Σωματική Έκφραση

Σωματική Έκφραση

της Susana Noemi Abigador

Danza Vital
Σύστημα Εκφραστικού Χορού

Στη Ζωή όλα έχουν ρυθμό.
Ό,τι αναπνέει, ό,τι κινείται, ό,τι βλέπουμε, ό,τι ακούμε, ό,τι νιώθουμε.
Όλα έχουν ρυθμό.

Οπότε… έχουμε κι εμείς.
Μπορεί να μην έχουμε υπομονή να ακούμε.
Μπορεί επίσης να μην πιστεύουμε ότι μπορούμε να χορεύουμε.
Καρδιά όμως έχουμε σίγουρα και εκεί είναι ο ρυθμός μας.

Σ’ αυτό το μάθημα θα δουλέψουμε τρεις σημαντικές ενότητες:

Γνωριμία σώματος
Με ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο κοντά με το σώμα μας, να το σεβόμαστε και να ανακαλύπτουμε τις εκφραστικές του δυνατότητες.

Εξάσκηση της ακοής
Με ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν να ακούμε με περισσότερη λεπτομέρεια.

Σωματικός διάλογος
Με ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν να βρούμε τις προσωπικές μας κινήσεις και ταυτόχρονα ετοιμότητα στη μουσική.

Όταν ένα σώμα είναι ξύπνιο και η ψυχή παρούσα εδώ και τώρα…
Όταν αυτό το σώμα επικοινωνεί με τη μουσική που ακούει…
Τότε χορεύει…

Expresion Corporal
Patricia Stokoe School

Η σωματική έκφραση είναι μια πρόταση για να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας και ν’ ανακαλύψουμε τις εκφραστικές του δυνατότητες. Είναι η «γλώσσα του σώματος» μέσα από την οποία ο άνθρωπος εκφράζει αισθήσεις, συναισθήματα και σκέψεις.

Το μέσο για να επιτύχουμε αυτή τη διαδρομή είναι η κίνηση. Συνειδητή και ταυτόχρονα αυθόρμητη, χωρίς καλλιτεχνικά στοιχεία «κομψότητας» ή καθωσπρεπισμού. Στόχος της είναι να βιώσουμε όλα τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν στην καθημερινή μας ζωή και ν’ ανακαλύψουμε τον τρόπο έκφρασής τους. Να εμπλουτίσουμε τη δική μας προσωπικότητα με συνείδηση και με οργάνωση της ευαισθησίας. Να εμπιστευτούμε πρώτα τον εαυτό μας και στη συνέχεια τους άλλους. Να μάθουμε τους δικούς μας κώδικες επικοινωνίας και να τους εξωτερικεύσουμε.

Με διερευνητικές ασκήσεις που έχουν την εξής θεματολογία:

Ζέσταμα: Κινείται σε 3 πεδία σωματικό, προσωπικό, κοινωνικό.
Ξεμπλοκάρισμα: Συνειδητοποίηση των μηχανισμών άμυνας του εγώ, διέγερση του αυθορμητισμού.
Εμπιστοσύνη: Συνειδητοποίηση των ορίων στη δεκτικότητα και τη δοτικότητα στον εαυτό μου και στους άλλους.
Επικοινωνία: Σωματικό διάλογο κατά τον οποίο διακινούνται διαφορετικά συναισθήματα και διαφορετικές διαθέσεις.

Susana Noemi Abigador

Η Susana Abigador γεννήθηκε το 1956 στο Buenos Aires, Αργεντινή. Ξεκινώντας με διαφορετικές τεχνικές γύρω από το χορό (στην Βραζιλία) και στο θέατρο, διάλεξε και κατέληξε στην Σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης.
Το 1979 συνεχίζει τις σπουδές στην Μαδρίτη, όπου αρχίζει τα πρώτα βήματα στην διδασκαλία της Σωματικής Έκφρασης σε σχολές θεάτρου και σε εκπαιδευτικούς (δασκάλους και νηπιαγωγούς). Το 1986 έρχεται για να ζήσει στη Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα έχει σχηματίσει την πρώτη ομάδα και μέχρι σήμερα διδάσκει καθημερινά Σωματική Έκφραση και το σύστημα “Danza Vital” που η ίδια δημιούργησε.
Από το 1989 μέχρι και το 2009 εργάστηκε στην ΑΝΙΜΑ (σχολή Καλλιτεχνικής και δημιουργικής επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών) διδάσκοντας Βιωματική Μεθοδολογία. Από το 2009 συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο», με το «Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας» και με την Ανώτερη ∆ραματική Σχολή «Μοντέρνοι Καιροί»…
Συχνά συνεργάζεται με θεατρικά σχήματα όπως το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην χορογραφία της τραγωδίας “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” το 1990 και 1999 στη Επίδαυρο, με τα ελευθέρα Θέατρα της Κύπρου στην τραγωδία “Βάκχες” στο Ηρώδειο, με το ∆ήμο Ζωγράφου, το θέατρο Φούρνος, κ.α.
Συνεχίζοντας την εκπαίδευσή της, παρακολούθησε ανάμεσα σε άλλα σεμινάρια Χοροθεραπείας στην Αργεντινή με το σύστημα της Maria Fux και στην Αθήνα, Πρωτόγονος Χορός με την καθηγήτρια της Σορβόννης France SschottbBillmann, Ουδέτερη Μάσκα με τον βέλγο καθηγητή Luc de Smet, κ.α.
Το Δεκέμβριο του 2011, ήρθε το πρώτο βιβλίο της, «Όταν το σώμα μιλάει», Μεθοδολογία και ασκήσεις για την Σωματική Έκφραση, από τις Εκδόσεις Γιαλός.
Όμως η “μεγάλη εκπαίδευση” έρχεται από το πλούτο που προσφέρει η ίδια η διδασκαλία, η οποία την φέρνει σε ουσιαστική και άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Η συμμετοχή τους και μόνον στα μαθήματα αποτελεί την πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τον καθένα που έχει κάτι να διδάξει.

Susana Noemi Abigador
Τηλ. 2112216980
Κιν. 6973455165
email: [email protected]

1 Response

  1. H Susana είναι φίλη και δασκάλα μου. Χαίρομαι πάρα πολύ που δημοσιεύεται ένα άρθρο για τη σωματική έκφραση γιατί έτσι θα μπορέσει να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό η σωματική έκφραση. Θεωρώ ότι το βιβλίο είναι εξαιρετικό, γραμμένο με μεγάλη αγάπη, φροντίδα και μεράκι. Η Susana είναι γενναιόδωρη και προσφέρει την εμπειρία της μέσα από ασκήσεις που περιγράφει λεπτομερώς και με σχέδια. Επίσης, σημαντικό για εμένα είναι το γεγονός ότι περιγράφει αναλυτικά το τρόπο με τον οποίο μπορείς κανείς να φτιάξει δικές του ασκήσεις και να είναι δημιουργικός στην εργασία του. Το βιβλίο είναι γραμμένο με τρόπο απλό , κατανοητό, παραμένοντας πλούσιο σε περιεχόμενο και ουσιαστική γνώση. Προσωπικά το συνιστό ανεπιφυλακτά σε όλους και όλες και κυρίως σε ανθρώπους που δουλεύουν στο χώρο της Ψυχολογίας- Ψυχοθεραπείας, της Παιδαγωγικής, της Διδασκαλίας, του Θεάτρου και της Εμψύχωσης Ομάδων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment