Άγιος Μακάριος Νοταράς μητροπολίτης Κορίνθου. Βίος
Ο Άγιος Μακάριος Νοταράς, Μητροπολίτης Κορίνθου, γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1731 και προερχόταν από την ευγενή και ευσεβή οικογένεια των Νοταράδων.
Από νεαρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση προς την μοναχική ζωή, γεγονός που τον ώθησε να αποποιηθεί τα εγκόσμια και να αφοσιωθεί πλήρως στην πνευματική αναζήτηση και την άσκηση.
Η αγάπη του για την ησυχαστική ζωή τον οδήγησε αρχικά σε διάφορα μοναστήρια, όπου όμως δεν έγινε δεκτός, καθώς δεν είχε την έγγραφη συγκατάθεση του πατέρα του. Επέστρεψε λοιπόν στην Κόρινθο, όπου η θεοσεβής του ζωή, η αρετή και οι ικανότητες του, τον έκαναν να ξεχωρίσει στην τοπική κοινότητα.
Ο λαός της Κορίνθου ζητούσε να γίνει ο νέος Μητροπολίτης, αίτημα που ικανοποίησε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Σαμουήλ Χαντζέρης. Με την στήριξη της τοπικής κοινότητας, πλήθος Κορινθίων, κληρικοί και λαϊκοί, τον συνόδευσαν στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να λάβει την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας.
Ως Μητροπολίτης Κορίνθου, ο Άγιος Μακάριος επιδόθηκε με ζήλο στο ποιμαντικό του έργο. Φρόντισε για την εκπαίδευση του ποιμνίου του, χειροτονώντας ιερείς όσους λαϊκούς είχαν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και επιθυμούσαν να γίνουν ιερωμένοι.
Φρόντισε όλες οι ενορίες να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα λειτουργικά βιβλία και άλλα θεολογικά κείμενα. Επιπλέον, με δικά του έξοδα παρήγγειλε κολυμβήθρες για τα χωριά, ώστε το μυστήριο του βαπτίσματος να τελείται με ολική κατάδυση του νηπίου.
Παράλληλα, εφάρμοσε με αυστηρότητα τους ιερούς κανόνες, επιβάλλοντας στους κληρικούς αποχή από τα κοινοτικά και πολιτικά ζητήματα. Αυτή η στάση του φανερώνει όχι μόνο την γνώση των ιερών κανόνων, αλλά και το στέρεο εκκλησιαστικό και θεολογικό του φρόνημα.
Η εμβληματική του μορφή διαμορφώθηκε μέσα από τις δύσκολες συνθήκες της Τουρκοκρατίας. Κατά την εξέγερση του κινήματος των Ορλωφικών το 1770, η οικογένεια του Αγίου Μακαρίου, οι Νοταράδες, αναγκάστηκαν να καταφύγουν αρχικά στην Ζάκυνθο και έπειτα στην Κεφαλληνία.
Λόγω της αποτυχίας του κινήματος, η μανία και οι θηριωδίες των Τούρκων οδήγησαν στην ερήμωση της Πελοποννήσου. Ο Άγιος Μακάριος, στερημένος χρημάτων και αναγκαίων αγαθών, κατέφυγε και αυτός στα Επτάνησα, ακολουθώντας την οικογένεια του.
Κατά την παραμονή του στην Ζάκυνθο, συνάντησε τον νεαρό Νικόλαο Καλλιβούρτζη, μετέπειτα Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Η γνωριμία αυτή αποδείχθηκε καθοριστική και για τους δύο, καθώς οδήγησε σε μια μακροχρόνια και γόνιμη συνεργασία για την πνευματική αναγέννηση του Γένους.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Άγιος Μακάριος εγκαταστάθηκε στην Χίο. Εκεί, σε ένα ασκητικό και ησυχαστικό περιβάλλον κοντά στον ναό του Αγίου Πέτρου, συνέχισε το πνευματικό του έργο.
Σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην τόνωση της Χριστιανικής πίστης μέσω της έκδοσης σημαντικών θρησκευτικών βιβλίων, όπως η Φιλοκαλία, ο Ευεργετινός και η Ιερά Κατήχηση του Πλάτωνος.
Ο Άγιος Μακάριος Νοταράς εκοιμήθη στις 17 Απριλίου 1791 στην Χίο, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια πνευματική κληρονομιά.
Το θαύμα με τον Άγιο Γεράσιμο
Ο Άγιος Μακάριος Νοταράς ταξίδεψε στην Κεφαλλονιά για να τιμήσει τον συγγενή του, Άγιο Γεράσιμο Κεφαλληνίας.
Το 1771, ο Άγιος Μακάριος επισκέφτηκε τη Μονή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά, όπου συνέβη ένα αξιοσημείωτο γεγονός.
Αφού προσκύνησε, προσευχήθηκε για πολλές ώρες. Κατόπιν, ο Άγιος Μακάριος επέμεινε να μείνει μόνος με το λείψανο του Αγίου Γερασίμου μετά τη δύση του ηλίου, κάτι ασυνήθιστο για το τυπικό της Μονής.
Οι μοναχές, εντυπωσιασμένες από την επιμονή του, του επέτρεψαν να μείνει. Παρέμειναν όμως κρυφά κοντά και έγιναν έτσι μάρτυρες ενός θαύματος.
Το λείψανο του Αγίου Γερασίμου σηκώθηκε και αγκαλιασε τον Άγιο Μακάριο. Οι δύο Άγιοι συνομίλησαν για αρκετή ώρα, προτού ο Άγιος Γεράσιμος επιστρέψει στη λάρνακα.
Άγιος Μακάριος Νοταράς. Γιορτή
Ο Άγιος Μακάριος Νοταράς γιορτάζει στις 17 Απριλίου.
Άγιος Μακάριος Νοταράς. Απολυτίκιο
ήχος α. Της ερήμου πολίτης
Τον Κορίνθου ποιμένα τον τώ όντι Μακάριον, τον Θεού προνοία της Χίου, αναφανέντα κοσμήτορα, εν πράξεσιν ομού και διδαχαίς, τιμώμέν σε εν ύμνοις και ωδαίς· θεραπεύεις γάρ νοσούντας, και απελαύνεις ακάθαρτα πνεύματα. Δόξα τώ σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τώ σε στεφανώσαντι, δόξα τώ τα οστά σου πηγήν θαυμάτων αναδείξαντι.

ψάλλει ο Πέτρος Γαϊτάνος