Ο άρχοντας των μυγών - Lord of the Flies - 1963 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ο άρχοντας των μυγών – Lord of the Flies – 1963

Η συγκλονιστική ταινία «Ο άρχοντας των μυγών – Lord of the Flies» του 1963, είναι ένα ασπρόμαυρο φιλμ που συνταράσσει τον ψυχισμό του κάθε θεατή.

Γράφει:

Ο άρχοντας των μυγών
Διάρκεια:
92 λεπτά

Υπόθεση

Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει μικρούς σε ηλικία Βρετανούς μαθητές, πέφτει σε ένα ακατοίκητο τροπικό νησί. Τα παιδιά μόνα τους, χωρίς κανένα ενήλικο, καλούνται να επιβιώσουν στο άγριο περιβάλλον μέχρι να έρθουν διασώστες. Στην αρχή προσπαθούν να διατηρήσουν τον πολιτισμό στο απολίτιστο νέο τόπο διαβίωσης τους. Όμως σιγά σιγά σχηματίζονται δύο πόλοι… εκείνος του Ralph που είναι υπέρμαχος του “Πρέπει” και εκείνος του Jack που πρεσβεύει το “Θέλω”, ολισθαίνοντας συνεχώς σε μια άγρια κατάσταση. Η κατάσταση οδηγείται σε τραγικά μονοπάτια όπου χάνεται κάθε έλεγχος και κάθε αναστολή. Άραγε θα διασωθούν από τον κόσμο των ενηλίκων πριν είναι πολύ αργά;

Κριτική και εντυπώσεις

Η συγκλονιστική ταινία «Ο άρχοντας των μυγών – Lord of the Flies» του 1963, είναι ένα ασπρόμαυρο φιλμ που συνταράσσει τον ψυχισμό του κάθε θεατή. Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του William Golding, που εκδόθηκε το 1954, παρουσιάζει το πόσο εύκολα μπορεί να οδηγηθεί ο άνθρωπος από την πολιτισμένη στην άγρια απολίτιστη κατάσταση. Καυτηριάζει συμπεριφορές, αντιλήψεις, ταμπού και πρακτικές που συναντάμε τόσο στον σύγχρονο όσο και στον αρχέγονο κόσμο.
Ο ταλαντούχος Peter Brook με υλικό ένα εξαίρετο μυθιστόρημα -στο οποίο έμεινε απόλυτα πιστός-, με μια καλή ομάδα ηθοποιών-παιδιών και δύο καταπληκτικά σκηνικά (Πουέρτο Ρίκο και Τζαμάικα), έπλασε μια ταινία που αποθεώθηκε όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους. Εντυπωσιακό όμως είναι το ότι η «Ο άρχοντας των μυγών – Lord of the Flies» του 1963, παραμένει ακόμα και σήμερα -μισό αιώνα αργότερα- ένα ενδιαφέρον και σκληρό φιλμ, που αξίζει πραγματικά να δείτε!

Διαβάστε για το βιβλίο «Ο άρχοντας των μυγών», του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, κάνοντας κλικ εδώ!

Ο άρχοντας των μυγών – Lord of the Flies – Trailer

Lord of the Flies TrailerLord of the Flies Trailer

Συντελεστές

Σενάριο

Peter Brook

Σκηνοθεσία

Peter Brook

Ηθοποιοί

James Aubrey – Ralph
Tom Chapin – Jack
Hugh Edwards – Piggy
Roger Elwin – Roger
Tom Gaman – Simon
Roger Allan – Piers
David Brunjes – Donald
Peter Davy – Peter
Kent Fletcher – Percival Wemys Madison
Nicholas Hammond – Robert
Christopher Harris – Bill
Alan Heaps – Neville
Jonathan Heaps – Howard
Burnes Hollyman – Douglas
Andrew Horne – Matthew
Richard Horne – Lance
Timothy Horne – Leslie
Peter Ksiezopolski – Francis
Anthony McCall-Judson – Morris
Malcolm Rodker – Harold
David St. Clair – George
Rene Sanfiorenzo Jr. – Charles
Jeremy Scuse – Rowland
John Stableford – Digby
David Surtees – Sam, twin
Simon Surtees – Eric – twin
Nicholas Valkenburg – Rupert
Patrick Valkenburg – Robin
Edward Valencia – Frederick
John Walsh – Michael
David Walsh – Percy
Jeremy Willis – Henry
Toby Robertson – Naval Officer

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.