«Το τρίτο μυστικό», του Στηβ Μπέρι - The third secret - Steve Berry .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Το τρίτο μυστικό», του Στηβ Μπέρι – The third secret – Steve Berry

Πριν από περίπου ένα αιώνα, στις 13 Μαΐου του 1917, τρία παιδιά σε μια πόλη της κεντρικής Πορτογαλίας -Φάτιμα (Fatima) ονομάζεται και τον καιρό εκείνο ήταν χωριό- είπαν ότι είδαν σε όραμα την Παναγία. […]

Γράφει: Matia Gr
«Το τρίτο μυστικό», του Στηβ Μπέρι – The third secret – Steve Berry

«Το τρίτο μυστικό», του Στηβ ΜπέριΠριν από περίπου ένα αιώνα, στις 13 Μαΐου του 1917, τρία παιδιά σε μια πόλη της κεντρικής Πορτογαλίας -Φάτιμα (Fatima) ονομάζεται και τον καιρό εκείνο ήταν χωριό- είπαν ότι είδαν σε όραμα την Παναγία. Ακολούθησαν πέντε ακόμα εμφανίσεις της Μητέρας του Χριστού, μία κάθε 13 του μηνός με τελευταία αυτήν στις 13 Οκτωβρίου του 1917. Στην τρίτη δε εμφάνιση της Παρθένου, αυτήν στις 13 Ιουλίου 1917, τα παιδιά ισχυρίστηκαν ότι τους δόθηκαν από Εκείνη τρία μηνύματα για την ανθρωπότητα. Τα δύο πρώτα δόθηκαν από τα παιδιά στους παρευρισκομένους αμέσως μετά την εμφάνιση Της, ενώ το τρίτο –βάση τον εντολών που έλαβαν από Εκείνη- κρατήθηκε μυστικό. Ένα μυστικό που φανέρωσε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄το 2000 (μετά από 83 χρόνια δηλαδή). Τα τρία αυτά παιδιά ήταν η Λουτσία, ο Φρανσίσκο και η Γιασίντα. Ο Φρανσίσκο και η Γιασίντα, ένα μήνα μετά την τελευταία εμφάνιση της Παρθένου, απεβίωσαν. Έτσι μοναδικός φύλακας του τρίτου μηνύματος -του τρίτου μυστικού- έμεινε η Λουτσία η οποία έγινε καλόγρια και πέθανε σε πολύ μεγάλη ηλικία. Τα γεγονότα της Φάτιμα έγιναν αποδεκτά από την Καθολική Εκκλησία και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σημαντικότερες εμφανίσεις τις Παναγίας στο πέρασμα των αιώνων.
Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης του Αμερικανού συγγραφέα Στηβ Μπέρι (Steve Berry) ώστε να γράψει το βιβλίο «Το τρίτο μυστικό» το 1998. Ένα βιβλίο που απορρίφθηκε από 18 εκδοτικούς οίκους (πιθανότατα λόγω του θέματος του – αφου πρόκειται για ένα πραγματικά απολαυστικό βιβλίο), αλλά τελικά έγινε δεκτό και εκδόθηκε στο εξωτερικό το 2003 έχοντας προηγουμένως κυκλοφορήσει δύο άλλα βιβλία του συγγραφέα, τα: The Amber Room (Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο) και The Romanov Prophecy (Η προφητεία των Ρομανώφ). Το Τρίτο Μυστικό (The third secret) κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πλατύπους, σε μία προσεγμένη έκδοση, σε μετάφραση της Βίκυς Μυλωνοπούλου.
Ο συγγραφέας τοποθετεί το μυθιστόρημα του στο μέλλον όπου ο σημερινός Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ (16ος) έχει αποβιώσει και προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας έχει εκλεγεί ο Πάπας Κλήμης ο ΙΕ’ (15ος). Ο πατέρας Μίτσενερ, γραμματέας του Πάπα Κλήμη του 15ου, καλείται να ερευνήσει τις εμφανίσεις τις Μητέρας του Χριστού. Μετά από εντολή του Πάπα, ταξιδεύει την Ρουμανία για να συναντήσει τον μοναδικό επιζώντα από όσους γνωρίζουν το περιεχόμενο του τρίτου μυστικού -μιας και όπως φαίνεται αυτό που φανερώθηκε το 2000 δεν ήταν ολόκληρο το μήνυμα Της, αλλά μέρος αυτού. Τις έρευνες του πατέρα Μίτσενερ θα προσπαθήσει να εμποδίσει ο γραμματέας του κράτους του Βατικανού, Καρδινάλιος Βαλεντρέα, ο οποίος θα στρατεύσει μια δημοσιογράφο που ανήκει στο κρυφό παρελθόν του Μίτσενερ. Όλα δείχνουν να βαδίζουν όπως τα έχει σχεδιάσει ο Πάπας Κλήμης μέχρι τον αιφνίδιο θάνατο του και την αναρρίχηση στο Παπικό Θρόνο του Καρδινάλιου Βαλεντρέα. Θα αποκαλυφθεί το μυστικό; Τι θα αναγκάσει τον Μίτσενερ να συνεχίσει τις έρευνες του στο Μεντζουγκόριε της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αλλά και στο Μπάμπεργκ της Γερμανίας και τι συνδέει όλα αυτά με τις προφητείες του Αγίου Μαλαχία; Θα το ανακαλύψετε, φυσικά, στις σελίδες του βιβλίου του Στηβ Μπέρι, «Το τρίτο μυστικό».
Οι εντυπώσεις μου από την ανάγνωση του βιβλίου αυτού είναι άριστες. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με θαυμάσια πλοκή. Είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που η αγωνία και το μυστήριο διατηρούνται σε κάθε σελίδα του. Η γλώσσα του συγγραφέα κάνει την ιστορία να κυλάει αβίαστα, κάνοντας σε να μην θέλεις να διακόψεις για κανένα λόγο την ανάγνωση του.
Είναι στο στυλ του «Κώδικα Ντα Βίντσι» του Νταν Μπράουν, αλλά κατά την γνώμη μου καλύτερο γιατί στο δημιούργημα του Νταν Μπράουν (Dan Brown) υπήρχαν φορές που η δράση κόλλαγε λες και περπατούσες σε άμμο, και αυτό ήταν λιγάκι κουραστικό. Στο βιβλίο του Στηβ Μπέρι η δράση κυλά σαν ποτάμι που σε μερικά σημεία έχει καταρράκτες που τινάζουν την αγωνία στα ύψη.
Ευχόμενος ότι δεν θα ακουστούν για το βιβλίο αυτό όσα ακούστηκαν για το «Κώδικα Ντα Βίντσι», μεταφέρω τα λόγια του συγγραφέα από μια συνέντευξη του, που είναι δημοσιευμένη στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Λέει λοιπόν ο Στηβ Μπέρι: «…Ευελπιστώ πως οι αναγνώστες θα έχουν στο μυαλό τους συνέχεια ότι αυτό είναι ένα μυθιστόρημα και πρωταρχικός σκοπός του είναι να ψυχαγωγεί. Το βέβαιο είναι ότι δεν προσπαθώ να κάνω καμία κοινωνική και πολιτική δήλωση. Αυτό που θέλω είναι οι αναγνώστες να περάσουν ευχάριστα για μερικές ώρες…»
Από την μεριά μου μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό που επιδιώκει το καταφέρνει απόλυτα, χαρίζοντας μας ένα βιβλίο που το απολαμβάνεις από την πρώτη ως την τελευταία του σελίδα. Καλή ανάγνωση.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Γεγονός:
1917: η Παναγία εμφανίστηκε σε τρία μικρά παιδιά στην περιοχή Φάτιμα της Πορτογαλίας και τους εμπιστεύτηκε τρία μυστικά. Τα δύο δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά το θρυλικό Τρίτο Μυστικό έμεινε στα απόρρητα του Βατικανού μέχρι το 2000.

Βατικανό, Σήμερα:
Ένας καρδινάλιος που επιβουλεύεται τον παπικό θρόνο, γνωρίζει την αρχαία συνταρακτική αλήθεια για το Τρίτο Μυστικό. Μια αλήθεια που ο ίδιος φρόντισε να μείνει κρυφή, και είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να μην αποκαλυφθεί ποτέ.

Εκρηκτικό σε ρυθμό και αποκαλύψεις, Το Τρίτο Μυστικό, είναι ένα εντυπωσιακό διεθνές θρίλερ με βάθος. Ο συγγραφέας μπεστ – σέλλερ, Steve Berry, καταπιάνεται με μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες ιδέες της εποχής μας σε μία συναρπαστική διαδρομή μέσα από την ιστορία της Εκκλησίας και το μέλλον της θρησκείας.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.