Άγιοι Φιλήμων, Άρχιππος, Απφία και Ονήσιμος οι Απόστολοι .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιοι Φιλήμων, Άρχιππος, Απφία και Ονήσιμος οι Απόστολοι

Οι Άγιοι Φιλήμων, Άρχιππος, Απφία και Ονήσιμος γιορτάζουν στις 22 Νοεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιοι Φιλήμων, Άρχιππος, Απφία και Ονήσιμος οι Απόστολοι. Βίος

Οι Άγιοι Φιλήμων, Άρχιππος, Απφία και Ονήσιμος ζούσαν όταν Αυτοκράτορας ήταν ο Νέρων.

Τους αναφέρει, ο δάσκαλός τους, ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή προς Φιλήμονα το έτος 54μΧ.

“Παύλος δέσμιος Iησού Xριστού, και Tιμόθεος ο αδελφός Φιλήμονι τω αγαπητώ και συνεργώ ημών, και Aπφία τη αγαπητή, και Aρχίππω τω συστρατιώτη ημών, και τη κατ’ οίκον σου Eκκλησία”.

Πλέκει πολλά ακόμη εγκώμια προς τον ευλογημένο Φιλήμονα, τον οποίο και χειροτόνησε επίσκοπο Γάζας. Εκεί ο Άγιος Φιλήμονας τους απομάκρυνε όλους από το σκοτάδι της απιστίας και της άγνοιας και τους φώτισε με το φως της θείας γνώσης. Κατόπιν πήγε στις Κολοσσές, μια πόλη της Φρυγίας κοντά στη Λαοδίκεια, κι εκεί κήρυξε το λόγο της αληθείας μαζί με τον Άγιο Αρχίππο και την Αγία Απφία.

Οι ειδωλαλάτρες σε εκείνη την πόλη γιόρταζαν την ψεύτικη θεά τους Αρτέμιδα. Εκείνη την ημέρα οι Απόστολοι έτυχε να κάνουν δοξολογία προς τον αληθινό Θεό στην εκκλησία. Οι ειδωλολάτρες τους επιτέθηκαν με οργή. Έπιασαν μόνο τους Αποστόλους επειδή οι υπόλοιποι Χριστιανοί έφυγαν φοβισμένοι και τους παρουσίασαν στον άρχοντα Αδροκλή.

Ο Άγιος Άρχιππος πρώτος, αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Τον έδειραν και τον έριξαν σε ένα λάκκο μέχρι τη μέση του. Τότε τον τρύπησαν παιδιά με βελόνες. Τέλος τον λιθοβόλησαν και έτσι έλαβε τον μαρτυρικό στέφανο.

Ο Άγιος Φιλήμων και η Άππια χτυπήθηκαν σκληρά με λυγαριές και βασανίστηκαν με πολλούς τρόπους και έτσι παρέδωσαν το πνέυμα τους στον Κύριο.

Ο Άγιος Ονήσιμος ο Απόστολος

Ο Ονήσιμος, όπως αναφέραμε νωρίτερα, ήταν δούλος του Φιλήμονα. Μία μέρα έκλεψε πολλά νομίσματα από το σπίτι του Φιλήμονος κι έφυγε για τη Ρώμη. Εκεί συνάντησε τον φυλακισμένο Απόστολο Παύλο και έγινε Χριστιανός. Ο Απόστολος Παύλος δεν θεώρησε σωστό να λυπάται ο Φιλήμων για την κλοπή και την φυγή του δούλου του Oνησίμου, και τον έστειλε πίσω στον κύριό του, μαζί με τη συστατική επιστολή για τον Άγιο Φιλήμονα.

Άγιος Ονήσιμος ο Απόστολος Άγιος Ονήσιμος ο Απόστολος – Μηνολόγιο του Βασιλείου Β’[/caption ]

Ο Φιλήμων, δέχτηκε τον Ονήσιμο, διάβασε την επιστολή, τον συγχώρεσε και τον έστειλε πάλι πίσω στον Παύλο. Όταν ο Απόστολος Παύλος μαρτύρησε, ο Άγιος Ονήσιμος συνελήφθη και στάλθηκε ως κατάδικος στον έπαρχο Τέρτυλο. Τον έδειραν δυνατά με ραβδιά αλλά ο Άγιος Ονήσιμος δεν αρνήθηκε την πίστη του. Τέλος, του τσάκισαν τα άκρα και άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο και πήγε έτσι στην αιώνια ζωή.

Άγιοι Φιλήμων, Άρχιππος, Απφία και Ονήσιμος οι Απόστολοι. Γιορτές

Οι Άγιοι Φιλήμων, Άρχιππος, Απφία και Ονήσιμος γιορτάζουν στις 22 Νοεμβρίου.

Ο Άγιος Άρχιππος γιορτάζει ξεχωριστά στις 19 Φεβρουαρίου.

Ο Άγιος Ονήσιμος γιορτάζει ξεχωριστά στις 15 Φεβρουαρίου.

Άγιος Ονήσιμος, ο Προστάτης των Φυλακισμένων

Ο Άγιος Ονήσιμος ο Απόστολος είναι ο Άγιος Προστάτης των Φυλακισμένων.

Απολυτίκιο των Αγίων Φιλήμονος, Αρχίππου, Απφία και Ονησίμου:

Tετράς η θεοσύλλεκτος των αποστόλων Χριστού Φιλήμων και Άρχιππος και συν Απφία ομού, ο θείος Ονήσιμος· λάμψαντες τοις εν σκότει αληθείας την γνώσιν, ήθλησαν ομοφρόνως και την πλάνην καθείλον· και νυν εξευμενίζονται πάσι τον Κύριον.

Απολυτίκιο Άγ. Φιλήμων, Άρχιππου, Ονησίμου και Απφία - 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Άγ. Φιλήμων, Άρχιππου, Ονησίμου και Απφία – 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
22 Νοεμβρίου....">

Απολυτίκιο του Αγίου Ονησίμου του Αποστόλου:

Ταις ακτίσι του Παύλου φωτισθείς την διάνοιαν, ώφθης υπηρέτης του Λόγου και Απόστολος ένθεος και όνησιν εβράβευσας ζωής, Ονήσιμε θεράπων του Χριστού, δια λόγων και θαυμάτων θεοπρεπών, τοις πίστει εκβοώσι σοι, δόξα τω σε δοξάσαντι φαιδρώς, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.

Απολυτίκιο Αποστόλου Ονησίμου - 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αποστόλου Ονησίμου – 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
22 Νοεμβρίου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.