«Το βιβλίο του Hygge», Μάικ Βάικινγκ .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Το βιβλίο του Hygge», Μάικ Βάικινγκ

Τον Σεπτέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας, ένα εξαιρετικό βιβλίο αυτοβελτίωσης. Πρόκειται για το «Το βιβλίο του Hygge», του Μάικ Βάικινγκ, σε μετάφραση της Ελένης Τουλούπη.

«Το βιβλίο του Hygge», Μάικ Βάικινγκ

Περιεχόμενο, κριτική και εντυπώσεις

Χούγκα; Χιούγκα; Χέουγκ; Δεν έχει σημασία πώς επιλέγεις να προφέρεις ή να γράψεις το «hygge». Για να παραφράσω έναν από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της εποχής μας -τον Γουίνι το Αρκουδάκι- όταν τον ρώτησαν πώς γράφεται ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, απάντησε: «Δεν το γράφεις, το νιώθεις».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά ο Μάικ Βάικινγκ το εξαιρετικό πόνημά του «Το βιβλίο του Hygge»! Ο συγγραφέας εργάζεται στο δανέζικο “Ινστιτούτο Έρευνας της Ευτυχίας”, όπου μελετούν την ευημερία, την ευτυχία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της εποχής μας. Στόχος όλων των εργαζομένων εκεί, είναι -τι άλλο- η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών όλου του κόσμου!

Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον πιο ειδικό, από τον Μάικ Βάικινγκ, να μας μιλήσει για το Hygge. Τι είναι όμως το Hygge; Συναίσθημα; Τρόπος ζωής; Έχοντας διαβάσει αυτό το βιβλίο, μπορώ να σας πω ότι είναι και τα δύο αλλά και πολλά άλλα ακόμα. Το ποια είναι αυτά τα “άλλα” μόνο διαβάζοντας το «Το βιβλίο του Hygge» θα μπορέσετε να τα ανακαλύψετε.

Η ανάγνωσή του είναι ένα υπέροχο ταξίδι. Ένα ταξίδι γεμάτο από Δανία, Δανούς και όμορφες καταστάσεις-συμπεριφορές. Τι λέτε να ρίξουμε μια φευγαλέα ματιά στους “σταθμούς” της αναγνωστικής περιπλάνησης που θα μας συντροφεύσει και θα μας ξεναγήσει ο ταλαντούχος συγγραφέας; Ωραία! Πάμε…

Το φως, είναι από τα πρώτα που δημιούργησε ο Θεός, φτιάχνοντας τον κόσμο αυτό. Εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ τυχεροί και σε αυτόν τον τομέα. Ένας ολόλαμπρος ήλιος λούζει τη χώρα μας απ’ άκρη σ’ άκρη, τις περισσότερες ημέρες του χρόνου! Για την Δανία όμως δεν είναι το ίδιο. Γι αυτό τον λόγο, ο φωτισμός στους εσωτερικούς χώρους των Δανών είναι τόσο σημαντικός, ώστε καταναλώνουν ένα σεβαστό ποσό του εισοδήματός τους για να πετύχουν το “φως” έτσι όπως ακριβώς το επιθυμούν. Φως, λοιπόν. Το πρώτο βασικό στοιχείο του Hygge!

Κατόπιν ο συγγραφέας μας μιλά για το ίδιο το Hygge, ως όρο, ως λέξη και ως έννοια. Από που προέρχεται η λέξη αυτή; Ποιές είναι οι πιθανές μεταφράσεις της σε άλλες χώρες και γλώσσες; Σε ποιους απευθύνεται; Ποιο είναι το λεξικό του hygge; Ποιο είναι το μανιφέστο του; Όλα αυτά θα απαντηθούν ενδελεχώς στο δεύτερο αυτό κεφάλαιο-σταθμό του βιβλίου.

Τρίτος σταθμός μας η “Εγγύτητα”. Η αγάπη, η ωκυτοκίνη, το “μαζί” και το “εμείς”, οι κοινωνικές επαφές, είναι κάποια από αυτά που θα γνωρίσουμε σε αυτό το τμήμα του ταξιδιού μας.

Ακολουθεί το “φαγητό” και το “ποτό”! Μη μου πείτε… για όλους τους ανθρώπους αποτελούν δύο στοιχεία που τους προσφέρουν ευχαρίστηση. Οι Δανοί δηλαδή γιατί να διαφέρουν; Ως λαός πάντως, φαίνεται ότι είναι γλυκατζήδες. Λατρεύουν τα γλυκά και ιδιαίτερα τις τούρτες! Μάλλον, Δανός θα ήμουν στην προηγούμενη ζωή μου! Δεν στέκονται όμως μόνο στις τούρτες… σημαντικό ρόλο στην διατροφή τους έχουν τα αρτοσκευάσματα, αλλά και ο Κέικμαν! Όσο για τα περί “ποτών”… απλά λατρεύουν τον καφέ και τα ζεστά ροφήματα. Ήμουν σίγουρα Δανός!

Πέμπτη στάση στη μαγευτική αυτή εκδρομή μας είναι το ντύσιμο! Τι έχει να πει το hygge για τα ρούχα μας; Πόσο ρόλο παίζει στη ζωή των Δανών το χαλαρό στυλ; Ποια ακριβώς είδη ρουχισμού προτιμούν; Όλα είναι εδώ!

Στη συνέχεια ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για το μέρος που περνάμε μεγάλο μέρος την ζωής μας… το σπίτι μας! Τα τετραγωνικά του, τα έπιπλα που το συμπληρώνουν, η ύπαρξη τζακιού, η “γωνίτσα” για κούρνιασμα και χαλάρωση, τα κεριά -φυσικά!- τα ξύλινα αντικείμενα, τα βιβλία και τα κεραμικά, οι κουβέρτες, τα μαξιλάρια, έχουν όλα κάτι να “πουν” για το hygge στη ζωή μας.

Οι κυρίες και κύριοι επιβάτες, παρακαλώ να ετοιμαστούν για την έβδομη στάση… το hygge εκτός σπιτιού! Όταν ο καιρός φτιάχνει, οι πεινασμένοι για ήλιο Δανοί, ξεχύνονται στην φύση. Με χαλαρή διάθεση και συντροφιά απολαμβάνουν κάθε μα κάθε τέτοια στιγμή! Εκτός σπιτιού όμως, δεν είναι μόνο τα πάρκα και τα δάση, είναι και το γραφείο, ο χώρος εργασίας πολλών ανθρώπων στην εποχή μας!

Έχουμε πει ήδη πολλά για το hygge. Αυτό που δεν έχουμε πει είναι πως το βιώνουμε ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για κάθε μήνα ξεχωριστά; Τι μπορούμε να κάνουμε για να το βιώνουμε σε ικανοποιητικό βαθμό είτε έχει κρύο, είτε ζέστη;

Αλήθεια πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος για να βάλει το hygge στη ζωή του; Αυτό εξετάζει ο Μάικ Βάικινγκ στο ένατο κεφάλαιο του βιβλίου του αυτού. Μάλιστα, μας δίνει και αρκετές συμβουλές σχετικά με το πως μπορούμε να ζήσουμε διάφορες hygge στιγμές, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ!

Όταν εμείς οι μη Δανοί, ακούμε για Δανία, το μυαλό μας πάει αμέσως στην Κοπεγχάγη και στην Γοργόνα της! Ποια άραγε είναι μια hygge περιοδεία της υπέροχης αυτής πόλης του ευρωπαϊκού βορρά;

Ενδέκατος σταθμός και ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε με την πιο hygge περίοδο του χρόνου. Ποια είναι αυτή; Μα, φυσικά, τα Χριστούγεννα! Οικογενειακές και φιλικές συνάξεις, διακόσμηση, φαγητά, ποτά, γλυκά (!), κεριά, κατασκευές… Χριστούγεννα στη Δανία… Χριστούγεννα hygge!

Ναι, τα Χριστούγεννα είναι η απόλυτη hygge περίοδος, αλλά και το καλοκαίρι υπάρχουν τόσα και τόσα πράγματα για να κάνει κανείς που προσφέρουν ηρεμία, χαλάρωση και ευτυχία! Φτιάξτε μηλίτη, οργανώστε ένα barbecue, δημιουργήστε έναν κοινοτικό κήπο, απολαύστε ένα πικ νικ στην παραλία, κάντε ποδήλατο. Όλα αυτά είναι πολύ hygge!

Όσο για τη συνέχεια; Οι πέντε διαστάσεις του hygge αλλά και η άμεση σχέση του με την ευτυχία περιμένουν να τα διαβάσετε και -γιατί όχι- να τα λάβετε σοβαρά υπόψιν σε μια πιθανή αλλαγή πλεύσης στην ζωή σας. Αυτά και πολλά πολλά άλλα θα βρείτε σε αυτόν τον πλήρη οδηγό για το Hygge, μεταξύ των οποίων και Συνταγές! Ναι, συνταγές για φαγητά, ορεκτικά, ποτά πάντα υπό το πρίσμα και τις επιταγές του hygge!

Προσωπικά πιστεύω πως στην εποχή μας, έχουμε απομακρυνθεί από την απλότητα και την ευτυχία και έχουμε καταθέσει όλο μας τον χρόνο και τις δυνάμεις στην κατανάλωση. Το δανέζικο Hygge είναι ένας δρόμος που μας οδηγεί σε πιο υγιείς, χαλαρές και ανθρώπινες καταστάσεις. Δεν είναι ο μοναδικός προσανατολισμός, αλλά είναι δοκιμασμένος, σχετικά ανέξοδος και ευκολοδιάβατος.

Αγοράστε το «Το βιβλίο του Hygge», του Μάικ Βάικινγκ, απολαύστε το, μελετήστε το και αφήστε το να επηρεάσει τη στάση ζωή σας! Θα σας εκπλήξουν τα αποτελέσματα! Βάλτε το hygge στη ζωή σας… κάτι ξέρουν και αυτοί οι βόρειοι! 🙂

Οπισθόφυλλο:

Οι όμορφες στιγμές κρύβονται στην απλότητα

ΓΙΑΤΙ Η Δανία θεωρείται η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο; Η απάντηση βρίσκεται στο hygge (προφέρεται χου-γκα).

Το hygge έχει πολλές ερμηνείες: «τέχνη να δημιουργείς ατμόσφαιρα θαλπωρής», «ζεστασιά της ψυχής», «συναίσθημα ευεξίας και εσωτερικής πληρότητας».

Το hygge το καταλαβαίνετε όταν το νιώθετε. Όταν είστε κουλουριασμένοι στον καναπέ με ένα αγαπημένο πρόσωπο, όταν μοιράζεστε το φαγητό με τους στενούς σας φίλους. Είναι εκείνα τα δροσερά γαλάζια πρωινά όταν το φως που μπαίνει από το παράθυρο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε.

Από την επιλογή του κατάλληλου φωτισμού και την προετοιμασία ενός δείπνου μέχρι την επιλογή των ρούχων και τη διακόσμηση του σπιτιού σας, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη μαγεία του hygge.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το βιβλίο του Hygge
The little book of Hygge

Υπότιτλος βιβλίου

Ο δανέζικος τρόπος να ζεις καλά
The danish way to live well

Συγγραφέας

Μάικ Βάικινγκ
Meik Wiking

Μετάφραση

Ελένη Τουλούπη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Σεπτέμβριος 2018

Αριθμός σελίδων

288

ISBN

978-616-02-1102-3

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.