Άγιος Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίας ο Ιερομάρτυρας, Άγιος Μάρκελλος Επίσκοπος Σικελίας και Άγιος Φιλάγριος Επίσκοπος Κύπρου .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίας ο Ιερομάρτυρας, Άγιος Μάρκελλος Επίσκοπος Σικελίας και Άγιος Φιλάγριος Επίσκοπος Κύπρου

Ο Άγιος Παγκράτιος τιμάται στις 9 Ιουλίου και στις 9 Φεβρουαρίου μαζί με τους Αγίους Μάρκελλο και Φιλάγριο

Γράφει: Matia Gr
Άγιος Παγκράτιος ο επίσκοπος ΤαυρομενίαςΆγιος Παγκράτιος ο επίσκοπος Ταυρομενίας
9 Ιουλίου και στις 9 Φεβρουαρίου μαζί με τους Αγίους Μάρκελλο και Φιλάγριο...">

Άγιος Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίας. Βίος.

Ο Άγιος Παγκράτιος έζησε κατά τα χρόνια του Χριστού. Ο πατέρας του, ο Άγιος Μάρκελλος, άκουσε για τα θαύματα του Χριστού και πήγε στην Ιερουσαλήμ. Εκεί βαπτίστηκαν Χριστιανοί. Από τότε γνώριζε τον Άγιο Πέτρο ο Παγκράτιος. Ο Άγιος Μάρκελλος έγινε Επίσκοπος Σικελίας και ο Άγιος Φιλάγριος Επίσκοπος Κύπρου. Έφεραν πολλούς ειδωλολάτρες στην Πίστη του Χριστού και κοιμήθηκαν ειρηνικά.

Αφού πέθαναν οι γονείς του, ο Άγιος Παγκράτιος αποφάσισε να αφήσει τα εγκόσμια και αποσύρθηκε σε μία σπηλιά στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί ησύχαζε κατά μονάς, προσευχόμενος στον Θεό. Σε αυτό το σπήλαιο τον βρήκε ο Απόστολος Πέτρος. Πήρε μαζί του τον Άγιο Παγκράτιο και τον πήρε μαζί του στην Αντιόχεια και στη συνέχεια στην Κιλικία.

Άγιος Παγκράτιος ο επίσκοπος Ταυρομενίας

Στην Κιλικία συναντήθηκαν με τον Απόστολο Παύλο. Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος χειροτόνησαν τον Kρήσκεντα Eπίσκοπο στη Γαλατίαν, τον Mαρκιανό στις Συρακούσες και τον Άγιο Παγκράτιο στο Tαυρομένιο (Ταορμίνα) της Σικελίας.

Στη Σικελία ο Άγιος Παγκράτιος έκανε πολλά θαύματα. Οι πρώτοι που βάπτισε Χριστιανούς ήταν οι ναυτικοί Λυκαονίδης και Ρωμύλος. Με τον καιρό βαπτίστηκαν πολλοί ακόμη, μέχρι και ο τοπικός ηγεμόανς Bονιφάτιος. Ο Άγιος Παγκράτιος θεράπευε πάσα νόσον και πάσα μαλακίαν, δηλαδή κάθε μακροχρόνια ή επιπόλαιη ασθένια. Καθημερινά πλήθος ειδωλολατρών πήγαινε στον Άγιο Παγκράτιο για την θεραπεία του σώματος αλλά και της ψυχής με τον Άγιο Βάπτισμα.

Οι οπαδοί του αιρετικού Μοντανού είχαν για πολύ καιρό έχθρα για τον Άγιο Παγκράτιο. Ώσπου τυφλωμένοι από τον Διάβολο, μαζί με κάποιο στρατηγό Αρτάγαλο θανάτωσαν τον Άγιο Παγκράτιο.

Άγιος Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίας. Γιορτή.

Τη μνήμη του Αγίου Παγκρατίου του επισκόπου Ταυρομενίας τιμούμε στις 9 Ιουλίου.

Στις 9 Φεβρουαρίου τιμάται ο Άγιος Μάρκελλος Επίσκοπος Σικελίας (πατέρας του Αγίου Παγκρατίου), ο Άγιος Φιλάγριος Επίσκοπος Κύπρου και ο Άγιος Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίας.

Άγιος Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίας. Απολυτίκιο.

Κράτος ένθεον ημφιεσμένος εκ της χάριτος του κορυφαίου αποστόλων ζηλωτής εχρημάτισας· και ταις ροαίς των αιμάτων, Παγκράτιε, την ιεράν διπλοΐδα εφοίνιξας. Πάτερ όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρίσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Απολυτίκιο Αγ. Παγκρατίου του Ιερομάρτυπος, επισκόπου Ταυρομενίας - 9 ΙΟΥΛΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Παγκρατίου του Ιερομάρτυπος, επισκόπου Ταυρομενίας – 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
9 Ιουλίου και στις 9 Φεβρουαρίου μαζί με τους Αγίους Μάρκελλο και Φιλάγριο...">

Άγιος Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίας. Έτερο απολυτίκιο.

Και τρόπων μέτοχος, και θρόνων διάδοχος, των Αποστόλων γενόμενος, την πράξιν εύρες θεόπνευστε, εις θεωρίας επίβασιν· δια τούτο τον λόγον της αληθείας ορθοτομών, και τη πίστει ενήθλησας μέχρις αίματος, Ιερομάρτυς Παγκράτιε· Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.