Δρακόντεια μέτρα .: Έγραψαν .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Δρακόντεια μέτρα

“Δρακόντεια μέτρα” είναι οι νόμοι που έγραψε ο νομοθέτης της αρχαίας Αθήνας, Δράκων, οι οποίοι ήταν τόσο αυστηροί, γιατί προέβλεπαν την ποινή του θανάτου σε πολλές περιπτώσεις. Η αυστηρότητα των έγγραφων νόμων του Δράκοντα άφηναν την αίσθηση ότι ήταν γρεμμένοι με αίμα και όχι με μελάνι.

Γράφει: Σοφία Ζαχαρή
Δρακόντεια μέτρα

✍️ Δρακόντεια μέτρα

? Ο Δράκων ήταν τύραννος, αλλά και ο πρώτος ο οποίος κατέγραψε τους νόμους στην Αρχαία Αθήνα με εντολή των Αθηναίων. Αν και συνήθως αναφέρεται ως ο πρώτος νομοθέτης των Αθηνών, πριν από αυτόν, έξι άρχοντες ονομαζόμενοι Θεσμοθέτες, θεσμοθετούσαν άγραφους νόμους από το 683 π.Χ.

? Το 624 π.Χ. οι Αθηναίοι του ανέθεσαν να γράψει τους νόμους που μέχρι τότε ήταν προφορικοί. Η εφαρμογή ενός γραπτού νομικού κώδικα θα καταργούσε τους υπάρχοντες «άγραφους» νόμους, για να υπάρχει δικαιότερη εφαρμογή τους σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

? Το 621 π.Χ. ο Δράκων έγραψε τους κανόνες σε μαρμάρινες πλάκες τις οποίες τοποθέτησε στην Αγορά, ώστε να γνωστοποιηθούν σε τουλάχιστον όσους γνώριζαν ανάγνωση για να αντιληφθούν το περιεχόμενό τους.

? Οι νόμοι αυτοί ήταν πολύ αυστηροί και από τότε η έκφραση “Δρακόντειοι νόμοι” είναι συνώνυμη με τους ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους. Αντίστοιχα “Δρακόντεια μέτρα” ονομάζονται τα αυστηρά μέτρα.

? Οι τιμωρίες ήταν ιδιαίτερα σκληρές, με ασήμαντα αδικήματα, όπως η κλοπή ενός μήλου ή ακόμη και η τεμπελιά να τιμωρούνται με θάνατο.

? Οι νόμοι του Δράκοντα αντικαταστάθηκαν με τη νομοθεσία του Σόλωνα μετά το 594 π.Χ.

Ζαχαρή Σοφία – Φιλόλογος

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/sofiazachari.filologos/

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.