Αγία Αθανασία από την Αίγινα (Οσία Αθανασία εξ Αιγίνης) η Θαυματουργός .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Αγία Αθανασία από την Αίγινα (Οσία Αθανασία εξ Αιγίνης) η Θαυματουργός

Η Αγία Αθανασία (Οσία Αθανασία από την Αίγινα) γιορτάζει στις 18 Απριλίου.

Γράφει: E Α
Αγία Αθανασία από την Αίγινα (Οσία Αθανασία εξ Αιγίνης) η Θαυματουργός

Αγία Αθανασία από την Αίγινα (Οσία Αθανασία εξ Αιγίνης) η Θαυματουργός. Βίος.

Η Αγία Αθανασία γεννήθηκε στην Αίγινα και έζησε κατά τον 9ο αιώνα μΧ.

Οι γονείς της ήταν ευσεβείς και ενάρετοι. Από μικρή ηλικία, η Αγία Αθανασία αφιερώθηκε στον Θεό. Έμαθε το ψαλτήριο και τις ακολουθίες της Εκκλησίας.

Όταν ήρθε σε ηλικία γάμου, οι γονείς της την πάντρεψαν παρά την θέλησή της. Δεκαέξι ημέρες μετά το γάμο, ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε επιδρομή Αγαρηνών πειρατών. Έτσι, η Αγία Αθανασία επέστρεψε στην αρχική της σκέψη και έκανε δυνατά τον θείο αγώνα.

Ο ασεβής τύραννος Αμυράς εξέδωσε διάταγμα οι χήρες και οι ανύπανδρες να παντρεύονται βάρβαρους άνδρες. Έτσι παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αγία Αθανασία. Πάντοτε ασχολιόταν με δεήσεις και προσευχές, και μοίραζε τα πλούτη της στους φτωχούς. Με την χάρη του Θεού, ο άνδρας της πίστεψε στον Χριστό και έγινε μοναχός. Μετά από λίγο καιρό κοιμήθηκε οσιακώς και πήγε στον Κύριο.

Η Αγία Αθανασία μοίρασε τότε όλα της τα υπάρχοντα στους φτωχούς και μαζί με τις υπηρέτριές της πήγε σε Μοναστήρι και έγιναν μοναχές. Τυρί και ψάρι έτρωγε μόνο στην Ανάσταση και στο Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Τον υπόλοιπο χρόνο για τροφή είχε λίγο ψωμί και νερό και αυτά με εγκράτεια. Στις νηστείες έτρωγε λίγα λάχανα ανά δύο ημέρες.

Αφού πέρασαν τέσσερα χρόνια, η Αγία Αθανασία έγινε ηγουμένη. Ακόμα πιο δυνατά έκανε τον αγώνα της. Έφτασε μάλιστα να κοιμάται επάνω σε μία πέτρα. Αφού πέρασαν ακόμη τέσσερα χρόνια, η Αγία Αθανασία ένιωσε τον έρωτα της ησυχίας. Μαζί με τις μοναχές που ήρθαν στο Μοναστήρι, πήγαν σε έρημο τόπο πιο μακριά. Για κάποια αναγκαία τις βοηθούσε πρώτα ο ιερομόναχος Ματθαίος και, όταν αυτός χρειάστηκε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, ο ιερομόναχος Ιγνάτιος. Ο Ιγνάτιος ήταν πλήρης αρετών και πήρε από τον Θεό την χάρη να κάνει θαύματα. Μετά από κάποια χρόνια ο Ιγνάτιος εκοιμήθη.

Η Αγία Αθανασία είδε μια θεία οπτασία, στην οποία ο Θεός της φανέρωσε ότι πρέπει να επιστρέψει στο Μοναστήρι. Εκεί προέτρεπε και συμβούλευε όλες τις μοναχές να αγωνίζονται για την απόκτηση αρετών και να ακολουθούν πιστά τις θείες εντολές.

Ο Θεός φανέρωσε στην Αγία Αθανασία ότι έρχεται το τέλος της ζωής της, 12 ημέρες πριν την εκδημία της. Όρισε νέα ηγουμένη για να προστατεύει τις μοναχές. Την τελευταία της ημέρα εν ζωή, διάβαζε το ψαλτήριο κι όταν δεν άντεχε άλλο πια συνέχισαν οι μοναχές. Παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο, προσευχόμενη και δοξάζοντας τον Θεό.

Όταν έγινε η κηδεία της Αγίας Αθανασίας, πολλοί ασθενείς έγιναν καλά και δαιμονιζόμενοι θεραπεύτηκαν. Η Αγία Αθανασία είχε προειπεί στις μοναχές ότι 40 ημέρες μετά την κοίμησή της, θα απολαύσει αυτό που πρέπει. Πράγματι, 40 ημέρες μετά, δυό μοναχές είδαν το παρακάτω όραμα. Δύο αστραπήβολοι άνδρες στεκόντουσαν έξω από τα βημόθυρα του θυσιαστηρίου της Εκκλησίας, κρατώντας βασιλική στολή, πορφύρα από χρυσάφι και τίμιους λίθους. Με αυτά έντυσαν την Αγία Αθανασία. Έτσι δοξάζει ο Θεός εκείνους, που Τον αγαπούν και Τον δοξάζουν.

A.A.

Αγία Αθανασία από την Αίγινα (Οσία Αθανασία εξ Αιγίνης) η Θαυματουργός. Γιορτή.

Η Αγία Αθανασία (Οσία Αθανασία) από την Αίγινα γιορτάζει στις 18 Απριλίου.

Αγία Αθανασία από την Αίγινα (Οσία Αθανασία εξ Αιγίνης). Απολυτίκιο.

ήχος γ’
Πλούτον άσυλον η νήσος έχει· και οχύρωμα την σην πρεσβεία, Αθανασίαν και οξείαν αντίληψιν, και νοσημάτων παντοίων αλέξημα, και της πανώλους δεινόν αμυντήριον καθικέτευε· όσια Μήτερ τον Κύριον, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Αγία Αθανασία από την Αίγινα (Οσία Αθανασία εξ Αιγίνης). Κοντάκιο.

ήχος β’
Τα άνω ζητούσα· νηστείαις πολλαίς το σώμα κατατήξασα· τον νουν προς Θεόν ενύψωσας μετάρσιον, και ζωήν ασώματον μετά σώματος έξεις αείμνηστε, Αθανασία φυγούσα τα σκάνδαλα, διο νυν χορέυεις συν Αγγέλων χοροίς.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα