Άγιος Φωκάς ο Ιερομάρτυρας και Άγιος Φωκάς ο κηπουρός .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Φωκάς ο Ιερομάρτυρας και Άγιος Φωκάς ο κηπουρός

Ο Άγιος Φωκάς ο Ιερομάρτυρας και ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός εορτάζουν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Φωκάς ο Ιερομάρτυρας και Θαυματουργός. Βίος

Ο Άγιος Φωκάς ο Ιερομάρτυρας και Θαυματουργός γεννήθηκε στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. Οι γονείς του ήταν ο Πάμφιλος και η Μαρία. Ήδη από τα παιδικά του χρόνια είχε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και έκανε θαύματα.

Όταν μεγάλωσε έγινε ιερέας και στη συνέχεια Επίσκοπος. Με τους θείους λόγους του και με τα θαύματα που έκανε, έφερε πολλούς Ειδωλολάτρες στο φως της Ορθόδοξης Πίστης.

Το μαρτυρικό του τέλος το ήξερε με θαυματουργικό τρόπο. Ένα περιστέρι εμφανίστηκε και έκατσε στο κεφάλι του. Μίλησε με ανθρώπινη φωνή και του είπε: “ποτήριον εκεράσθει εις εσέ, και πρέπει να το πιεις”. Και πράγματι ο Άγιος Φωκάς ο Ιερομάρτυρας παρέδωσε τη ψυχή του στον Κύριο λαμβάνοντας τον στέφανο του μαρτυρίου επί αυτοκράτορα Τραϊανού το 101μΧ.

Γιορτή: Άγιος Φωκάς ο Ιερομάρτυρας και Θαυματουργός

Τη μνήμη του Αγίου Φωκά του Ιερομάρτυρα και Θαυματουργού τιμούμε στις 22 Σεπτεμβρίου.

Απολυτίκιο: Άγιος Φωκάς ο Ιερομάρτυρας και Θαυματουργός

Εκ βρέφους του Πνεύματος, οφθείς δοχείον λαμπρόν, θαυμάτων επλούτησας, την παρ’ αυτού δωρεάν, Φωκά Ιερώτατε, όθεν ιερουργήσας, τω Σωτήρι οσίως, έπιες εν αθλήσει, το ποτήριον τούτου, ω πρέσβευε δεόμεθα, υπέρ των ψυχών ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Φωκά Σινώπης - 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Φωκά Σινώπης – 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
22 Σεπτεμβρίου....">

Άγιος Φωκάς ο κηπουρός. Βίος

Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός γεννήθηκε και αυτός στη Σινώπη.

Ήταν φτωχός αλλά ζούσε λιτά και πάντοτε διέθετε μέρος από τον μικρό μισθό του στους φτωχούς.

Ο Άγιος Φωκάς μελετούσε τις Γραφές. Σε όσους τον έβλεπαν να διαβάζει έλεγε ότι η ψυχή μας είναι σαν ένας κήπος που πρέπει να τον φροντίζουμε για να μην βγάζει αγκάθια και τριβόλια. Ήθελε μάλιστα να βοηθήσει και τους άλλους ανθρώπους, γι’ αυτό, όταν πουλούσε τα λαχανικά και τα φρούτα που είχε καλλιεργήσει, τους μιλούσε για τον Χριστό. Μεγάλη ωφέλεια έβρισκαν στα λόγια του και οι Χριστιανοί και οι Ειδωλολάτρες, κάποιοι από τους οποίους γινόντουσαν Χριστιανοί.

άγιος Φωκάς ο κηπουρός

Όταν ξεκίνησε Διωγμός εναντίον των Χριστιανών, κάποιοι είπαν στους άρχοντες ότι ο Άγιος Φωκάς ήταν Χριστιανός. Έστειλαν έτσι στρατιώτες να τον συλλάβουν και να τον θανατώσουν. Το σπίτι του Φωκά ήταν κοντά στην είσοδο του κάστρου, δίπλα στο λιμάνι και ο Άγιος Φωκάς συχνά φιλοξενούσε ταξιδιώτες και φτωχούς. Όταν έφτασαν οι στρατιώτες, ήταν θέλημα του Θεού να τους φιλοξενήσει ο Άγιος Φωκάς, που τους έδωσε φαγητό και στέγη. Μετά από λίγες μέρες τους ρώτησε ποιος είναι ο σκοπός του ταξιδιού τους, κι εκείνοι του είπαν ότι τους έστειλαν να βρουν τον Φωκά τον Χριστιανό και να τον αποκεφαλίσουν.

Το βράδυ ο Άγιος Φωκάς έσκαψε τον τάφο του και το επόμενο πρωί τους φανέρωσε ποιος είναι. Οι στρατιώτες ένιωσαν ντροπή και κατάπληξη. Πώς θα θανατώσουν αυτόν που τους φέρθηκε με τόση αγάπη. Ο Άγιος τους καθησύχασε και τους είπε ότι είναι θέλημα Θεού να μαρτυρήσει και ότι δεν φταίνε οι στρατιώτες αλλά εκείνοι που τους διέταξαν.

Στον τόπο που τον αποκεφάλισαν οι Χριστιανοί έκτισαν ένα μεγάλο ναό. Εκεί τοποθέτησαν και το λείψανό του. Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός επειδή έζησε τόσο ενάρετα και πέθανε μαρτυρικά, έλαβε από τον Θεό τη χάρη να θαυματουργεί. Πολλοί ασθενείς έγιναν καλά στο ναό του Αγίου Φωκά και πολλοί θλιβομένοι έβρισκαν παρηγοριά εκεί.

Άγιος Φωκάς ο κηπουρός, προστάτης των αγροτών, των ναυτικών και των ταξιδιωτών

Ο Άγιος Φωκάς ο κηπουρός είναι προστάτης των αγροτών. Την ημέρα της γιορτής του πηγαίνουν στην Εκκλησία σε καλάθια τα λαχανικά και τα φρούτα που καλλιεργούν – όπως καλλιεργούσε και ο Άγιος – για να διαβαστούν και να πάει καλά η σοδειά τους.

Επειδή φιλοξενούσε ταξιδιώτες, ο Άγιος Φωκάς είναι και προστάτης των ναυτικών και όσων ταξιδεύουν.

Ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Φωκά τον κηπουρό

Στην Πάρο, δίπλα σε έναν φάρο, οι ψαράδες του νησιού έκτισαν ναό αφιερωμένο στον Άγιο προστάτη τους, τον Άγιο Φωκά τον κηπουρό.

Στο χωριό Άσπρο Σκύδρας, στο νομό Πέλλας, υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Φωκά τον κηπουρό. Κάθε Σεπτέμβρη γίνεται ιερά πανήγυρις με μεγάλη συμμετοχή των πιστών.

Γιορτή: Άγιος Φωκάς ο κηπουρός

Τη μνήμη του Αγίου Φωκά του κηπουρού τιμούμε στις 22 Σεπτεμβρίου.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.