Σιωπηλός γάμος – Nunta muta – Silent Wedding – 2008

Η ρουμανικής παραγωγής «Nunta muta – Silent wedding – Σιωπηλός γάμος» είναι μια εξαιρετική ταινία που σε κάνει να γελάσεις με την καρδιά σου και να συγκινηθείς με την ψυχή σου.

Γράφει: E Α
Σιωπηλός γάμος – Nunta muta – Silent Wedding – 2008
Tags
Σιωπηλός γάμος - Nunta muta - Silent Wedding - 2008

Διάρκεια:
87 λεπτά

Υπόθεση

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό χωριό της μεταπολεμικής Ρουμανίας. Η χώρα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Ρωσίας. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα με τον δικό τους τρόπο, που έχει ένα άρωμα, ένα ήχο, ένα χρώμα Βαλκανίων. Ανάμεσα τους η Mara και ο Iancu. Ένα νεαρό ζευγάρι που χαίρονται τον έρωτα τους στα περίχωρα του οικισμού. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι κρυφό και έτσι κάποια στιγμή ο πατέρας της κοπέλας οδηγεί αυτή την σχέση σε γάμο. Η μεγάλη μέρα φτάνει και στο γλέντι είναι καλεσμένοι όλοι οι συντοπίτες του ζεύγους. Την στιγμή όμως που πάνε να ξεκινήσουν, ένας αξιωματικός του ρωσικού στρατού, τους πληροφορεί ότι ο Πατερούλης, ο Ιωσήφ Στάλιν, πέθανε και έχει κηρυχθεί επταήμερο πένθος. Ο γάμος απαγορεύεται, δια στρατιωτικού νόμου, και οι παραβάτες θα καταδικαστούν με την ποινή εσχάτης προδοσίας… ήτοι θάνατο!
Οι άνθρωποι όμως του χωριού αποφασίζουν να κάνουν το γάμο, αλλά σιωπηλό. Τα πόδια των καρεκλών τυλίγονται με πανιά, τα μπουκάλια με το κρασί τυλίγονται με πανιά, τα ποτήρια τυλίγονται με πανιά, όπως και τα στόματα των άτακτων παιδιών. Το γλέντι ξεκινά και δεν ακούγεται ψίθυρος! Οι οργανοπαίχτες κάνουν πως παίζουν, το ζεύγος χορεύει στα βουβά και οι ευχές δίνονται είτε με νοήματα είτε χρησιμοποιώντας την τεχνική “σπασμένο τηλέφωνο”. Μέχρι που έξω από το σπίτι ξεσπά μια θορυβώδης καταιγίδα και μέσα, εκμεταλλευόμενοι τον έξω πανζουρλισμό, ξεσπούν σε τραγούδια, χορούς και ευχές. Μέχρι που… ένα άρμα μάχης γκρεμίζει τον τοίχο και Ρώσοι στρατιώτες εισβάλουν στο σπίτι συλλαμβάνοντας τους παρευρισκόμενους άντρες…

Κριτική και εντυπώσεις

Cavo Greco, Αγία Νάπα
Cavo Greco Κύπρος CyprusCavo Greco Κύπρος Cyprus

Η ρουμανικής παραγωγής «Nunta muta – Silent wedding – Σιωπηλός γάμος» είναι μια εξαιρετική ταινία που σε κάνει να γελάσεις με την καρδιά σου και να συγκινηθείς με την ψυχή σου. Με το ηθογραφικό στοιχείο έντονο, σε μεταφέρει σε ένα χώρο που δεν διαφέρει πολύ από την μεταπολεμική Ελλάδα. Βλέποντάς την, ήταν σαν να άκουγα τον πατέρα μου να περιγράφει το χωριό του μετά τον 2ο Παγκόσμιο και τον Εμφύλιο. Μοναδική, αλλά ειδοποιός, διαφορά η παρουσία του Ρωσικού γίγαντα που στην Ελλάδα δεν υφίστατο.
Θαρρώ ότι θα απολαύσετε και τα 87 λεπτά που διαρκεί η «Nunta muta – Silent wedding – Σιωπηλός γάμος» και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα λάβετε πολύ και ενδιαφέρουσα τροφή για σκέψη. Το γεγονός ότι πρόκειται για μεταφορά στον κινηματογράφο πραγματικών γεγονότων, της δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Δείτε την με την πρώτη ευκαιρία! Λειτουργεί δε, ως άριστη και απαραίτητη αποτοξίνωση από τις αμερικανιές του Χόλυγουντ που πλέον κατέχουν την μερίδα του λέοντος στις ταινίες που βλέπουμε!

Ατάκα από την ταινία «Σιωπηλός γάμος»:

-Τι ήταν εδώ;
-Ένα χωριό. Οι κομμουνιστές το κατέστρεψαν για την κατασκευή ενός εργοστασίου. Τώρα καταστράφηκε από τους καπιταλιστές για την ανοικοδόμηση ενός χωριού. Ένα χωριό διακοπών!

Ατάκα από την ταινία «Σιωπηλός γάμος»:

Το τσίρκο είναι εδώ. Άνθρωποι! Ελάτε! Τα Επτά Θαύματα του Κόσμου μόνον για δύο πένες. Ο βόας που είναι δύο μέτρα από το κεφάλι μέχρι την ουρά, και τρία από την ουρά στο κεφάλι! Άνθρωποι ελάτε πιο κοντά! Η γενειοφόρος κυρία!

Nunta muta – Silent wedding – Σιωπηλός γάμος – Trailer Silent WeddingSilent Wedding

Συντελεστές

Σενάριο

Adrian Lustig, Horatiu Malaele

Σκηνοθεσία

Horatiu Malaele

Ηθοποιοί

Meda Andreea Victor – Mara
Alexandru Potocean – Iancu
Valentin Teodosiu – Grigore Aschie
Alexandru Bindea – Gogonea
Ioana Anastasia Anton – Smaranda
Luminita Gheorghiu – Fira
Serban Pavlu – Coriolan
Victor Rebengiuc – Grandpa
Tamara Buciuceanu-Botez – Grandma
Tudorel Filimon – Haralambie
George Ivascu – Communist Agitator
George Mihaita – Gogonea Jr.
Doru Ana – Cârnu
Mihai Constantin – Godfather

Παραγωγή και Διανομή
Castel Film Studio
Agat Films & Cie
Samsa Film
PCV

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα