Η ζωή είναι ωραία - La vita è bella - Life is beautiful - 1997 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Η ζωή είναι ωραία – La vita è bella – Life is beautiful – 1997

Η ταινία ήδη θεωρείται κλασσική και είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ύμνους ενάντια στον φασισμό.

Γράφει:

Η ζωή είναι ωραία
Διάρκεια:
116 λεπτά

Υπόθεση

O Guido είναι ένας Ιταλός, εβραϊκής καταγωγής, που όνειρό του είναι να γίνει βιβλιοπώλης. Για τον λόγο αυτό, εγκαθίσταται στην πόλη όπου ο θείος του εργάζεται ως Μαιτρ σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Guido είναι η ευφυΐα, η αισιοδοξία και η θετική στάση απέναντι σε ό,τι του συμβαίνει. Μέχρι να καταφέρει να πάρει την άδεια για το βιβλιοπωλείο, εργάζεται ως σερβιτόρος στο ξενοδοχείο που δουλεύει και ο θείος του. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι ante portas και τα αντισημιτικά αισθήματα των φασιστών του Μουσολίνι έχουν αρχίσει σιγά σιγά να εκδηλώνονται. Τα μαύρα αυτά σύννεφα δεν μπορούν με τίποτα να εξαφανίσουν την λιακάδα που επικρατεί στην ψυχή του Guido, ειδικά τώρα που γνώρισε και ερωτεύτηκε παράφορα την Dora. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία και παρόλο που υπάρχουν αρκετά εμπόδια, οι δύο αυτές ψυχές ενώνονται και από τον γάμο τους έρχεται στον κόσμο και ένα αγοράκι, ο Joshua.
Το παιδί είναι μικρό ακόμα όταν οι στρατιώτες του Χίτλερ αρπάζουν το ίδιο και τον πατέρα του και τους οδηγούν σε ένα τρένο με προορισμό κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Dora -αν και ιταλικής καταγωγής και συνεπώς απαλλαγμένη από αυτή την μοίρα- δεν μπορεί να αποχωριστεί τους άντρες της ζωής της και μπαίνει κι εκείνη στο τρένο οικειοθελώς! Ο Guido, για να μπορέσει να υπομείνει ο γιος του όλα όσα έρχονται, επινοεί ένα ψέμα: του λέει ότι παίζουν σε ένα παιχνίδι και μαζεύουν πόντους κάνοντας υπομονή, χωρίς να διαμαρτύρονται για τις κακουχίες. Έπαθλο του παιχνιδιού θα είναι ένα αληθινό τανκ. Με αυτό τον τρόπο κρατά όσο είναι δυνατόν πιο αλώβητη την παιδική ψυχούλα και κυρίως του σώζει την ζωή. Όμως, δεν… επί της οθόνης!

Κριτική και εντυπώσεις

Ο Roberto Benigni μέσα από την «Η ζωή είναι ωραία» μας απέδειξε ότι όχι μόνο είναι εκπληκτικός και σε δραματικούς ρόλους -για τους κωμικούς το γνωρίζαμε ήδη- αλλά ότι είναι εξίσου ταλαντούχος και ως σκηνοθέτης. Η ταινία ήδη θεωρείται κλασσική και είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ύμνους ενάντια στον φασισμό. Η κλιμάκωση των συναισθημάτων που σου δημιουργεί είναι μοναδική. Ξεκινά από σπαρταριστά γέλια και σιγά σιγά σε οδηγεί σε σπαραξικάρδια κλάματα. Τι να πρωτοπεί κανείς! Το σενάριο; Οι χαρακτήρες; Οι ερμηνείες; Η σκηνοθετική άποψη; Η μουσική; Η φωτογραφία; Οι σκηνές; Όλα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ! BRAVO ROBERTO!
Αν δεν την έχετε ήδη δει σπεύσατε! Ο Ιταλικός κινηματογράφος στις πολύ μεγάλες του δόξες! 🙂

Η ζωή είναι ωραία – La vita è bella – Life is beautiful – Trailer (HD, no subs)

https://www.youtube.com/watch?v=4MpZyOdx4cs

Συντελεστές

Σενάριο

Vincenzo Cerami, Roberto Benigni

Σκηνοθεσία

Roberto Benigni

Ηθοποιοί

Roberto Benigni – Guido
Nicoletta Braschi – Dora
Giorgio Cantarini – Joshua
Giustino Durano – Uncle Eliseo
Sergio Bini Bustric – Ferruccio
Marisa Paredes – Dora’s Mother
Horst Buchholz – Doctor Lessing
Giuliana Lojodice – School Principal
Amerigo Fontani – Rodolfo
Pietro De Silva – Bartolomeo
Francesco Guzzo – Vittorino
Raffaella Lebboroni – Elena
Claudio Alfonsi – Rodolfo’s Friend
Gil Baroni – Prefect
Massimo Bianchi – Man with Key

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.