Φωνή Αρχιεπισκόπου από τη φυλακή .: Είδα .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Φωνή Αρχιεπισκόπου από τη φυλακή

Γράφει: Matia Gr
Φωνή Αρχιεπισκόπου από τη φυλακή

Το ηλεκτρονικό πρακτορείο Εκκλησιαστικών ειδήσεων «Ρομφαία» δημοσίευσε στις 12/11/2012 μια συγκινητική εγκύκλιο του κανονικού Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ.κ. Ιωάννου ο οποίος βρίσκεται για έκτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια. Ποιο το έγκλημα του;

Το ότι δεν αναγνωρίζει τη σχηματική «Μακεδονική» λεγόμενη Εκκλησία των Σκοπίων, την οποία δεν αναγνωρίζει καμία Ορθόδοξη Εκκλησία. Αποκόπηκε από αυτήν και ενώθηκε με το Πατριαρχείο Σερβίας. Για την ορθή αυτή την ενέργειά του η σχισματική κρατική «Εκκλησία» των Σκοπίων επηρέασε τη σκοπιανή εξουσία, και το κράτος τον φυλάκισε επανειλημμένως. Τώρα εδώ και δέκα μήνες είναι προφυλακισμένος χωρίς δίκη μέσα σε άθλιες συνθήκες. Το αναφέρει στην πολυσέλιδη Εγκύκλιό του, δεύτερη κατά σειρά, που αποστέλλει από τη φυλακή για να τονώσει τους πιστούς που έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά του και υφίστανται πολλές διώξεις από τις κρατικές υπηρεσίες: «Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούμεθα είναι ωμές και απάνθρωπες. Κατά τους θερινούς μήνες σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας δεν είχαμε νερό, με λίγη τροφή… Κλειδωμένοι για 23 ώρες και μια μόνον ώρα παραμονής στον καθαρό αέρα την ημέρα. Κάθε τι που λαμβάνουμε περνάει από έλεγχο, και για οτιδήποτε είναι γραμμένο σε ξένη γλώσσα περιμένουμε την άδεια από το δικαστήριο για να μας παραδοθεί. Ο άνθρωπος μπορεί να προσαρμοστεί και σε μια ζωή μέσα σε υγρούς και μουχλιασμένους τοίχους…».

Και από τους υγρούς αυτούς τοίχους ο γενναίος Ελληνομαθής και φιλέλληνας Αρχιερέας παρακινεί τους πιστούς της κανονικής Αρχιεπισκοπής του να δέονται υπέρ των διωκτών τους, όπως άλλωστε ο Απόστολος Παύλος: «Ο Θεός ημών θα εισακούσει και θα παρηγορήσει ημάς, ιδιαιτέρως δε εφ’ όσον αγωνιζόμαστε να εφαρμόσουμε εκείνο το τελειότερο το οποίο εντέλλεται ημίν, να αγαπούμε τους εχθρούς μας. Να προσεύχεσθε για το καλό των διωκτών υμών, να ζητάμε την ευλογία του Θεού γι’ αυτούς και όχι να καταριέστε…. Η κρίσις και η εκδίκηση είναι του Θεού. Ο Κύριος θα δικαιώσει τον αδικημένο και είναι φοβερό να πέσει κανείς στα χέρια του αληθινού Θεού… Τα άδικα δεσμά ελευθέρωσαν πολλούς από τις αμαρτίες τους».

Συγκινητική πραγματικά Εγκύκλιος θυμίζει αρχαίες ημέρες της ζωής της Εκκλησίας. Συγχρόνως παρουσιάζει την ωμότητα του κράτους των Σκοπίων, το οποίο δυστυχώς υποστηρίζουν ορισμένες μεγάλες δυνάμεις για τα συμφέροντα τους. Αλλ’ «έστι δίκης οφθαλμός»! Θα έρθει κάποτε η ώρα που ο δίκαιος Θεός θα επέμβει δυναμικά.

Ιωαννίδης Αχιλλέας
[email protected]
[email protected]

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.