Λ## Αγία Ξένη η διά Χριστόν Σαλή. Βίος
Νεανικά Χρόνια
Η Ξένια Γκριγκόριεβνα, μια γυναίκα από καλή οικογένεια, ήταν παντρεμένη με τον συνταγματάρχη Ανδρέα Φεοντόροβιτς Πετρώφ, πρωτοψάλτη στη βασιλική αυλή. Ήταν ένα ζευγάρι που έδειχνε να τα έχει όλα. Όμως, ο Ανδρέας πέθανε ξαφνικά, αφήνοντας την Ξένια χήρα στα 26 της χρόνια. Ήταν ξαφνικός θάνατος και ο Ανδρέας δεν είχε προλάβει ούτε να εξομολογηθεί, ούτε να κοινωνήσει.
Η μεταστροφή
Μετά τον θάνατο του άντρα της, η Ξένια δεν ήταν πια η ίδια. Άρχισε να λέει πως εκείνη πέθανε και όχι ο Ανδρέας. Φόρεσε τα ρούχα του, και άρχισε να ζει σαν αυτόν. Έδωσε την περιουσία της στους φτωχούς, και το σπίτι της σε μια γυναίκα ονόματι Παρασκευή Ατόνοβα. Οι συγγενείς της, ενδιαφερόμενοι για την περιουσία της, προσπάθησαν να σταματήσουν την «τρέλα» της. Αλλά οι αρχές είδαν πως ήταν καλά στα λογικά της και την άφησαν να κάνει ό,τι θέλει.
Αυτή η παράξενη συμπεριφορά, ήταν στην πραγματικότητα μια πνευματική μεταστροφή. Για την Ξένια, ο θάνατος του άντρα της ήταν σαν να πέθανε και εκείνη, και βάζοντας τα ρούχα του και το όνομά του, προσπαθούσε να παρατείνει τη ζωή του και να εξιλεωθεί για τις αμαρτίες του. Έτσι, άρχισε τη ζωή της ως «διά Χριστόν σαλή», μια δύσκολη υπηρεσία στον Θεό. Πίστευε και ήλπιζε ότι ο Θεός θα συγχωρούσε έτσι τις αμαρτίες του συζύγου της.
Η Ζωή της Αγίας Ξένης ως δια Χριστόν Σαλή
Η Ξένια έζησε μια ζωή φτώχειας και ταπείνωσης στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης. Δεν είχε σπίτι. Την ημέρα περιπλανιόταν στην πόλη, κουρελιασμένη και ταπεινωμένη από πολλούς. Φορούσε μια κόκκινη φούστα και μια πράσινη ζακέτα, και παλιά παπούτσια. Τα ίδια ρούχα φορούσε όλο τον χρόνο, ακόμα και στο κρύο του χειμώνα. Αν και ο κόσμος της έδινε ζεστά ρούχα, εκείνη δεν τα φορούσε. Τη νύχτα αποσυρόταν στα χωράφια και προσευχόταν γονατιστή μέχρι το πρωί. Οι κάτοικοι την παρακολουθούσαν και την έβλεπαν να προσεύχεται και να κάνει μετάνοιες σε όλες τις κατευθύνσεις.
Δεν έπαιρνε ελεημοσύνη, και αν τύχαινε να πάρει κάτι, το έδινε αμέσως σε κάποιον φτωχό. Κάποτε, όταν έχτιζαν μια εκκλησία στο νεκροταφείο Σμόλενσκ, η Ξένια έσερνε πέτρες με τα χέρια της, και τις πήγαινε στην κορυφή του κτιρίου.
Τα Χαρίσματα της
Αν και έμοιαζε τρελή, η Ξένια είχε χαρίσματα από τον Θεό. Όταν την έβλεπαν, οι δουλειές τους πήγαιναν καλά. Οι αμαξάδες την παρακαλούσαν να μπει στα αμάξια τους, επειδή τότε είχαν πολλούς πελάτες. Αν μιλούσε με κάποιον στεναχωρημένο, τον ηρεμούσε. Αν άγγιζε κάποιο άρρωστο παιδί, αυτό γινόταν καλά.
Είχε και το προορατικό χάρισμα.
Παραμονή Χριστουγέννων του 1761 έλεγε σε όποιον συναντούσε να φτιάξει τηγανίτες. Την επόμενη έμαθαν ότι η Τσαρίνα Ελισάβετ Πέτροβα πέθανε και κατάλαβαν ότι οι τηγανίτες ήταν για την αγρυπνία για την κηδεία της.
Κάποτε, το 1764, έκλαιγε και φώναζε: «Αίμα, αίμα, αυλάκι από αίμα!», προφητεύοντας τον φόνο του Ιβάν Αντώνοβιτς.
Ο Σεβασμός του Κόσμου
Στην αρχή την κορόιδευαν, αλλά με τον καιρό, ο κόσμος άρχισε να βλέπει την αγιότητα της. Την σεβόντουσαν και την θεωρούσαν ευλογία για την πόλη τους.
Η Ξένια, η άστεγη περιπλανώμενη, είχε γίνει η προστάτιδα της Πετρούπολης.
Το Τέλος της Ζωής της
Η Ξένια πέθανε σε ηλικία 71 ετών, έχοντας περάσει 45 χρόνια ως προσκυνήτρια. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς, αλλά ήταν κάπου μεταξύ 1806 και 1814.
Μετά τον θάνατό της, ο κόσμος πήγαινε στον τάφο της και έπαιρνε χώμα για ευλογία. Ο τάφος της έγινε τόπος προσκυνήματος και πηγή θαυμάτων και έτσι τελικά έχτισαν ένα εκκλησάκι.
Η αγιοκατάταξη της Οσίας Ξένης έγινε επίσημα από τη ROCOR δηλαδή την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έξω από τη Ρωσία το 1978 και από το Πατριαρχείο της Μόσχας το 1988.
Αγία Ξένη η διά Χριστόν Σαλή. Γιορτή
Η Αγία Ξένη η διά Χριστόν Σαλή γιορτάζει στις 24 Ιανουαρίου
Αγία Ξένη η διά Χριστόν Σαλή. Απολυτίκιο
Ήχος πλ. δ’
Σ’ εσένα, ώ περιπλαμένη ξένη, Χριστός ο Κύριος μας έδωσε μια διακαή μεσίτρια για όλους μας. Έχοντας λάβει στη ζωή σου βάσανα και θλίψη , και υπηρετώντας το Θεό και τους ανθρώπους με αγάπη, εσύ απέκτησες μεγάλη παρρησία στο Θεό. Δί’ αυτό, σπεύδουμε θερμά σ’ εσένα στους πειρασμούς και τη θλίψη, κραυγάζοντας εκ βάθους ψυχής : Μην εγκαταλείψεις την ελπίδα μας στην καταισχύνη, ώ ευλογημένη Ξένια.
Αγία Ξένη η διά Χριστόν Σαλή. Κοντάκιο
Ήχος γ’
Περιπλανώμενη ξένη σε μια ξένη γή, αναστενάζοντας πάντα για τη ουράνια πατρίδα γνωστή ως σαλή και άπιστη αλλά για τους πιστούς πολύ σοφή και ιερή , στεφανωμένη από το Θεό με δόξα και τιμή. Ώ Ξένια, γενναία στο μυαλό και θεϊκά σοφή. Δι’αυτό, κραυγάζουμε σε σένα «Χαίρε εσύ που μετά τη γήινη περιπλάνησή σου ήρθες και κατοικείς στο οίκο του Θεού».