Άγιοι Κοδράτος, Άνεκτος, Παύλος, Διονύσιος, Κρήσκης και Κυπριανός .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιοι Κοδράτος, Άνεκτος, Παύλος, Διονύσιος, Κρήσκης και Κυπριανός

Τη μνήμη των Αγίων Κοδράτου, Άνεκτου, Παύλου, Διονυσίου, Κρήσκη και Κυπριανού τιμούμε στις 10 Μαρτίου.

Άγιοι Κοδράτος, Άνεκτος, Παύλος, Διονύσιος, Κρήσκης και ΚυπριανόςΆγιοι Κοδράτος, Άνεκτος, Παύλος, Διονύσιος, Κρήσκης και Κυπριανός
10 Μαρτίου....">

Άγιοι Κοδράτος, Άνεκτος, Παύλος, Διονύσιος, Κρήσκης και Κυπριανός. Βίος.

Στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. οι διωγμοί των χριστιανών σε ολόκληρη την αυτοκρατορία βρίσκονταν σε έξαρση, χάρη στα διατάγματα του Δεκίου και του Ουαλεριανού.

Η Κόρινθος, φυσικά, δεν αποτελούσε εξαίρεση. Εκεί ζούσε μια ευσεβής χριστιανή η οποία βρισκόταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών διωκομένων, εγκατέλειψε την πόλη -στην οποία σφαγιάζονταν συνεχώς χριστιανοί- και κατέφυγε στο βουνό. Στην αγκαλιά της φύσης έφερε στον κόσμο τον υιό της. Μπόρεσε όμως να τον φροντίσει μόνο για μικρό διάστημα, αφού εκείνη πολύ γρήγορα πέθανε.

Το μωρό -που δεν ήταν άλλο από τον Άγιο Κοδράτο- έζησε χάρη στη Θεία παρέμβαση. Ο Άγιος, μάλιστα, παρέμεινε στο βουνό -μακριά από τον πολιτισμό- μέχρι τα είκοσί του χρόνια. Κατόπιν αποφάσισε να μεταβεί στην Κόρινθο. Εκεί γνώρισε πέντε νέους που ήσαν ένθερμοι χριστιανοί· τον Άνεκτο, τον Παύλο, τον Διονύσιο, τον Κρήσκη και τον Κυπριανό. Οι έξη αυτοί νέοι συνδέθηκαν με δυνατή φιλία την οποία ενδυνάμωνε ακόμα περισσότερο η κοινή τους πίστη και η αγάπη τους προς τον Χριστό.

Οι διωγμοί των χριστιανών συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Κάποια στιγμή οι έξι αυτοί αθλοφόροι του χριστιανισμού συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε πλήθος βασανιστηρίων, προκειμένου να εγκαταλείψουν την πίστη τους. Το τελευταίο μαρτύριο που τους υπέβαλαν ήταν το εξής: δέθηκαν πίσω από άλογα τα οποία καλπάζοντας περιδιάβαιναν τους δρόμους της Κορίνθου, σέρνοντας στο έδαφος τους Αγίους!

Όταν τα άλογα με τους Μάρτυρες Άγιους Κοδράτο, Άνεκτο, Παύλο, Διονύσιο, Κρήσκη και Κυπριανό, έφτασαν εκτός των τειχών της πόλης, τους αποκεφάλισαν και έτσι οι Άγιοι αυτοί παρέδωσαν την ψυχή τους στον Δημιουργό των πάντων.

Στο σημείο που θανατώθηκαν, άρχισε να αναβλύζει νερό που είχε θαυματουργικές ιδιότητες. Εκεί, αργότερα, οικοδομήθηκε ιερός ναός όπου εναποτέθηκαν και τα ιερά λείψανά τους.

Άγιοι Κοδράτος, Άνεκτος, Παύλος, Διονύσιος, Κρήσκης και Κυπριανός. Γιορτή.

Τη μνήμη των Αγίων Κοδράτου, Άνεκτου, Παύλου, Διονυσίου, Κρήσκη και Κυπριανού τιμούμε στις 10 Μαρτίου.

Άγιοι Κοδράτος, Άνεκτος, Παύλος, Διονύσιος, Κρήσκης και Κυπριανός. Απολυτίκιο.

Εξάριθμος χορός των Χριστού αθλοφόρων, υμνείσθω ευσεβώς μελωδίαις ασμάτων, Κοδράτος και Άνεκτος, Παύλος και Διονύσιος, και συν Κρήσκεντι Κυπριανός ο θεόφρων, την Τριάδα γαρ διηνεκώς δυσωπούσιν, υπέρ των ψυχών ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Κοδράτου - 10 ΜΑΡΤΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Κοδράτου – 10 ΜΑΡΤΙΟΥ
10 Μαρτίου....">

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.