Ματιά

Η μακαριστή πρεσβυτέρα Πολυξένη

Η μακαριστή πρεσβυτέρα του αγίου Πατρός ημών Ιωάννη Καλαΐδη – Τιμής ένεκεν! (Με αφορμή την κοίμησή της)

Η μακαριστή πρεσβυτέρα Πολυξένη

Η μακαριστή πρεσβυτέρα Πολυξένη γεννήθηκε το 1935, στον Προμαχώνα Σερρών.

Το 1955 παντρεύτηκε τον άγιο Πατέρα Ιωάννη Καλαΐδη. Στην διάρκεια του εγγάμου βίου τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά, την Θεοδώρα, τον Χρήστο, την Σοφία και τον Φίλιππο.

Η ζωή της ήταν απόλυτα ταυτισμένη με τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο που επέλεξε να βαδίσει στην ζωή του ο άγιος Πατήρ! Αν και “κλειστή” και συνεσταλμένη ως χαρακτήρας, δέχτηκε να ανοίξει διάπλατα την οικία της στους χιλιάδες προσκυνητές, που με λαχτάρα και ελπίδα έτρεχαν στον σεβαστό Γέροντα! Από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, έφταναν στο σπίτι τους πονεμένοι και δυστυχισμένοι άνθρωποι, ζητώντας βοήθεια! Πολύ σπάνια δεν άνοιγε την πόρτα της οικίας της και μόνο όταν ο π. Ιωάννης, με το διορατικό του χάρισμα, της έλεγε: “Πρεσβυτέρα μην ανοίγεις την πόρτα. Αυτοί που είναι απ’ έξω, δεν είναι καλοί άνθρωποι”! Αλλά και όταν δεν είχαν επισκέπτες, το τηλέφωνο χτυπούσε ασταμάτητα!

Έζησε μία ζωή δίπλα στον άγιο ιερέα, που ήταν αφιερωμένη στους συνανθρώπους της! Ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε γόγγυσε που δεν της έμενε χρόνος για την προσωπική και οικογενειακή της ζωή! Ακόμη και όταν πέρασε μεγάλες δοκιμασίες, όπως ο θάνατος του μικρού παιδιού της, δεν έχασε την πίστη της και την αγάπη της προς τον Θεό!

Προσωπικά θεωρώ ευεργετημένο τον εαυτό μου που έζησα τόσα θαύματα κοντά της! Την ενθυμούμαι πάντοτε αλλά και στην τελευταία επίσκεψή μας στην οικία της, πριν λίγους μήνες, να λέει συνεχώς την “ευχή του Ιησού”, με το κομποσχοίνι στο χέρι! Το πρόσωπό της έλαμπε από την χάρη του Αγίου Πνεύματος! Οι ευχές που πάντα μας έδινε, έφερναν το θαύμα και την λύση στα προβλήματά μας!

Δεν ακούσαμε ποτέ να πει το παραμικρό εναντίον κάποιου ανθρώπου! Είμαι βέβαιος ότι και τώρα που θα είναι στους Ουρανούς, θα μας σκεπάζει με τις προσευχές της!

Να έχουμε την τίμια ευχή της, καθώς και τις ευχές του αγίου Πατρός μας Ιωάννη Καλαΐδη!

Αιωνία τους η μνήμη!

Μιλτιάδης Τσεσμετζής
Εκπαιδευτικός

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα