
Άγιος Αυξέντιος. Βίος
Ο Άγιος Αυξέντιος, μια σημαντική μορφή της Ορθοδοξίας, ξεχώρισε για τον ασκητικό βίο, τη θεολογική του κατάρτιση, και τη συμμετοχή του στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο.
Νεανικά Χρόνια του Αγίου Αυξεντίου
Ο Άγιος Αυξέντιος έζησε κατά τους χρόνους του Θεοδοσίου του Μικρού, γύρω στο 440 μ.Χ..
Ήταν Πέρσης στην καταγωγή, αλλά γεννήθηκε στη Συρία. Πριν αφιερωθεί στον μοναχισμό, είχε το αξίωμα του Σχολαρίου, δηλαδή ήταν αξιωματούχος.
Κάποια στιγμή εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και υπηρέτησε στην αυτοκρατορική φρουρά. Η πορεία του προς τον μοναχισμό υποδηλώνει μια ριζική μεταστροφή από την κοσμική ζωή στην πνευματική άσκηση.
Μοναχική Ζωή και Άσκηση
Μετά την απόφασή του να γίνει μοναχός, ο Αυξέντιος ανέβηκε σε ένα βουνό που βρισκόταν απέναντι από την Οξεία, ένα μικρό νησί κοντά στη Χάλκη και άλλα νησιά κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Η επιλογή αυτής της τοποθεσίας υποδηλώνει την επιθυμία του για απομόνωση και αφοσίωση στην προσευχή.
Οι συναξαριστές τον περιγράφουν ως καρτερικότατο στην άσκηση και ορθόδοξο στην πίστη. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι επέδειξε μεγάλη αυστηρότητα στον ασκητικό του βίο. Η αφοσίωσή του αυτή τον κατέστησε παράδειγμα πνευματικής ανδρείας.
Συμμετοχή στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο
Ο Άγιος Αυξέντιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας.
Αρχικά, αρνήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο, θεωρώντας ότι η δογματική διδασκαλία είναι υπόθεση των επισκόπων και όχι των μοναχών.
Ωστόσο, ο αυτοκράτορας Μαρκιανός τον κάλεσε να συμμετάσχει για να καταδικαστεί η αίρεση του Ευτυχούς.
Μετά από την άρνησή του, οι απεσταλμένοι του αυτοκράτορα αμφισβήτησαν την ορθοδοξία του και προσπάθησαν να τον βγάλουν διά της βίας από το κλουβί του. Έπειτα από ένα θαύμα όπου το κλουβί άνοιξε εύκολα, δέχτηκε να τους ακολουθήσει.
Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στη μονή του Αγίου Υπατίου, όπου έγινε δεκτός με χαρά από τους μοναχούς.
Ο αυτοκράτορας τον κάλεσε στα ανάκτορα, όπου του συμπεριφέρθηκε με μεγάλο σεβασμό και τον πίεσε να εκφράσει την υποστήριξή του στην Σύνοδο. Ο Αυξέντιος υποσχέθηκε να την εγκρίνει, αν δεν υπήρχε τίποτε που να αντιβαίνει στην πίστη των Πατέρων της Νικαίας.
Αφού μελέτησε τις αποφάσεις της Συνόδου, τις ενέκρινε ολόψυχα
Θαύματα και Κοίμηση
Ο Άγιος Αυξέντιος είχε το χάρισμα της θαυματουργίας. Για παράδειγμα, ελευθέρωσε πολλούς δαιμονισμένους και προανήγγειλε την κοίμηση του Αγίου Συμεών του Στυλίτου.
Επιπλέον, ίδρυσε γυναικεία μονή, την Τριχιναρέα, που πήρε αυτό το όνομα πιθανόν επειδή οι μοναχές φορούσαν τρίχινα χιτώνια.
Η κοίμησή του έγινε στις 14 Φεβρουαρίου του 470 μ.Χ..
Κληρονομιά
Η στάση του απέναντι στην αίρεση του Νεστορίου και του Ευτυχούς, καθώς και η αταλάντευτη ορθόδοξη πίστη του, τον καθιστούν ένα φωτεινό παράδειγμα για τους πιστούς.
Η συμμετοχή του στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο και η αναγνώριση της αγιότητάς του, υπογραμμίζουν τη σημαντική θέση του στην ιστορία της Εκκλησίας.
Η ζωή του Αγίου Αυξεντίου αποτελεί πηγή έμπνευσης και πνευματικής καθοδήγησης.
Άγιος Αυξέντιος. Γιορτή
Ο Άγιις Αυξέντιος γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου.
Άγιος Αυξέντιος. Απολυτίκιο
Ώσπερ φοίνιξ ηυξήνθης Πάτερ υψίκομος, δικαιοσύνης εκφέρων τους ψυχοτρόφους καρπούς, συ γαρ βίον ιερόν πολιτευσάμενος, της Εκκλησίας στηριγμός, και θαυμάτων αυτουργός, Αυξέντιε ανεδείχθης, δια παντός ικετεύων, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.
Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Αυξεντίου
Της ερήμου πολίτης και εν σώματι άγγελος, και θαυματουργός ανεδείχθης, θεοφόρε Πατήρ ημών Αυξέντιε· νηστεία αγρυπνία προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών, θεραπεύεις τους νοσούντας, και τας ψυχάς των πίστει προστρεχόντων σοι. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.
