Ματιά

Άγιοι τριάντα τρεις Μάρτυρες οι εν Μελιτινή

Τη μνήμη των Αγίων τριάντα τριών μαρτύρων των εν Μελιτινή τιμούμε στις 7 Νοεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr
Άγιοι τριάντα τρεις Μάρτυρες οι εν Μελιτινή

Άγιοι τριάντα τρεις Μάρτυρες οι εν Μελιτινή. Βίος

Αυτοί οι 33 Άγιοι Μάρτυρες έζησαν στα χρόνια των Αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Ο Ιέρων ήταν γεωργός, με δυνατό σώμα και ευγενική ψυχή. Το 298μΧ οι ειδωλολάτρες προσπάθησαν να τον πιάσουν ύπουλα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ωστόσο ο Ιέρων πήγε ο ίδιος, με τη θέλησή του, και ομολόγησε με παρρησία τη Χριστιανική του Πίστη. Οι ειδωλολάτρες του έκοψαν το δεξί του χέρι από τον αγκώνα. Οι υπόλοιποι Άγιοι Μάρτυρες, που είχαν συλληφθεί επειδή ήταν συνεργάτες του Ιέρωνα, ομολόγησαν την κι εκείνοι την Πίστη τους. Τους έριξαν κάτω και τους χτυπούσαν με νεύρα βοδιών. Την επόμενη ημέρα τους χτυπούσαν με ραβδιά για πολλές ώρες. Τελικά τους αποκεφάλισαν έξω από την πόλη Μελιτινή και έτσι παρέλαβαν τους στεφάνους του Μαρτυρίου.

Τα ονόματα των τριάντα τριών μαρτύρων (σε αλφαβητική σειρά) είναι:
Αθανάσιος
Ανίκητος
Βαράχος (ή Βαράχιος)
Βοστρύκιος (ή Ουστρίχιος)
Γιγάντιος
Διόδοτος
Δουκίτιος
Δωρόθεος
Επιφάνιος
Ευγένιος
Ευτύχιος
Ησύχιος
Θεαγένης
Θεμέλιος
Θεόδοτος
Θεόδουλος
Θεόδωρος
Θεόφιλος
Ιέρων και έτερος Ιέρων
Ιλάριος
Καλλίμαχος
Καλλίνικος
Καστρίκιος
Κλαυδιανός
Λογγίνος
Μάμας
Μαξιμιανός
Νίκανδρος
Νίκων
Ξαντικός (ή Ξανθιάς)
Ουαλέριος
Ουΐκτωρ

Τη μνήμη των Αγίων τριάντα τριών μαρτύρων των εν Μελιτινή τιμούμε στις 7 Νοεμβρίου.

Απολυτίκιο των Αγίων τριάντα τριών μαρτύρων των εν Μελιτινή:

Θείω Πνεύματι συντεταγμένοι, δήμος ώφθητε, τροπαιοφόροι αθλοφόροι του Σωτήρος πανθαύμαστοι· ομοφροσύνη γαρ γνώμης ενούμενοι, μαρτυρικώς τον εχθρόν ετροπώσασθε. Αλλ’ αιτήσασθε τριάδα την Υπερούσιον δωρίσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Απολυτίκιο Αγ. Τριάντα τρεις Μάρτυρες «οἱ ἐν Μελιτινῇ» - 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Τριάντα τρεις Μάρτυρες «οἱ ἐν Μελιτινῇ» – 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα