Ματιά

«Απόκρυφες γωνιές του νου και της ψυχής», Νίκος Ζώρης

Ποιητική συλλογή Νίκου Ζώρη (Εκδόσεις Λεξίτυπον – 2015). Στις «Απόκρυφες γωνιές του νου και της ψυχής» ο Νίκος Ζώρης με εκλεπτυσμένη ευαισθησία, με διεισδυτική ματιά, με εικονοπλαστική δύναμη, με βαθύ ανθρωπισμό, αποτυπώνει τις λιακάδες […]

«Απόκρυφες γωνιές του νου και της ψυχής», Νίκος Ζώρης

Απόκρυφες γωνιές του νου και της ψυχής
Ποιητική συλλογή Νίκου Ζώρη (Εκδόσεις Λεξίτυπον – 2015).

Στις «Απόκρυφες γωνιές του νου και της ψυχής» ο Νίκος Ζώρης με εκλεπτυσμένη ευαισθησία, με διεισδυτική ματιά, με εικονοπλαστική δύναμη, με βαθύ ανθρωπισμό, αποτυπώνει τις λιακάδες και τις συννεφιές της ζωής μας, τα δρώντα και τα δρώμενα, τα ανείπωτα και τα ανείδωτα, μέσα από εναλλασσόμενα συναισθήματα αισιοδοξίας, αμφιβολίας, αδημονίας, απογοήτευσης, νοσταλγίας, δικαίωσης. Σκιαγραφεί τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές, καυτηριάζοντας την κοινωνική υποκρισία ή υμνώντας το μεγαλείο των απλών ανθρώπων μπροστά στις προκλήσεις της ζωής. Και τότε προβάλλουν μπρος του εικόνες, πρόσωπα, καταστάσεις, εποχές. Κι άλλοτε νιώθει σα να βγαίνει σε ξάγναντα που λάμπουν στο φως, άλλοτε σα να μπαίνει σε κατώγια που ’ναι βυθισμένα στο σκοτάδι.

Με απογειώσεις της φαντασίας, με εκστασιασμένη την ψυχή και άγρυπνα τα μάτια του λογισμού, παρατηρεί, καταγράφει, ψέγει, επαινεί, θυμάται, αναπολεί, δίνοντας αφορμή στον αναγνώστη να στοχαστεί, να κρίνει, να προβληματιστεί, να νοσταλγήσει, να συγκινηθεί.

Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία, τα οποία το προμηθεύονται με παραγγελία από τις εκδόσεις Λεξίτυπον.

Εκδόσεις Λεξίτυπον
Εμμ. Μπενάκη 36, Αθήνα
Τηλ: 210 3832117 & 210 3845128
[email protected]
www.lexitipon.gr

Εντυπώσεις-σχόλια αναγνωστών για την ποιητική συλλογή “Απόκρυφες γωνιές του νου και της ψυχής”.

Με άγγιξε ιδιαίτερα η νέα ποιητική συλλογή του Νίκου Ζώρη «Απόκρυφες γωνιές του νου και της ψυχής». Ο άλλοτε λιτός, περιεκτικός συνάμα, γεμάτος χίλιες εικόνες και πολλή αγάπη λόγος του ποιητή, γεμίζει τις σελίδες του βιβλίου και κάνει τον αναγνώστη να μην τις χορταίνει. Ο τρόπος γραφής, αυτός ο ελεύθερος τρόπος αποτύπωσης των σκέψεών του, έδωσαν στη χωρίς σύνορα και περιορισμούς ευαισθησία του το χώρο που της αρμόζει!!
Τάση Γεωργοπούλου

Εβδομήντα νέα ποιήματα μάς χάρισε πρόσφατα ο Νίκος Ζώρης με τον γενικό τίτλο «Απόκρυφες γωνιές του νου και της ψυχής». Κι όλα ιδωμένα από της ευαίσθητης μούσας του τα μάτια! Θα ήταν μάταιο να διαλέξω αποσπάσματα από μερικά απ’ αυτά, αφού μόνο αν εντρυφήσει κανείς και αν τα απολαύσει λέξη-λέξη και στίχο-στίχο στο σύνολό τους, θα καταλάβει και θα έχει θησαυρίσει την ποιότητα, την τρυφεράδα, τη γαλήνη, αλλά και τον προβληματισμό την αγανάκτηση, την αντίρρηση.
Αγγελική Συρρή- Στεφανίδου

Η νέα ποιητική συλλογή του Νίκου Ζώρη «Απόκρυφες γωνιές του νου και της ψυχής», μου άρεσε πολύ.
Ο άνθρωπος φτιάχνει την ποίηση και η ποίηση τον άνθρωπο τελικά.
Οι λέξεις σαν χρώματα ζωγράφου, λέξεις σαν ηλιαχτίδες που μαζεύοντάς τες κάνουν πολλούς ήλιους, τον καθ’ έναν με δυο ιδιότητες να μας ζεσταίνει και να μας φωτίζει.
«Η ποίηση ένα πράγμα ανάλαφρο, ιερό φτερωτό», είπε ο Πλάτων.
Και κάτι από τον Άγιο Πορφύριo: «Για να γίνει κανείς χριστιανός, πρέπει να έχει ποιητική ψυχή, πρέπει να γίνει ποιητής. Ο Χριστιανός, έστω και μόνο όταν αγαπάει, είναι ποιητής, είναι μες στην ποίηση. Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς την ποίηση και τους ποιητές;».
Άννα Φραγκούλη

70 ελευθερόστιχα ποιήματα αποτελούν τη νέα πνευματική συγκομιδή του λογοτέχνη Νίκου Ζώρη. Οι «Απόκρυφες γωνιές του νου και της ψυχής» του Νίκου Ζώρη, μας φανερώνονται μέσα από τους τρυφερούς, στοχαστικούς, νοσταλγικούς και φιλοσοφημένους στίχους του. Η ζωή έχει πάντα ενδιαφέρον και η έμπνευση δεν σταματά ποτέ, όσο την τροφοδοτεί ο νους με ερεθίσματα και η καρδιά αισθάνεται και συμμετέχει.
Ο Νίκος Ζώρης δηλώνει «παρών» και με καλές διαθέσεις, όπως μαρτυρούν τα ποιήματά του στο πρόσφατο βιβλίο του.
Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη

Η ποιητική συλλογή «Απόκρυφες γωνιές του νου και της ψυχής» του Νίκου Ζώρη αποτελείται από 70 ποιήματα, 70 διαφορετικά θέματα μεστά από συναίσθημα, ευαισθησία, παρατηρητικότητα. Εικόνες καθημερινές αποτυπωμένες με έναν ξεχωριστά όμορφο τρόπο.
Νιώθεις να ταξιδεύει η ψυχή σου σε κόσμους όμορφους, αλλά και δύσκολους, σε προβληματίζει ενώ ταυτόχρονα σε λυτρώνει από σκέψεις που ποτέ δεν έκανες λόγια.
Στέλλα Κουγιουμτζή

Ποιητική συλλογή «Απόκρυφες γωνιές του νου και της ψυχής» του Νίκου Ζώρη.
Ο μανδύας του λυρισμού όπου υπάρχει είναι πραγματικά μαγικός!!!
Άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, στην οποία οφείλεται και η δημιουργία διάφορων νεολογισμών.
Επίσης σημαντική είναι η διαφορετική τεχνική καθώς και το
ξεχωριστό ύφος που έχει το κάθε ποίημα. Κάποιες φορές ένιωσα επιρροή από Καβάφη και κάποιες άλλες από Σαίξπηρ.
Μυρσίνη Γκανά

Σχετικά άρθρα