Άγιος Ευσίγνιος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιος Ευσίγνιος

Ο Άγιος Ευσίγνιος γιορτάζει στις 5 Αυγούστου.

Γράφει: E Α
Άγιος Ευσίγνιος
Άγιος ΕυσίγνιοςΆγιος Ευσίγνιος

Άγιος Ευσίγνιος. Βίος.

Ο Άγιος Ευσίγνιος γεννήθηκε στην Αντιόχεια και ήταν στρατιωτικός για εξήντα ολόκληρα χρόνια. Μπήκε στον στρατό επί Κωνσταντίνου Χλωρού, πατέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Έζησε πολλά χρόνια, μέχρι και τη βασιλεία του Ιουλιανού του Παραβάτη.

Όταν αυτός ο Αυτοκράτορας Ιουλιανός έφτασε στην Αντιόχεια, ζήτησε να τον δει ένας γέρος στρατιώτης που ήταν 110 ετών! Ο Ιουλιανός δέχτηκε από περιέργεια.

Έμεινε έκπληκτος βλέποντας τον υπέργηρο στρατιώτη να κρατά το κορμί του σε φόρμα. Διέταξε και του φέρθηκαν όσο το δυνατόν καλύτερα. Όμως ο Ευσίγνιος δεν ευαρεστήθηκε με αυτές τις μεταχειρίσεις του Ιουλιανού και του δήλωσε ότι ήταν χριστιανός και ότι μάταια προσπαθούσε να ζωντανέψει ένα πτώμα, όπως και η ειδωλολατρία. Και τέλος, να του είπε να σταματήσει να διώκει τον Χριστό.

Όταν το άκουσε αυτό ο Ιουλιανός, εξαγριώθηκε και διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Τότε ο Ευσίγνιος, γεμάτος χαρά, είπε: «Ευχαριστώ, βασιλιά. Ο θάνατος με σεβάστηκε στον πόλεμο, για να με βρει τώρα και να με χτυπήσει για χάρη του Χριστού. Ένα τέτοιο τέλος είναι αντάξιο ενός χριστιανού στρατιώτη, και δοξολογώ τον Κύριο που ευδόκησε να με κρατήσει για ένα τέτοιο τέλος».

Έτσι ο Ευσίγνιος έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου με αποκεφαλισμό, το 362 μΧ.

Άγιος Ευσίγνιος. Γιορτή.

Ο Άγιος Ευσίγνιος γιορτάζει στις 5 Αυγούστου.

Απολυτίκιο Αγίου Ευσιγνίου.

Ως έμπλεως πίστεως, της προς Χριστόν ευσεβώς, νεάζον το φρόνημα, έσχες εν γήρα καλώς, Ευσίγνιε ένδοξε, όθεν ομολογήσας, τον Υπέρθεον Λόγον, ήλεγξας θαρσαλέως, Παραβάτου το θράσος, εντεύθεν μετά Μαρτύρων, ως Μάρτυς δεδόξασαι.

Απολυτίκιο Αγ. Ευσιγνίου - 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Ευσιγνίου – 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.