Άγιος Ανίκητος και Άγιος Φώτιος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Ανίκητος και Άγιος Φώτιος

Ο Άγιος Ανίκητος και ο Άγιος Φώτιος γιορτάζουν στις 12 Αυγούστου.

Γράφει: Matia Gr
Άγιος Ανίκητος και Άγιος ΦώτιοςΆγιος Ανίκητος και Άγιος Φώτιος
12 Αυγούστου....">

Άγιος Ανίκητος και Άγιος Φώτιος. Βίος.

Ο Άγιος Ανίκητος και ο Άγιος Φώτιος έζησαν περί το 288μ.Χ., όταν Αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός.

Ο Άγιος Ανίκητος ήταν θείος του Αγίου Φωτίου. Όταν ο Διοκλητιανός πήγε στη Νικομήδεια, ανακοίνωσε μέσα στη Σύγκλητο ότι θα βασανιστούν και θα θανατωθούν οι Χριστιανοί. Μίλησε μάλιστα βλάσφημα κατά του Σωτήρα μας Χριστού. Ο Άγιος Ανίκητος ήταν παρών και, χωρίς κανένα φόβο, βγήκε μπροστά, ομολόγησε την Χριστιανική του Πίστη και στηλίτευσε την ειδωλολατρία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όσοι προσκυνούν τα είδωλα είναι κουφοί και αναίσθητοι. Όρμηξαν πάνω στον Άγιο Ανίκητο και τον χτύπησαν με ραβδιά, μέχρι που σκίστηκαν οι σάρκες του και φάνηκαν τα κόκαλά του. Στη συνέχεια έστειλαν ένα μεγάλο λιοντάρι εναντίον του. Ο Άγιος Ανίκητος το είδε και φοβήθηκε. Το λιοντάρι έβγαλε ένα δυνατό βρυχηθμό και όρμησε εναντίον του. Όταν όμως έφτασε κοντά του, ημέρεψε σαν να ήταν πρόβατο. Το λιοντάρι λυπήθηκε τον Άγιο Ανίκητο και σκούπιζε με το πόδι του τον ιδρώτα από το πρόσωπό του. Ο Άγιος Ανίκητος δόξασε και ευχαρίστησε τον Θεό. Τότε έγινε ένας μεγάλος σεισμός που γκρέμισε το άγαλμα του Ηρακλή και το έκανε σκόνη και προκάλεσε πολλές καταστροφές στη Νικομήδεια.

Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε να αποκεφαλίσουν τον Άγιο Ανίκητο. Ένας στρατιώτης σήκωσε το σπαθί του για να το κάνει, αλλά έμεινε ακίνητος, δεν μπορούσε να κατεβάσει το σπαθί του. Τότε ο Αυτοκράτορας είπε να δέσουν τον Άγιο Ανίκητο στον τροχό και να τον βάλουν πάνω από αναμμένη φωτιά. Έτσι, ο τροχός κατέκοβε το σώμα του και η φωτιά το έκαιγε, μα ο Άγιος Ανίκητος συνέχισε να δοξολογεί τον Κύριο. Με την προσευχή, λύθηκαν τα δεσμά του, έσπασε σε κομμάτια ο τροχός και έσβησε η φωτιά! Μόλις έγινε αυτό το θαύμα, ο Άγιος Φώτιος έτρεξε και αγκάλιασε τον Άγιο Ανίκητο και τον ονόμαζε πατέρα, μητέρα και θείο του. Τους έδεσαν και τους δύο με αλυσίδες και τους έριξαν στην φυλακή.

Ο Άγιος Ανίκητος και ο Άγιος Φώτιος υπέστησαν πολλά ακόμη βασανιστήρια. Έσκισαν τις σάρκες τους, τους έκαψαν, τους λιθοβόλησαν όλοι οι πολίτες στο θέατρο. Με τη δύναμη του Χριστού, τίποτα δεν κατάφερε να τους βλάψει. Τους έδεσαν τα πόδια σε ξύλα και τους έσυραν άγρια άλογα. Τους έδειραν ξανά πολύ δυνατά και έβαλαν αλάτι και ξύδι στις πληγές τους. Τους έκλεισαν στην φυλακή για τρία χρόνια.

Ο Διοκλητιανός διέταξε να ανάψουν για τρεις ημέρες το λουτρό του Αντωνίνου και έκλεισε εκεί τους δυο Αγίους. Με την προσευχή τους, άνοιξε ρήγμα στο κάτω μέρος του λουτρού και χύθηκαν τα νερά έξω. Ο Άγιος Ανίκητος και ο Άγιος Φώτιος δεν έμοιαζαν να είναι σε πυρωμένο λουτρό αλλά σε δροσερό περιβόλι! Ο σατανικός Διοκλητιανός έφτιαξε ένα καμίνι σαν χωνί, και το στερέωσε σε μεταλλικές κολώνες. Έκλεισε τους δυο Άγιους Μάρτυρες εκεί και έτσι παρέδωσαν τις ψυχές τους στον Κύριο μετά από τρεις ημέρες. Οι ειδωλολάτρες τράβηξαν τα σώματά τους έξω με μεταλλικές λαβίδες, και τα βρήκαν σώα και ακέραια. Οι φλόγες δεν είχαν πειράξει ούτε μία τρίχα της κεφαλής τους.

Άγιος Ανίκητος και Άγιος Φώτιος. Γιορτή.

Τη μνήμη του Αγίου Ανικήτου και του Αγίου Φωτίου τιμούμε στις 12 Αυγούστου.

Άγιος Ανίκητος και Άγιος Φώτιος. Απολυτίκιο.

Θείας πίστεως, τη συμφωνία, την οικείωσιν, της συγγενείας, δι’ αγώνων ιερών ελαμπρύνατε, θεομακάριστε Μάρτυς Ανίκητε, συν τω Φωτίω φωτός τω θεράποντι. Αλλά αιτήσασθε, δοθήναι πταισμάτων άφεσιν, τοις μέλπουσιν υμών την θείαν άθλησιν.

Απολυτίκιο Αγ. Φωτίου και Ανικήτου των Μαρτύρων - 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Φωτίου και Ανικήτου των Μαρτύρων – 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
12 Αυγούστου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.