Άγιος Αμβρόσιος ο επίσκοπος Μεδιολάνων .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Αμβρόσιος ο επίσκοπος Μεδιολάνων

Ο Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων γιορτάζει στις 7 Δεκεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων. Βίος

Ο Άγιος Αμβρόσιος γεννήθηκε στη Ρώμη το 340μΧ. Σπούδασε ρητορική στα Μεδιόλανα (Μιλάνο) και νομική στη Ρώμη και έγινε μέλος της Συγκλήτου.

Τηρούσε πάντοτε την αλήθεια τόσο στον λόγο όσο και στην πράξη. Γνωρίζοντας τη ζυγαριά και το μέτρο της δικαιοσύνης, έπαιρνε αποφάσεις ορθά και αμερόληπτα. Για τις αρετές του αυτές πήρε και την ηγεμονία ολόκληρης της Ιταλίας από τους ευσεβείς Αυτοκράτορες Κωνσταντίνο και Κώνσταντα τον γιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ακόμη και προτού βαπτιστεί έμοιαζε στους Χριστιανούς στην αρετή και στην καθαρότητα της ζωής. Γι’ αυτό, όταν κοιμήθηκε ο Αρχιερέας ων Μεδιολάνων (Μιλάνο), ο Αυτοκράτορας Βαλεντινιανός (ή Ουαλεντινιανός ), χειροτόνησε Επίσκοπος των Μεδιολάνων τον Αμβρόσιο. Έτσι ο Άγιος Αμβρόσιος τη μία ημέρα βαπτίστηκε και την άλλη έγινε Αναγνώστης. Και έτσι πέρασε με τη σειρά όλες τις εκκλησιαστικές βαθμίδες και έφτασε στην υψηλότερη και τελειότερη της Αρχιερωσύνης.

Ο Άγιος Αμβρόσιος ως ποιμένας της Εκκλησίας του Χριστού, έγινε βοηθός και συναγωνιστής με τους άλλους Πατέρες. Όλοι μαζί πολέμησαν την αίρεση του Αρείου και του Σαβελλίου και του Ευνομίου. Ο Άγιος Αμβρόσιος Επίσκοπος Μεδιολάνων έγραψε πολλά ορθόδοξα βιβλία. Ήταν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Πιστεύω όπως το θέσπισε η τοπική Σύνοδος της Νίκαιας. Τόνισε, εναντιώμενος στον Αρειανισμό, ότι ο Ιησούς Χριστός δεν ήταν απλά ένας άνθρωπος αλλά ήταν Θεάνθρωπος. Είχε δηλαδή δύο φύσεις την Θεϊκή και την Ανθρώπινη. Επίσης ο Άγιος Αμβρόσιος έγραψε πολλές ομιλίες και πραγμάτιες για το Άγιο Πνεύμα. Ο Άγιος Αυγουστίνος επηρεάστηκε πολύ από το έργο του Αγίου Αμβροσίου.

Όταν ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος ήρθε στα Μεδιόλανα, ο Άγιος Αμβρόσιος τον εμπόδισε να μπει στην εκκλησία, θυμίζοντάς του τους φόνους που είχε διαπράξει στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης. Ακόμη κι αν ο λαϊκός είναι βασιλέας, οφείλει να υπακούει σε έναν ιερέα. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί κάποιος να μπει σε ιερό χώρο απερίσκεπτα και αλαζονικά.

Ο Άγιος Αμβρόσιος Επίσκοπος Μεδιολάνων πέρασε τη ζωή του ειρηνικά και κοιμήθηκε στις 4 Απριλίου του 397μΧ, από γηρατειά.

Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων. Γιορτή

Τη μνήμη του Αγίου Αμβροσίου του επισκόπου Μεδιολάνων τιμούμε στις 7 Δεκεμβρίου.

Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων. Απολυτίκιο

Ως θείος διδάσκαλος και ιεράρχης σοφός, δογμάτων ακρίβειαν μυσταγωγείς τους πιστούς, Αμβρόσιε όσιε· λύεις αιρετιζόντων την αχλύν τοις σοις λόγοις· φαίνεις της ευσεβείας την θεόσδοτον χάριν· εν η τούς σε γεραίροντας συντήρει απήμονας.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Αμβροσίου του επισκόπου Μεδιολάνων

Τον της αμβροσίας επώνυμον, και της Ιταλίας διδάσκαλον, τον προστάτην της Χριστού Εκκλησίας, και Μεδιολάνων τον πρόεδρον, τον του επάρχου υιόν, και των πτωχών αντιλήπτορα μέγιστον, Αμβρόσιον τον ένδοξον Ιεράρχην πάντες τιμήσωμεν, πρεσβεύει γαρ Κυρίω ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιο Άγ. Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων - 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Άγ. Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων – 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
7 Δεκεμβρίου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες