Ματιά

Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Στις δύσκολες στιγμές μην τα περιμένουμε όλα από τον Θεό, την τύχη ή τους άλλους ανθρώπους, αλλά οφείλουμε να προσπαθούμε και με τις δικές μας δυνάμεις.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Συν Αθηνά και χείρα κίνει 🤲

🧐 Η φράση προέρχεται από τον μύθο του Αισώπου «Ανήρ ναυαγός», στον οποίο περιγράφεται το ταξίδι ενός πλούσιου Αθηναίου με ένα πλοίο. Ξαφνικά έγινε σφοδρή τρικυμία με αποτέλεσμα το πλοίο να κινδυνεύει να βυθιστεί. Ο πλοίαρχος διέταξε όλους τους επιβάτες να πέσουν στη θάλασσα με τα σωσίβιά τους. Όμως ο πλούσιος Αθηναίος δεν έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί, αλλά καθόταν με σταυρωμένα χέρια και παρακαλούσε τη θεά Αθηνά να τον σώσει και της υποσχόταν να θυσιάσει για χάρη της εκατό βόδια. Τότε ένας από τους ναυαγούς που προσπαθούσε ο ίδιος να σωθεί με το κολύμπι του φώναξε: “Μην περιμένεις μόνο με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, κούνησε και εσύ τα χέρια σου, κολύμπησε και τότε ζήτησε τη βοήθεια των θεών”.

📌 Σήμερα τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να προτρέψουμε κάποιον σε δύσκολες στιγμές και καταστάσεις να δράσει, να μη μένει αδρανής. Τον συμβουλεύουμε να σταματήσει να περιμένει μόνο τη βοήθεια του θεού, της τύχης ή των συνανθρώπων του.

📗 π.χ.: “Διάβασε εάν θες να πετύχεις στις εξετάσεις σου, συν Αθηνά και χείρα κίνει!”

Ζαχαρή Σοφία – Φιλόλογος

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/sofiazachari.filologos/

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα