Στη Φλώρινα την 23η Δεκεμβρίου .: Άρθρα - Μελέτες .: Ματιά
 

Στη Φλώρινα την 23η Δεκεμβρίου

Η 23η Δεκεμβρίου, είναι η πιο “μεγάλη” και πιο ζωντανή μέρα για την πόλη της Φλώρινας.

Γράφει: Η Ματιά είσαι ΕΣΥ
Στη Φλώρινα την 23η Δεκεμβρίου

Γράφει: neraidos_n

Η 23η Δεκεμβρίου, είναι η πιο “μεγάλη” και πιο ζωντανή μέρα για την πόλη της Φλώρινας. Αυτό λόγω του εθίμου του ανάμματος των μεγάλων φωτιών στις γειτονιές της πόλης.

Από νωρίς η μπάντα του δήμου, ο κόσμος, τα μαγαζιά, όλοι στην πόλη είναι σε μία εορταστική διάθεση. Ψώνια, αγορές, τα παιδιά μετά τη σχολική γιορτή ξεχύνονται στους δρόμους για να πουν τα κάλαντα και τα μικρότερα πηγαίνουν στο ξύλινο χωριό στην κεντρική πλατεία της πόλης, γλυκά, παιχνίδια, δώρα και τα σχετικά. Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, άνθρωποι που απλά εργάζονται ή σπουδάζουν στην πόλη μένουν και συνήθως φεύγουν την επόμενη μέρα, 24, για να γιορτάσουν λόγω του εθίμου.

Από τις 9 το πρωί, δεν υπερβάλλω, τα τσιπουράδικα γεμίζουν, μαγαζιά κάθε είδους βγάζουν ψησταριές στο δρόμο και προσφέρουν κρασί και άλλα καλούδια. Όλη η πόλη είναι μια ασταμάτητη γιορτή. Μπάντες με πνευστά και κρουστά από το πρωί τριγυρνάνε, μπαίνουν μέσα σε μαγαζιά και ταβέρνες, η πληρωμή τους εξαρτάται από αυτά που θα δώσουν οι θαμώνες και κυρίως το πόσο θα τους ξεσηκώσουν και θα κάνουν παιχνίδι μουσικό με τον κόσμο. Είναι σχεδόν δεδομένο πως 10-20€ μια παρέα θα δώσει στις μπάντες αυτές.

Μια πολύ όμορφη εικόνα, και “αναγκαία” συνθήκη που επιβεβαιώνει τη μέρα αυτή, είναι πως περιμένουμε να δούμε φίλους και συμμαθητές που ζουν χρόνια στο εξωτερικό ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είναι δεδομένο πως μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης μέρας θα χαιρετήσεις και θα μιλήσεις με 5 τουλάχιστον παλιόφιλους και συμμαθητές. Αν ήσουν-είσαι δημοφιλής μπορεί και να φτάσεις τους 55. Απ’ το πρωί λοιπόν τσιπουράδικα, ταβέρνες και όποιο άλλο μαγαζί σχετίζεται με την εστίαση είναι γεμάτο και όλο και κάτι έχει οργανώσει.

Ταυτόχρονα, στην κεντρική πλατεία, ο δήμος έχει εκδηλώσεις που κυρίως αφορούν παιδιά, τοπικοί παραγωγοί, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πωλούν προϊόντα της περιοχής. Μέλι, κρασιά, γλυκά, πιπεριές, φασόλια και ότι άλλο βγάζει η γύρω περιοχή. Ακόμα και το φιλοζωϊκό σωματείο έχει δικό του περίπτερο.

Από τις 8 το βράδυ και μετά ο δήμος μοιράζει δωρεάν φασολάδα και κρασί. Πιστέψτε με, η φασολάδα στα καζάνια αυτά είναι πεντανόστιμη. Καλύτερη από σπιτική, με το κρύο κιόλας έτσι ζεστή ζεστή που πέφτει στο στομάχι είναι ιδανική. Όλα αυτά μέχρι τις 23:30 εκείνη την ώρα αρχίζει ο κόσμος και ξεχύνεται στους δρόμους και κατευθύνεται προς τις φωτιές που ανάβουν σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Στις 24:00 ακριβώς ανάβουν ταυτόχρονα όλες οι φωτιές. Το ίδιο σκηνικό στις περισσότερες, φασολάδα και κρασί δωρεάν, ορχήστρες με χάλκινα και κρουστά, κόσμος, χορός, χαιρετούρες, φιλιά, αγκαλιές, πλάκες, φόβος μην πέσει καυτή στάχτη και κάψει το μπουφάν ή κάποιο ρούχα (μυστικό για να απολαύσεις τη βραδιά και τις φωτιές: ρούχα που δεν σε απασχολεί αν πάθουν κάτι 😉 και ζεστά, συνήθως 23 Δεκεμβρίου έχει αρκετό κρύο, γύρω στο 0).

Αν ο καιρός το επιτρέπει, το πιο ωραίο είναι να περπατήσεις μέσα στην πόλη και να στέκεσαι στη φωτιά της κάθε γειτονιάς, είναι πάρα πολλές, έστω σε αυτές που θα πετύχεις στη διαδρομή που θα ακολουθήσει η παρέα. Απαραίτητο στοιχείο το αλκοόλ σε κάποιο εύκολο για τη μεταφορά δοχείο στις περισσότερες φωτιές μοιράζουν δωρεάν κρασί. Περίπτερα και μίνι μάρκετ είναι ανοιχτά και αν κάποιος δεν αρέσκεται στη φασολάδα δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει μια ψησταριά έξω στο δρόμο, την οποία έχει στήσει κάποιο ταβερνάκι, φθηνά και καλά κρέατα, είναι βέβαιο αυτό.

Αν η παρέα το σηκώνει το περπάτημα και το κρύο, αυτό μπορεί να κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αρκετοί επιλέγουν να επιστρέψουν σε ταβέρνες και τσιπουράδικα που συνήθως έχει ζωντανή μουσική το βράδυ. Άλλοι διαλέγουν να πάνε στα μπαρ της πόλης, ακόμα και στο ροκάδικο-μπιλιαρδάδικο γίνεται χαμός αυτή τη μέρα. Σημαντικότερο στοιχείο όλων αυτών είναι η παρέα και η καλή διάθεση.

Όσον αφορά τους ντόπιους, αν πει κάποιος ότι είναι επισκέπτης, πιστέψτε θα προσπαθήσει να τον εξυπηρετήσει και να τον διευκολύνει περισσότερο από τον κάτοικο της πόλης, με πολύ καλή πρόθεση όλο αυτό, με σεβασμό στον επισκέπτη, σαν φιλοξενούμενος στο σπίτι του, οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν κοιτάνε τους επισκέπτες σαν επιπλέον χρήματα αυτή τη μέρα. Σίγουρα με τόσο κόσμο τυχαίνουν και αναποδιές και μπερδέματα κ.α. αλλά στο τέλος η καλή διάθεση κυριεύει τα πάντα.

Σε όσους φτάσατε σε αυτό το τουι του νήματος, αν δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ την Φλώρινα και ειδικά αυτή τη συγκεκριμένη μέρα, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, να το συνδυάσετε με χριστουγεννιάτικες διακοπές. Τις υπόλοιπες μέρες μπορείτε να επισκεφτείτε Πρέσπες, Νυμφαίο, το χιονοδρομικό ή ακόμα και να επισκεφτείτε μουσεία της πόλης, η αλά να περπατήσετε στους δρόμους της πόλης και να περάσετε έξω από σπίτια και μέρη που ο Θ. Αγγελόπουλος γύρισε σημαντικές σκηνές σε αρκετές ταινίες του.

Στην κεντρική-δημοτική αγορά της πόλης θα ακούσετε ανθρώπους να μιλούν μια γλώσσα που δεν έχετε ακούσει. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε και τη γείτονα χώρα Β. Μακεδονία, την πόλη Μπίτολα-Μοναστήρι, είναι πολύ κοντά, 30′ (15-20′ μέχρι τα σύνορα και άλλα 10′ μέχρι την πόλη). Ακόμα και η Κορυτσά είναι σχετικά κοντά, 90′.

Εν κατακλείδι, έχετε στο νου σας σαν χειμερινό προορισμό το χωριό μας και ειδικότερα αυτές τις μέρες. Καλά να περάσετε στις γιορτές με τους ανθρώπους που θέλετε και ελπίζω του χρόνου τέτοια μέρα, ειδικά τέτοια ώρα, να έχω πιει ήδη το 3ο καραφάκι και να μην μπορώ να γράψω καλά.

neraidos_n

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.