Το λογαριασμό ή την... ζωή σας!!! .: Άρθρα - Μελέτες .: Ματιά
 

Το λογαριασμό ή την… ζωή σας!!!

Γράφει: Matia Gr
Το λογαριασμό ή την… ζωή σας!!!

Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης

Το λογαριασμό ή την... ζωή σας!!!

Χθες βράδυ βρέθηκα στο σπίτι της αγαπημένης μας Αρλέτας με αφορμή μια συναυλία που ετοιμάζουμε στο Βόλο στις αρχές Ιουνίου.

Στο Βόλο που πριν τέσσερα χρόνια, τρία λεπτά πριν ανέβει στο σκηνή του Δημοτικού θεάτρου η Αρλέτα «κτυπήθηκε» από εγκεφαλικό που λίγο έλειψε να της στερήσει την ζωή!..

Σήμερα είναι εντελώς καλά και όπως πάντα κάνει πολλά και διάφορα σχέδια!..

Στο χθεσινό ραντεβού, μου έδωσε ένα βιβλίο της Μάρθας Χριστοφόγλου αφιερωμένο στον μεγάλο Γάλλο γελοιογράφο Ονορέ Ντωμιέ [1808-1879 ] που τυπώθηκε το 1972 με αφορμή έκθεση λιθογραφιών – γελοιογραφιών του στην Αθήνα στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό κέντρο «Ωρα».

Σε μια εποχή που παντού η κοινωνική και πολιτική σάτιρα ανανεώνει την σημασία της, ο Ντωμιέ επιβάλλεται πάντα επίκαιρος, διεκδικώντας τον τίτλο του αναμφισβήτητου «προφήτη» του είδους…

Αντιγράφω από αυτό το βιβλίο μια γελοιογραφία του -περίπου του 1840- με τίτλο «Τον Λογαριασμό ή την ζωή σας!!» Στη λεζάντα: «Ένας τρόπος που μεταχειρίζονται οι Άγγλοι, για να διεκδικήσουν ένα χρέος από ένα φίλο λαό [Ελλάδα ]: 24 ώρες για να εξοφληθεί και 12% τόκο!!!

Σας θυμίζει κάτι; Στη θέση των Άγγλων ας βάλουμε άλλους Ευρωπαίους.. «φίλους» μας που σήμερα θέλουν το.. «καλό μας» και αυτόματα μεταφερόμαστε στο σήμερα και ας έχουν περάσει 170 χρόνια από την δημοσίευση αυτής της γελοιογραφίας του Ντωμιέ!!..

Σημ. Δείτε και τον..λογαριασμό!!

Το λογαριασμό ή την... ζωή σας!!!

Δημήτρης Κραουνάκης

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.