Ματιά

Άνθρωπος του Θεού (Άγιος Νεκτάριος) – Man of God – 2021

Η Yelena Popovic μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τον βίο του Αγίου Νεκταρίου. Πρωταγωνιστής ο Άρης Σερβετάλης

Γράφει: Matia Gr
Άνθρωπος του Θεού (Άγιος Νεκτάριος) – Man of God – 2021

Άνθρωπος του Θεού (Άγιος Νεκτάριος) – Man of God – 2021 Υπόθεση

Ο Άγιος Νεκτάριος είναι ένας ταπεινός λευίτης, ένας άνθρωπος του Θεού κυριολεκτικά. Η αγάπη των πιστών προς αυτόν, προκαλεί δυστυχώς τη ζήλεια των φιλόδοξων ιερέων στην Αλεξάνδρεια. Φοβούνται ότι ο Άγιος Νεκτάριος θα είναι ο επόμενος Πατριάρχης Αιγύπτου. Για αυτό το λόγο, λένε ψέματα για αυτόν στον Πατριάρχη Σωφρόνιο και, δυσφημίζοντάς τον, καταφέρουν να τον εκδιώξουν από την Αίγυπτο.

Έτσι ο Άγιος Νεκτάριος φτάνει στην Αθήνα. Γίνεται Διευθυντής στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και η πρωτοποριακή του παιδαγωγική τακτική κερδίζει τις καρδιές των μαθητών του. Πάντα είναι ο πρώτος που θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους άλλους ή να αναλάβει τις ευθύνες για κάτι, και έτσι ξυπνάει το φιλότιμο των υπολοίπων.

Παράλληλα, ο Άγιος Νεκτάριος επιδίδεται σε σπουδαίο συγγραφικό έργο. Όταν πια οι δυνάμεις του δεν είναι αρκετές, αποφασίζει να αποσυρθεί στην Αίγινα. Εκεί, ξαναχτίζει ένα ερειπωμένο μοναστήρι με τα ίδια του τα χέρια. Δυστυχώς, η μονή όμως δεν αναγνωρίζεται όσο ο ίδιος ζει. Κι ακόμη χειρότερα, βρίσκονται κάποιοι κακοπροαίρετοι που κατηγορούν εντελώς άδικα τον Άγιο Νεκτάριο για ανηθικότητα.

Άνθρωπος του Θεού (Άγιος Νεκτάριος) – Man of God – 2021 Κριτική και Εντυπώσεις

Θα ξεκινήσω ομολογώντας ότι “φοβόμουν” να πάω να δω την ταινία Άνθρωπος του Θεού (Man of God) λόγω των πολλών κακών κριτικών. Ε λοιπόν δεν είναι η πρώτη φορά που η κακεντρέχεια κάποιου αρθρογράφου είναι ο μόνος λόγος της κακής κριτικής. Η ταινία είναι πολύ καλή και ο Άρης Σερβετάλης δίνει, για άλλη μια φορά, μια εξαιρετική ερμηνεία! Όπως δήλωσε σε μία συνέντευξη “τον Άγιο Νεκτάριο δεν τον υποδύεσαι, τον ζεις”!

Η σκηνοθεσία και το σενάριο της Yelena Popovic, μαζί με την σπουδαία δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας Παναγιώτη Βασιλάκη, μας δίνουν μια ταινία που ακολουθεί τα ιστορικά γεγονότα με πιστότητα και σεβασμό. Η ταινία Άνθρωπος του Θεού (Man of God) έχει πολλά να πει και πολλά να δώσει, σε πιστούς Χριστιανούς και όχι μόνο. Ο συνθέτης Zbigniew Antoni Preisner βάζει κι αυτός το λιθαράκι του, επενδύοντας την ταινία με τη μουσική του.

Κι αν ο Άρης Σερβετάλης είναι ο πρωταγωνιστής, προσεγγίζοντας το ρόλο του Αγίου Νεκταρίου με ταπεινότητα, ο Mickey Rourke προσπαθεί να κλέψει την παράσταση με την ολιγόλεπτη ερμηνεία του στο τέλος της ταινίας.

Η αίθουσα του κινηματογράφου ήταν γεμάτη νέους, οι οποίοι είναι και η ελπίδα μας, καθώς καταλαβαίνουν τι είναι καλό και ξεχωριστό, τι πραγματικά αξίζει!

Άνθρωπος του Θεού (Άγιος Νεκτάριος) – Man of God – 2021 Trailer (Greek subs)

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2021 Trailer (Greek subs)Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2021 Trailer (Greek subs)

Παραλειπόμενα (Trivial) για την ταινία Άνθρωπος του Θεού (Άγιος Νεκτάριος) – Man of God

Η Yelena Popovich, στη συνέντευξη που έδωσε στη Madame Figaro, έδωσε την παρακάτω απάντηση στην ερώτηση για το πώς κατέληξε στον Άρη Σερβετάλη για τον ρόλο του Αγίου Νεκταρίου.
“Μου τον συνέστησαν κάποιοι μοναχοί από τον Άθω. Μέχρι τότε ο ρόλος του Αγίου Νεκταρίου προοριζόταν για άλλον ηθοποιό. Τη δεύτερη φορά που συνάντησα τον Άρη ήταν για να συμμετάσχει στην ταινία με κάποιον άλλο ρόλο, αλλά συνειδητοποίησα ότι ήταν εκείνος που έπρεπε να υποδυθεί τον Άγιο Νεκτάριο. Είχαμε σπουδαία χημεία. Στάθηκα τυχερή που δούλεψα με τον καλύτερο”.

Σε άλλη συνέντευξή της, η Yelena Popovic δήλωσε τα παρακάτω: “Ο αγώνας, συνεχίζει, είναι υπόθεση όλων μας. Πολλοί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την αδικία, τα ψέματα, τη συκοφαντία και η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή που επιτυγχάνουμε μέσα μας. Σήμερα, πολλοί αδικούνται και ταυτίζονται με τον Άγιο Νεκτάριο, έναν απλό άνθρωπο που έζησε ανάμεσά μας, που πάλεψε με την αδικία εκείνων που δήθεν κηρύσσουν τη δικαιοσύνη, που υπέφερε όλη του τη ζωή, αλλά δεν ηττήθηκε. Ήταν νικητής και έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να ζούμε και να πεθαίνουμε. Οι βίοι Αγιών μας δίνουν δύναμη. Οι αγώνες τους καθρεφτίζουν τους δικούς μας και όταν νικούν τις ανθρώπινες αδυναμίες, μας δίνουν ελπίδα”

Η Lisa Gerrard τραγουδάει το Loss του συνθέτη της ταινίας Zbigniew Preisner Loss (Man of God) - Απώλεια (Άνθρωπος του Θεού) Zbigniew Preisner feat Lisa GerrardLoss (Man of God) – Απώλεια (Άνθρωπος του Θεού) Zbigniew Preisner feat Lisa Gerrard

H ταινία Ο Άνθρωπος του Θεού ( Man of God ) στο πρώτο τετραήμερο προβολής έκοψε 62.305 εισιτήρια σε 117 αίθουσες κινηματογράφου. Μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου έφτασε τα 217.094 εισιτήρια!

Στη ταινία συμμετέχουν 100 ηθοποιοί, πάνω από 500 κομπάρσοι και εργάστηκαν πάνω από 200 επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Τα γυρίσματα της ταινίας Άνθρωπος του Θεού (Man of God) διήρκησαν 36 μέρες.

Η ταινία “Άνθρωπος του Θεού (Άγιος Νεκτάριος) – Man of God” έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στο Terra di Siena Film Festival, στη Σιένα της Ιταλίας, το Μεγάλο Βραβείο Ταινιών στο Πνεύμα της Πίστης στο Religion Today International Film Festival, στο Τrento της Ιταλίας, το Βραβείο του Κοινού (Orpheus Award) στο Los Angeles Greek Film Festival (LAGFF), το Βραβείο του Κοινού στο Moscow International Film Festival και το Festival Award στο Great Lakes Christian Film.

Συντελεστές

Σενάριο / Σκηνοθεσία

Yelena Popovic

Μουσική

Zbigniew Preisner

Ηθοποιοί

Άρης Σερβετάλης – Αγιος Νεκτάριος
Alexander Petrov – Κώστας
Mickey Rourke – παραλυτικός
Χρήστος Λούλης – Χρήστος
Καριοφυλλιά Καραμπέτη – Ειρήνη Φραγκουδάκη
Νικήτας Τσακίρογλου – Πατριάρχης Σωφρόνιος
Γιάννης Στάνκογλου – Σπύρος
Τάνια Τρύπη – Φιλάνθη
Μαρθίλια Σβάρνα – μοναχή Ευφημία
Ιερώνυμος Καλετσάνος
Γιάννης Αναστασάκης – Μητροπολίτης Θεόκλητος
Γεράσιμος Σκιαδαρέσης – Υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως
Βασίλης Κουκαλάνι – αρχιμανδρίτης
Αλέξανδρος Μυλωνάς – Μητροπολίτης Μελέτιος
Μιχάλης Μητρούσης – επίσκοπος Αιγύπτου
Μιχάλης Οικονόμου – Βασίλης
Τόνια Σωτηροπούλου – Μαρία
Κορίνα Άννα Γουγούλη – μοναχή Ξένια
Μάνος Γαβράς – Γιάννης
Σαράντης Γεωγλερής – Γρηγόριος
Παναγιώτης Μαρίνος – αρχιεπίσκοπος Ιερόθεος
Κωνσταντίνος Συμσίρης – κληρικός
Μπάμπης Hawk Κωνσταντίνου – πλούσιος
Σοφία Κικιλίντιζα – νοσοκόμα
Samuel Akinola – φούρναρης
Kitty Paitazoglou – μοναχή Ακακία
Ονούφριος Ντοβλέτης – χωρικός
Αντώνης Αντωνάκος – φτωχός
Δήμητρα Μεσιμερλή – πελάτισσα
Χριστίνα Μαθιουλάκη
Λευτέρης Τσάτσης – ερημίτης
Παύλος Κουρτίδης – φτωχός με κουρέλια
Μάριος Λαζαρίδης – Διάκονος
Κωνσταντίνος Κλάδης – ψαράς
Μενέλαος Χαζαράκης – αρχιμανδρίτης
Στεφανία Καλομοίρη – μοναχή
Πάνος Τζίνος – γιατρός στην Αίγινα
Μαρίνα Αργυροπούλου – μοναχή
Vera Letizia Muratova – Χρυσαφένια
Πέτρα Μαυρίδη – πιστή που εξομολογείται
Γιάννης Τρουμπούκης

Παραγωγή

Simeon Entertainment
View Master Films

Διανομή

Feelgood Entertainment

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα