Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς ο Νεομάρτυς .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς ο Νεομάρτυς

Τη μνήμη του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως τιμούμε την 1η Φεβρουαρίου.

Γράφει: Matia Gr
Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς ο Νεομάρτυς

Βίος του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως

Ο Άγιος Αναστάσιος μαρτύρησε στο Ναύπλιο στις 1 Φεβρουαρίου 1655.

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν ζωγράφος στο επάγγελμα και ζούσε στο Ναύπλιο, που ήταν και ο τόπος καταγωγής του. Αρραβωνιάστηκε μία γυναίκα, μα διέλυσε τον αρραβώνα όταν έμαθε για εκείνη ηθικά σφάλματα. Κάποιοι συγγενείς της κόρης, του έκαναν μάγια για να την παντρευτεί, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει ο Αναστάσιος τα λογικά του.

Οι Τούρκοι τον είδαν να περπατάει εδώ κι εκεί σαν τρελός, τον έπιασαν και τον αλλαξοπίστησαν. Μετά από κάποιες μέρες, ο Αναστάσιος βρήκε, με την χάρη του Θεού, τα λογικά του και συνειδητοποιεί ότι έχει γίνει Τούρκος. Σοκαρισμένος απ’ τις πράξεις του, ρίχνει κάτω το άσπρο σαρίκι που φορούσε στο κεφάλι του και, ενώ βρισκόταν ανάμεσα σε πάρα πολλούς Τούρκους, φωνάζει δυνατά και με παρρησία “εγώ Χριστιανός ήμουν, και Χριστιανός είμαι, και Χριστιανός θέλω να είμαι”. Οι Τούρκοι, βλέποντας ότι μετανόησε, όρμισαν εναντίον του και με χτυπήματα και σπρωξιές τον οδήγησαν στον δικαστή.

Ο δικαστής προσπάθησε πότε με τεχνάσματα, άλλοτε με κολακείες ή με φοβέρες, να πείσει τον Άγιο Αναστάσιο να απαρνηθεί την Χριστιανική Πίστη του. Ο Άγιος Αναστάσιος δεν πειθόταν, έμενε ακλόνητος στην Πίστη του Χριστού και έλεγε με παρρησία “δεν αρνούμαι εγώ τον Κύριόν μου Ιησούν Χριστόν, τον αληθινόν Θεόν, αλλά πιστεύω και προσκυνώ αυτόν, ως ποιητήν, και σωτήρα μου, την δε εδικήν σας πίστιν, ουδέ ποσώς χρειάζομαι, αλλ’ αποστρέφομαι, και εσάς, και τον προφήτην σας”.

Μόλις τα άκουσε αυτά ο δικαστής διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου. Οι Τούρκοι όμως δεν υπάκουσαν στο δικαστή τους και αμέσως όταν έβγαλαν τον Άγιο Αναστάσιο απ’ το κρατητήριο όρμισαν πάνω του και τον χτυπούσαν άλλοι με ξύλα, άλλοι με σπαθιά, άλλοι με μαχαίρια και, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο συναξαριστής του Αγίου, κατατρύπησαν το σώμα του Μάρτυρα και τον κατέκοψαν σε μικρά κομμάτια. Ο Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς μαρτύρησε όπως ο Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας στα χέρια των Ιουδαίων.

Στον τόπο του μαρτυρίου του υπάρχει μνημείο και δίπλα υπάρχει ο ιερός ναός αφιερωμένος στο Γεννέσιο της Θεοτόκου και στον Άγιο Αναστάσιο τον Ναυπλιεύ.

Εορτή του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως

Τη μνήμη του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως τιμούμε την 1η Φεβρουαρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως

Τοις ξίφεσιν ετμήθη σου το σώμα το άγιον, υπ’ Αγαρηνών αλλοπίστων, ω στερρέ Αναστάσιε, και πλήρης θείας χάριτος δειχθείς, θαυμάσιος εγένου τοις πιστοίς. Δια τούτο και ημείς σου την μνήμην την σεπτήν εν ωδαίς ευφημούμεν. Χαίροις ουν Νεομάρτυς του Χριστού, χαίροις το ημέτερον καύχημα, και χαίροις ο της πόλεως Ναυπλίου φρουρός τε ο ένδοξος.

Α.Α.

Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς, ποίημα του Ελισαίου Καπαδόπουλου

Ζωγράφος
στην πόλη
του Ναυπλίου.
Ζάλος
οι δόλοι
του βίου.

Διαλύει
τον αρραβώνα του
για λόγους ηθικούς.
Αρχίζει
τον αγώνα του
χριστιανικής αιδούς.

Για εκδίκηση
του κάνουν
μάγια.
Καθίζηση
του νου.
Σκέψεις ρημάδια.

Οθωμανοί
τον υποχρεώνουν
να αλλαξοπιστήσει.
Χριστιανοί
βεβαιώνουν
πως έχει παρανοήσει.

Μόλις συνέλθει
θα πετάξει το σαρίκι
θα δηλώσει Χριστιανός.
Ο Χριστός τον θέλγει
του ανήκει.
Το μαρτύριό του επωδός.

Ελισαίος Καπαδόπουλος

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.