Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, ο νέος ασκητής .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, ο νέος ασκητής

Ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου και στις 16 Αυγούστου.

Γράφει: Matia Gr
Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, ο νέος ασκητής
Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, ο νέος ασκητήςΆγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, ο νέος ασκητής

Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, ο νέος ασκητής. Βίος.

Ο Άγιος Γεράσιμος γεννήθηκε το 1506 στα Τρίκαλα Κορινθίας. Ο πατέρας του ήταν ο Δημήτριος Νοταράς, συγγενής του Μεγάλου Δούκα Λουκά Νοταρά (άλωση της Πόλης), και η μητέρα του ονομαζόταν Καλή.

Ήδη από πολύ νεαρή ηλικία ο Γεώργιος (αυτό ήταν το κοσμικό όνομα του Αγίου), έδειξε την κλίση του προς τα ιερά γράμματα. Όταν ενηλικιώθηκε πήγε στην ενετοκρατούμενη Ζάκυνθο για να σπουδάσει. Στη συνέχεια, αποφάσισε να πάει για προσκύνημα σε πολλές πόλεις. Έτσι, βρέθηκε στο Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα, στη Μονή Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος, στη Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας, στα Μετέωρα, στην Κωνσταντινούπολη, στο Άγιο Όρος και στην Ιερουσαλήμ. Εκεί, ο Πατριάρχης Γερμανός τον χειροτόνησε υποδιάκονο, Διάκονο και στη συνέχεια Πρεσβύτερο. Του έδωσε το όνομα Γεράσιμος, προς τιμή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Δώδεκα χρόνια υπηρέτησε στους Άγιους Τόπους. Πέρασε μάλιστα ένα έτος ως καντηλανάφτης στον Πανάγιο Τάφο.

Το 1548 ο Άγιος Γεράσιμος φεύγει από τους Αγίους Τόπους. Πήγε στο Όρος Σινά, στην Αλεξάνδρεια, στην Αντιόχεια και στη Δαμασκό. Πέρασε από πόλεις της Αιγύπτου και πήγε στην Κρήτη. Επιστρέφει στη Ζάκυνθο και ασκήτεψε για 5 χρόνια σε ένα σπήλαιο, τρώγοντας μόνο λίγα κολοκύθια και όσπρια. Αναχώρησε από τη Ζάκυνθο το 1555 και πήγε στην Κεφαλλονιά, όπου ασκήτεψε για 5 χρόνια και 11 μήνες σε ένα σπήλαιο. Κατόπιν, πήγε στο οροπέδιο των Ομαλών και το 1561 ανακαίνισε έναν παλαιό Ναό που υπήρχε εκεί. Έκτισε κελιά και το έκανε γυναικείο Μοναστήρι που το ονόμασε Νέα Ιερουσαλήμ. Ο Ναός της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου Κεφαλλονιάς, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το 1579, με τη χάρη του Θεού, ο Άγιος κατάλαβε ότι ήρθε το τέλος της επίγειας ζωής του. Κάλεσε τις μοναχές, έκανε κατήχηση και θεία διδασκαλία, και παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο στις 15 Αυγούστου του 1579.

Ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, ονομάστηκε και νέος ασκητής, για να τον ξεχωρίζουν οι πιστοί από τον Άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη. Ανακηρύχθηκε Άγιος το 1622. Μια χαρακτηριστική φράση από τις διδαχές του είναι “τεκνία ειρηνεύετε εν εαυτοίς και μη τα υψηλά φρονείτε”.

Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, ο νέος ασκητής. Γιορτή.

Επειδή εκείνη την ημέρα η Εκκλησία μας γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, η μνήμη του Αγίου Γερασίμου μετατέθηκε στις 16 Αυγούστου. Γιορτή του Αγίου Γερασίμου έχουμε και στις 20 Οκτωβρίου, ημερομηνία που το 1581 έγινε ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου που βρέθηκαν άφθαρτα.

Τη μνήμη του Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας τιμούμε στις 20 Οκτωβρίου και στις 16 Αυγούστου.

Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, ο νέος ασκητής: πολιούχος και από τι προστατεύει.

Ο Άγιος Γεράσιμος είναι πολιούχος της Κεφαλλονιάς και η 20η Οκτωβρίου, ημέρα της εορτής του, είναι τοπική αργία.

Ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, όπως και ο Άγιος Αντώνιος, προστατεύει από την τρέλα και θεραπεύει τους δαιμονισμένους.

Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, ο νέος ασκητής. Θαύματα.

Ο μεγάλος σεισμός του 1953, κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την Κεφαλλονιά. Πολλοί πιστοί βίωσαν θαύματα και άλλοι είδαν τον Άγιο Γεράσιμο να βοηθάει εγκλωβισμένους και τραυματίες.

Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας

Στη Μονή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά Κεφαλληνίας, βρίσκεται το άγιο λείψανό του, που είναι άφθαρτο και ευωδιάζει. Η Μονή ακολουθεί το τυπικό του Αγίου Σάββα Ιεροσολύμων. Οι πιστοί που επισκέπτονται την Κεφαλλονιά καλό είναι να επισκεφθούν τη Μονή και να πάρουν την ευλογία του Αγίου Γερασίμου.

Η Μονή είναι ανοικτή καθημερινά, από τις 4:00 ως τις 13:00 και από τις 15:30 ως τις 21:00.

Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών
28100
Ομαλά Κεφαλληνίας
Tηλ. 26710 86385 και 26710 86205

Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, ο νέος ασκητής. Απολυτίκιο.

Των Ορθοδόξων προστάτην και εν σώματι άγγελον, και θαυματουργόν θεοφόρον νεοφανέντα ημίν, επαινέσωμεν πιστοί θείον Γεράσιμον· ότι αξίως παρά Θεού απείληφεν, ιαμάτων την αέναον χάριν· ρώννυσι τους νοσούντας, δαιμονώντας ιάται· διό και τοις τιμώσιν αυτόν, βρύει ιάματα.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.