Άγιος Διομήδης ο Ανάργυρος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Διομήδης ο Ανάργυρος

Τη μνήμη του Αγίου Διομήδους τιμούμε στις 16 Αυγούστου.

Γράφει: E Α
Άγιος Διομήδης ο ΑνάργυροςΆγιος Διομήδης ο Ανάργυρος
16 Αυγούστου....">

Άγιος Διομήδης ο Ανάργυρος. Βίος.

Ο Άγιος Διομήδης γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικιας προς το τέλος του τρίτου αιώνα μετά Χριστόν.

Οταν μεγάλωσε σπούδασε την επιστήμη της ιατρικής. Θεράπευε τους ασθενείς χωρίς να παίρνει χρήματα, για αυτό και ονομάζεται Ανάργυρος. Αλλά δεν σταματούσε στην θεραπεία του σώματος. Τους μιλούσε για τον Χριστό, κήρυττε το Ευαγγέλιο και πολλούς τους οδήγησε στην αληθινή πίστη.

Κάποια στιγμή έφτασε στη Νίκαια της Βιθυνίας και συνέχισε κι εκεί το θείο έργο του. Οταν ξεκίνησαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, κάποιοι κατήγγειλαν ότι ο Άγιος Διομήδης είναι Χριστιανός.

Προτού προλάβουν να τον συλλάβουν, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Όταν τον βρήκαν οι στρατιώτες νεκρό, τον αποκεφάλισαν. Τέλος παρέδωσαν την τίμια κάρα του στον άρχοντα της περιοχής.

Ο Ναός του Αγίου Διομήδη στη Χίο

Στη Χίο βρίσκεται ο πιο γνωστός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Διομήδη.

Τον έκτισαν το 1743 οι Μαυροπαπουτσήδες, μια από τις δυο συντεχνίες υποδηματοποιών στη Χίο.

Άγιος Διομήδης Ιερός Ναός Χίος

Το 1822 στη Σφαγή της Χίου, οι Τούρκοι έκαψαν την εκκλησία. Οι Μαυροπαπουτσήδες την αναστήλωσαν το 1868. Το 1881 η εκκλησία έπαθε ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νησί.

Άγιος Διομήδης ο Ανάργυρος. Γιορτή.

Τη μνήμη του Αγίου Διομήδους τιμούμε στις 16 Αυγούστου.

Άγιος Διομήδης ο Ανάργυρος. Απολυτίκιο.

Των σωμάτων τας νόσους θεραπεύων Διόμηδες, και ψυχών την ρώσιν εν λόγω, αληθείας εβράβευες, την θείαν ειληφώς γαρ δωρεάν, τοις πάσχουσι ποικίλως βοηθείς, και Μαρτύρων ταις ακτίσι καταυγασθείς, σώζεις τους εκβοώντας σοι, δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

Απολυτίκιο Αγ. Διομήδους - 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Διομήδους – 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
16 Αυγούστου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.