Άγιος Ιουστίνος ο Απολογητής και Φιλόσοφος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιος Ιουστίνος ο Απολογητής και Φιλόσοφος

Τη μνήμη του Αγίου Ιουστίνου του Απολογητού και φιλοσόφου τιμούμε στις 1 Ιουνίου.

Γράφει: Matia Gr
Άγιος Ιουστίνος ο Απολογητής και Φιλόσοφος
Άγιος Ιουστίνος ο Απολογητής και ΦιλόσοφοςΆγιος Ιουστίνος ο Απολογητής και Φιλόσοφος

Άγιος Ιουστίνος ο Απολογητής και Φιλόσοφος. Βίος.

Ο Άγιος Μάρτυρας Ιουστίνος ήταν φιλόσοφος και έζησε περί το 160μΧ. Γεννήθηκε στην Φλάβια Νεάπολη της Συρίας (σημερινή Ναμπλούς, Παλαιστίνη) και πατέρας του ήταν ο Πρίσκος ο Βάκχειος.

Αυτοκράτορας τότε ήταν ο Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος, ο τελευταίος από τους “Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες”.

Ο Άγιος Ιουστίνος ο Φιλόσοφος συνέγραψε δύο εκτενείς αναφορές υπέρ του Χριστιανισμού και κατά της θρησκείας των ειδώλων και τις παρέδωσε στη Σύγκλητο. Για αυτό το λόγο ονομάζεται και Απολογητής.

Στις Απολογίες του ο Άγιος Ιουστίνος, χρησιμοποιήσε ορθό και φιλοσοφικό λόγο, μα και αποδείξεις από τις Γραφές. Αναφέρεται στην Τριαδικότητα του Θεού μας, τονίζει πόσο άδικο είναι να διώκονται οι Χριστιανοί όχι για κάποια κακή πράξη ή έγκλημα αλλά για την Πίστη τους.

Μαρτύρησε το 165 μαζί με τους μαθητές του. Οι Χριστιανοί έθαψαν το τίμιο λείψανο του στην κατακόμβη της Αγίας Πρισκίλλης. Εκεί βρέθηκε λίθος με την επιγραφή ΜΧΟΥΣΤΙΝΟΣ, δηλαδή Μάρτυς Χριστού Ιουστίνος.

Άγιος Ιουστίνος ο Απολογητής και φιλόσοφος. Γιορτή.

Τη μνήμη του Αγίου Ιουστίνου του Απολογητού και φιλοσόφου τιμούμε στις 1 Ιουνίου.

Άγιος Ιουστίνος ο Απολογητής και φιλόσοφος. Απολυτίκιο.

Φιλοσοφίας ταις ακτίσιν εκλάμπων, θεογνωσίας υποφήτης εδείχθης, σαφώς παραταξάμενος κατά των δυσμενών συ γαρ ωμολόγησας, αληθείας την γνώσιν, και Μαρτύρων σύσκηνος, δι’ αθλήσεως ώφθης, μεθ’ ων δυσώπει πάντοτε Χριστόν, ω Ιουστίνε, υπέρ των ψυχών ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Ιουστίνου - 1 ΙΟΥΝΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Ιουστίνου – 1 ΙΟΥΝΙΟΥ
  Άγιος Ευσέβιος ο επίσκοπος Σαμοσάτων
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα