Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα .: Άρθρα - Μελέτες .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα

Γράφει: Matia Gr
Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα

Καταγραφή πρώτων εντυπώσεων από το μυθιστόρημα της κ. Μαρούλας Κλιάφα «Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα»

Κείμενο ενταγμένο στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής: Μελέτη και επεξεργασία νεανικού μυθιστορήματος της Μ. Κλιάφα: Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα». Συντονίστρια: Αμαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων.

Το μυθιστόρημα «Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα» ήταν πραγματικά ωραίο και μας ενθουσίασε αρκετά. Αρχικά, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να μάθουμε για τις ακραίες συνθήκες που βίωναν οι Εβραίοι εκείνη την εποχή. Έπειτα, μέσα από την ηρωίδα του μυθιστορήματος, τη Ρεβέκκα, η οποία ήταν η ίδια Εβραία και βίωνε τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή με το δικό της τρόπο, μάθαμε για τις μυστικές οργανώσεις, που υπήρχαν εκείνη την εποχή και συμμετείχαν μικρά παιδιά. Επιπλέον διευρύναμε τους ορίζοντές μας και τις γνώσεις μας πάνω στα γεγονότα που είχαν συμβεί τότε.

Κατά τη γνώμη μας ένα από τα καλύτερα σημεία του βιβλίου ήταν όταν η Ρεβέκκα έλαβε την μπαλάντα που της είχε γράψει ο Κωνσταντής και που αργότερα την έπαιξε στο πιάνο της μητέρας της. Σαν τέλος δεν ήταν και πολύ αναμενόμενο, πράγμα που μας εξέπληξε ευχάριστα! Όμως, το μόνο «ελάττωμα» που εντοπίσαμε, ήταν στο τέλος του βιβλίου, που ενώ στην αρχή μας είχε αγχώσει για την εξέλιξη ενός ήρωα, του Αντρίκου, τελικά μας αφήνει με την απορία για το τι απέγινε… Αλλά, παρόλα αυτά ήταν ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα!

Στη συνέχεια καταγράφουμε τις ερωτήσεις που θα απευθύνουμε στη συγγραφέα κ. Μαρούλα Κλιάφα στη μελλοντική μας συνάντηση:

1) Από που εμπνευστήκατε τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου σας;
2) Πόσο καιρό σας πήρε να γράψετε το βιβλίο;
3) Τα πρόσωπα είναι υπαρκτά ή βγαλμένα από τη φαντασία σας;
4) Από πότε ξεκινήσατε να γράφετε βιβλία;
5) Τι σας ώθησε στη συγγραφή βιβλίων.
6) Πως σας ήρθε η ιδέα να γράψετε σχετικά με τους Εβραίους;
7) Σχετικά με το τέλος, ο Αντρίκος τι απέγινε;
8) Θα μπορούσατε να μας πείτε από ποιες πηγές αντλήσατε τις πληροφορίες για τη συγγραφή του βιβλίου;
9) Το επόμενο βιβλίο σας θα απευθύνεται σε παιδιά ή σε μεγάλους;
10) Έχετε γράψει αρκετά βιβλία για τη πόλη μας. Σας εμπνέει λοιπόν αυτή η πόλη;… Τι σας εμπνέει;

Η συνέχεια πιο λεπτομερών και επεξεργασμένων απόψεων σε επόμενη δημοσίευση!

Αλεξάνδρα Φέκα
Ελπίδα Σκρέκα

Μαθήτριες Γ΄ Τάξης της ομάδας ανάγνωσης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.