Ματιά

«Η κουκουβάγια η τετραγωνομάτα», Αννέτα Μαρκογιαννάκη

Είναι από τα βιβλία που όταν το διαβάσεις νιώθεις ευγνωμοσύνη για την ύπαρξη του.

«Η κουκουβάγια η τετραγωνομάτα», Αννέτα Μαρκογιαννάκη

Ένα τρυφερό παιδικό βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική τον Οκτώβριο του 2018. Πρόκειται για το «Η κουκουβάγια η τετραγωνομάτα», της Αννέτας Μαρκογιαννάκη.

Υπόθεση βιβλίου

Ένα ζεστό, καλοκαιρινό απόγευμα βρίσκει τον Τάκη με το τάμπλετ στα χέρια του να παίζει διαρκώς τις τελευταίες… χμ… οκτώ τουλάχιστον ώρες! Έτσι ακριβώς τον βρίσκει και η μητέρα του που εκείνη την ώρα επιστρέφει κατάκοπη από την εργασία της. Ο πατέρας του εργάζεται όλο το καλοκαίρι στην Κρήτη και η μεγαλύτερη αδερφή του είναι -ή ίσως νιώθει- αρκετά μεγαλύτερή του και δεν παίζει μαζί του…


Ο Τάκης είναι πολύ λυπημένος. Αισθάνεται μόνος. Αισθάνεται πως και ψέματα λέει στη μαμά του και τη στενοχωρεί. Θυμώνει με τον εαυτό του, με το σχολείο που έκλεισε και δεν βλέπει τους φίλους του, με το σούπερ μάρκετ που κουράζει τη μαμά του, θυμώνει με το ξενοδοχείο που δουλεύει ο μπαμπάς του και τον κρατάει μακριά του. Θυμώνει με όλους και με όλα! Το τάμπλετ είναι η μόνη παρέα του. Μόνο με αυτό ξεχνιέται και δεν σκέφτεται τίποτα.

Ένα βράδυ όμως ο Τάκης είχε μια αναπάντεχη επίσκεψη! Και μάλιστα ο επισκέπτης, η επισκέπτριά του για να είμαστε ακριβείς, μπήκε από το παράθυρο του δωματίου του. Είναι η Βάγια -από το κουκουβάγια- που έχει πολλές πολλές ερωτήσεις αλλά δεν έχει ιδέα από τάμπλετ και ίντερνετ. Ο Τάκης προσπαθεί να την διαφωτίσει και η Βάγια προσπαθεί να καταλάβει, αν και ομολογουμένως είναι δύσκολο το να κατανοήσει μονομιάς όλα αυτά τα πρωτάκουστα που της λέει ο Τάκης.

Μα δεν τα παρατά. Και οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή! Άσχετη η κουκουβάγια μας και στα λάπτοπ και στα ηλεκτρονικά, τα ντι βι ντι, τις κονσόλες και τα κινητά. Κάθε βράδυ μόλις πήγαινε 10 λοιπόν, τσουπ έφτανε η Βάγια η κουκουβάγια στο παράθυρο του Τάκη (από το Παναγιωτάκη). Στην αρχή στεκόταν και έβλεπε τον Τάκη να παίζει στο τάμπλετ του. Σύντομα άρχισε να παίζει κι αυτή. Τόσο πολύ της άρεσε μάλιστα που συνέχιζε να παίζει -όσο ο Τάκης κοιμόταν- μέχρι το ξημέρωμα!!!


Μα ένα βράδυ συνέβη κάτι αναπάντεχο!
– Επ! πάλι εσύ εδώ; είπε ο Τάκης στη Βάγια, την κουκουβάγια.
– Ανυπομονούσα να φτάσει η ώρα 10, για να έρθω! αλλά… που είναι το τάμπλετ σου;
– Που να σ’ τα λέω! Χάλασε!
– Χάλασε;;; Πως χάλασε; Στέρεψε το ποτάμι ίντερνετ; ρώτησε με αγωνία η Βάγια.
– Δεν φορτίζει… Δεν έχει καθόλου μπαταρία… Θα το πάμε στον μάστορα είπε η μαμά…
– Ωχ όχι!!! Και εγώ τώρα τι θα κάνω; Βαριέμαι!!!
– Και εγώ βαριέμαι απίστευτα, όμως εσύ κάνεις σαν να σε βρήκε μεγάλη συμφορά!

Ο Τάκης πολύ προβληματίζεται από την κατάσταση που βρίσκεται η Βάγια και ο προβληματισμός του γίνεται εντονότερος καθώς την βλέπει να κλαίει και να θρηνεί που δεν θα καταφέρει σύντομα να κατακτήσει την επόμενη πίστα στο αγαπημένο της παιχνίδι! Ποια; αυτή που τόσο της άρεσε να πετά από δω κι από κει, να μιλά με τους φίλους της και να παίζουν όλοι μαζί! Αμ το άλλο; τα μάτια της έχουν γίνει τετράγωνα! Μάλιστα, τετράγωνα!!! Πω, πω! Άραγε θα βρουν τρόπο ο Τάκης και η Βάγια να διορθώσουν τα λάθη τους και να διώξουν μακριά τον εθισμό τους αλλά όχι τα τάμπλετ και το ίντερνετ;


[grbk https://www.greekbooks.gr/i-katerina-i-tetragonomata.html%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Ο εθισμός στα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα επικοινωνίας και δικτύωσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας, ιδιαίτερα όσο αφορά τις μικρές ηλικίες.

Η κουκουβάγια η τετραγωνομάτα της Αννέτας Μαρκογιαννάκη, σε εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά, είναι ένα βιβλίο ανθρώπινο, τρυφερό, συγκινητικό, απολαυστικό, χρήσιμο, διασκεδαστικό, υπέροχο, ξεχωριστό και αναβλύζει αγάπη.

Απευθύνεται σε παιδιά 5 ετών και άνω αλλά αφορά και όλες, μα όλες τις παραπάνω ηλικίες. Και εξηγούμαι… σήμερα λίγο πολύ όλοι, μικροί μεγάλοι, έχουμε δει ή ζήσει το πρόβλημα του εθισμού στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Με αυτή τη μάστιγα που έχει αποξενώσει τους ανθρώπους καταπιάνεται η ταλαντούχα Αννέτα Μαρκογιαννάκη στο παιδικό μυθιστόρημά της «Η κουκουβάγια η τετραγωνομάτα». Μαζί με την υπέροχη και εξαιρετικά εκφραστική εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά παρουσιάζουν το πρόβλημα, φωτίζουν κάποιες από τις αιτίες που το προκαλούν και προτείνουν λύσεις διαφυγής από τον επικίνδυνο αυτό κατήφορο!

Η τετραγωνομάτα Βάγια, που σε κερδίζει με το που την βλέπεις στο εξώφυλλο του βιβλίου, κάνει μια άριστη περιγραφή του εθισμού των νεαρών ατόμων στα ηλεκτρονικά gadgets, με το να θέτει εαυτόν -άθελα της- στο κέντρο της θύελλας! Άλλωστε έτσι δεν γίνεται και με τους ανθρώπους;

Τρυφερό, ανθρώπινο, διαφωτιστικό και απολαυστικότατο το «Η κουκουβάγια η τετραγωνομάτα», της Αννέτας Μαρκογιαννάκη, σας περιμένει στα ράφια των βιβλιοπωλείων όλης της χώρας. Αγοράστε το, χαρίστε το και φυσικά διαβάστε το κι εσείς… ο εθισμός εξάλλου δεν κοιτά ηλικία!

Είναι από τα βιβλία που όταν το διαβάσεις νιώθεις ευγνωμοσύνη για την ύπαρξη του και υπερηφάνεια για τις δημιουργίες κάποιων σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών/καλλιτεχνών που τιμούν την τέχνη τους ποικιλοτρόπως… ακριβώς όπως οι κυρίες Μαρκογιαννάκη και Μανουρά! Εύγε και στις δύο!

Οπισθόφυλλο:

Ο μικρός Τάκης περνάει πολύ χρόνο στο ίντερνετ με το τάμπλετ του. Όλα δείχνουν πως κινδυνεύει να πάθει αυτό που οι μεγάλοι λένε εξάρτηση….
Η εμφάνιση, όμως, μιας κουκουβάγιας, που είναι άσχετη σε θέματα τεχνολογίας και ίντερνετ, φέρνει την ανατροπή!
Μια ιστορία για την ισορροπημένη χρήση της τεχνολογίας και του ίντερνετ.


[grbk https://www.greekbooks.gr/i-katerina-i-tetragonomata.html%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η κουκουβάγια η τετραγωνομάτα

Συγγραφέας

Αννέτα Μαρκογιαννάκη

Εικονογράφος

Μαρία Μανουρά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2018

Αριθμός σελίδων

51

ISBN

978-960-563-243-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα