Θέλω να χάσω 10 κιλά πριν βγω στην παραλία! .: Είδα .: Ματιά
 

Θέλω να χάσω 10 κιλά πριν βγω στην παραλία!

Γράφει: Matia Gr
Θέλω να χάσω 10 κιλά πριν βγω στην παραλία!

Θα αδυνατίσω ποτέ; Πώς θα αδυνατίσω; Θα χάσω κιλά αν κόψω το βραδινό; Θέλω να αδυνατίσω τώρα. Θέλω να χάσω 10 κιλά πριν βγω στην παραλία!

Θα έχετε ακούσει κι εσείς τέτοιες ατάκες, δε μπορεί! Αλλά είναι σίγουρα αυτό το ζητούμενο ή μήπως δεν το σκεφτήκαμε αρκετά. Λέτε να είναι τυχαίο που η παροιμιώδης φράση “τα πάχη μου, τα κάλη μου” δεν έχει αντίστοιχο για τις αδύνατες γυναίκες; Δεν νομίζω. Κι αν τις τελευταίες δυο δεκαετίες προβάλεται τόσο έντονα το πρότυπο των ασθενικά αδύνατων σωμάτων, αν δούμε φωτογραφίες από παλιότερα ή ακόμη και αρχαία αγάλματα θα διαπιστώσουμε ότι αυτό δεν ίσχυε πάντα.

Είναι δυνατόν να συζητάμε ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για την παραλία; Αν μη τι άλλο η κολύμβηση είναι η καλύτερη γυμναστική, επειδή το κολύμπι βοηθάει να γυμναστούν – όσο πρέπει – όλοι οι μύες τους σώματος. Τον χειμώνα πάλι, το περπάτημα είναι ότι χρειαζόμαστε και αποδεδειγμένα βοηθάει στο κυκλοφορικό και κατά συνέπεια τονώνει την καρδιά.

Υπάρχουν φυσικά πολλές συνταγές διαίτης για τις περιπτώσεις που όντως η δίαιτα είναι αυτό που χρειάζεται. Υπάρχουν, ακόμα καλύτερα, και συνταγές για υγιεινή διατροφή. Και που πρέπει να μας απασχολήσει, δεν είναι βέβαια το τι νομίζει ο οποιοσδήποτε στο δρόμο ή στη παραλία, αλλά πώς θα μάθουμε να τρώμε σωστά!

Η λαϊκή θυμοσοφία λέει “το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος”, οπότε μπορούμε για αρχή να πούμε ότι ναι, το βραδινό πρέπει να περιοριστεί. Το άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι το πρωινό. Ένα σωστό πρωινό μπορεί να μας κρατήσει όλη την ημέρα, αλλά και να θέσει τις σωστές βάσεις για μια ζωή με ευεξία. Και όπως ο εγκέφαλος χρειάζεται τον ύπνο για να ξεκουραστεί, έτσι χρειάζεται και ένα σωστό πρωινό για να ξεκινήσει τη μέρα δυναμικά. Αρέσει μήπως σε κανέναν να είναι κοιμισμένος όλη μέρα;

Στη διατροφή μας πρέπει να προσθέσουμε τους ξηρούς καρπούς. Όχι μεγάλες ποσότητες, αλλά λίγοι ξηροί καρποί κάθε μέρα είναι απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας. Εννοείται φρούτα και λαχανικά. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τα φρούτα βοηθούν και την υγεία μας και βελτιώνουν την πνευματική διαύγεια.

Τα νηστίσιμα φαγητά που συχνά τα παραβλέπουμε στη σύγχρονη διατροφή, ήταν κυριολεκτικά για αιώνες αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Η νηστεία, εκτός από ένα μέσο να έρθουμε πιο κοντά στον Θεό, είναι και ένας τρόπος να τρέφεται κάποιος πιο σωστά.

Η κατανάλωση νερού είναι άλλο ένα στοιχείο που συχνά παραβλέπουμε, κι έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα είναι αφυδατωμένοι με απλά προβλήματα όπως “σπάσιμο” της επιδερμίδας ή ακόμη και πέτρες στα νεφρά. Ένας κανόνας είναι τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα, αλλά αυτό βέβαια αφορά άτομα γύρω στα 70 κιλά. Επειδή μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου οργανισμού είναι νερό, όσο περισσότερα κιλά είναι κάποιος, τόσο περισσότερο νερό πρέπει να πίνει. Καλό είναι να μην πίνουμε μεγάλες ποσότητες νερού στην ώρα του φαγητού, επειδή έτσι αραιώνουμε τα στομαχικά υγρά και εμποδίζουμε τη σωστή πέψη. Δε χρειάζεται λοιπόν να πούμε το νερό-νεράκι, αλλά να πίνουμε μπόλικο καθημερινά. Στην υγειά μας!

Δέκα κιλά είναι εύκολο να χάσει κάποιος που είναι πάνω από 100 κιλά, και πολύ δύσκολο κάποιος που είναι γύρω στα 65. Ο χρυσός κανόνας στη διατροφή είναι να τρώμε λίγο από όλα. Και από τα γλυκά ακόμα λιγότερο!

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.