες τις άλλες που είχε παίξει μέχρι τότε. Και αυτή τη μουσική, μια γλυκιά φωνή έρχεται να την συνοδέψει.


Τραγουδάει για τους φίλους που έχασε, για την αγαπημένη της πατρίδα που έπρεπε να την αφήσει και για το ταξίδι. Για ένα ταξίδι τόσο μακρινό, που ο Πέτρος δεν ξέρει από που ξεκίνησε.

Η Ζούρι, η καμηλοπάρδαλη, με την τόσο όμορφη φωνή που συντρόφεψε και αφηγήθηκε την πικρή της ιστορία στο τραγούδι του Πέτρου, νιώθει σαν ένα μικρό μέρος του βάρους, που είχε τόσο καιρό στην ψυχή της, να έχει φύγει. Μα και ο Πέτρος νιώθει υπέροχα που έχει μία φίλη.

Αύριο είναι αποφασισμένος! Θα πάει στην πλατεία του χωριού και θα μιλήσει σε όλους για την φίλη του την Ζούρι! Όταν όμως ξημερώνει…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Πω, πω! Άλλος ένας υπέροχος παιδικός λογοτεχνικός ήρωας γεννήθηκε. Ο Πέτρος ο γαϊδαράκος που τραγουδά, που παίζει λύρα και που έχει μια τρυφερή και ευαίσθητη ψυχούλα! Ένας καλλιτέχνης από την άκρη των μακριών αυτιών του ως την άλλη άκρη, εκεί στην ουρίτσα του!

Πόσα και πόσα έχει να μάθει στους μικρούς αναγνώστες το ευγενικό αυτό γαϊδουράκι! Για την φιλία, την αλληλεγγύη, την αγάπη, τη μουσική, την διαφορετικότητα; Αυτά και άλλα τόσα! Κάθε παιδί που θα διαβάσει την ιστορία του, θα λατρέψει τον Πέτρο και θα βάλει εκείνον στην καρδιά του και το βιβλίο σε μια περίοπτη θέση στη παιδική βιβλιοθήκη του δωματίου του.

Ναι, το δημιούργημα της Νίνας Βαβούρη “Το τραγούδι του Πέτρου”, είναι ένα θαυμάσιο παιδικό βιβλίο που έχει όλο το φως της πατρίδας μας μέσα του! Έχει και κάτι από το σκοτάδι της, αλλά ελπίζω και νομίζω πως τελικά… πάντα νικάει το καλό!

Το κείμενο της συγγραφέως πλαισιώνει η εξαιρετική, ανάγλυφη και παραστατική εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη. Αποτυπώνει πεντακάθαρα όλα μα όλα τα συναισθήματα των ηρώων του βιβλίου, με υπέροχα χρώματα και μοναδικές λεπτομέρειες! Έμεινα έκθαμβη με τις εικόνες και δεν ήξερα τι να πρωτοθαυμάσω· αυτό όμως που νιώθω σίγουρη να σας το πω είναι πως αξίζει βραβείο. Όπως βραβείο αξίζει και ολόκληρο το υπέροχο αυτό βιβλίο της Νίνας Βαβούρη!

Χάρη σε αυτά τα δύο -το κείμενο και την εικονογράφηση- η ιστορία του Πέτρου φτάνει με ευφάνταστο και ψυχαγωγικό τρόπο στα μικρά ματάκια και μυαλουδάκια των λιλιπούτειων αναγνωστών. Είναι ένα βιβλίο τρυφερό και τόσο μα τόσο απαλό, σαν χάδι, στην ψυχή όποιου το διαβάσει.

Γεμάτο αγνά συναισθήματα -από αυτά που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε παιδική ψυχούλα- και ερεθίσματα που θα δημιουργήσουν στα τρυφερά μυαλουδάκια ωφέλιμες σκέψεις, ήρθε για να γεμίσει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών μας, να τα συγκινήσει, να τους μιλήσει και να τα κάνει να λατρέψουν ακόμα περισσότερο το διάβασμα.

Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στους μικρούς φίλους των βιβλίων και της ανάγνωσης! Χαρίστε το με την πρώτη και με κάθε ευκαιρία που σας δίνεται!

Οπισθόφυλλο

Ο Πέτρος δεν είναι ένας απλός γαϊδαράκος. Είναι ένας γαϊδαράκος που λατρεύει τη μουσική. Στο νησί όπου μένει, περνά τον καιρό του παίζοντας λύρα και τραγουδώντας, με μόνη παρέα τον ήχο της θάλασσας. Ώσπου μια μέρα τα κύματα φέρνουν στην ακτή έναν παράξενο επισκέπτη. Σιγά σιγά, ο Πέτρος καταφέρνει να τον πλησιάσει και να τον γνωρίσει. Όμως δεν έχει σκεφτεί πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι γάιδαροι…

Το τραγούδι του Πέτρου είναι ένα βιβλίο που μας θυμίζει πως τα καλύτερα τραγούδια είναι αυτά που λέγονται με φίλους.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το τραγούδι του Πέτρου

Συγγραφέας

Νίνα Βαβούρη

Εικονογράφος

Ελίζα Βαβούρη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

23 Μαΐου 2022

Αριθμός σελίδων

37

ISBN

978-960-03-6949-6

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.