Άγιος Πέτρος ο Απόστολος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Πέτρος ο Απόστολος

Ο Άγιος Πέτρος ο Απόστολος τιμάται στις 29 Ιουνίου.

Γράφει: E Α
Άγιος Πέτρος ο ΑπόστολοςΆγιος Πέτρος ο Απόστολος
29 Ιουνίου....">

Άγιος Πέτρος ο Απόστολος. Βίος.

Ο Άγιος Πέτρος, ο κορυφαίος των Αποστόλων, ήταν αδερφός του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου και γιος του Ιωνά.

Ο Άγιος Απόστολος Πέτρος ήταν ιερέας, όπως και ο αδερφός του. Ονομαζόταν Σίμων αλλά ο Χριστός τον μετονόμασε σε Κηφά, που μεταφράζεται Πέτρος. Ο Χριστός μας τον θεωρούσε κορυφαίο τον Αποστόλον για την καλή του καρδιά και τον κόπο που έκανε.

Ήταν αχώριστος απόστολος του Χριστού, τον ακολουθούσε παντού και πάντα, από την αρχή του κηρύγματος μέχρι τα Θεία Πάθη του.

Όταν οι στρατιώτες συνέλαβαν τον Χριστό στο όρος των Ελαιών, ο Πέτρος τράβηξε το μαχαίρι του για να υπερασπιστεί τον Κύριό του, ο Οποίος όμως του είπε να το βάλει ξανά στο θηκάρι του και να ησυχάσει.

Ο Άγιος Πέτρος τους ακολούθησε κρυφά και μπήκε στην αυλή του αρχιερέα Καϊάφα. Εκεί τον αναγνώρισαν οι στρατιώτες που είχαν μαζευτεί γύρω από μια φωτιά για να ζεσταθούν.

Τρεις φορές ρωτήθηκε ο πιστός μα δειλός Πέτρος, τρεις φορές αρνήθηκε τον Διδάσκαλό του. Έτσι όπως του είχε πει ο Χριστός “τρεις φοράς θα με αρνηθείς, Πέτρε, και το τρίτο λάλημα του πετεινού θα σε κάμει να μετανοήσεις”. Κι όταν άκουσε τον κόκορα το θυμήθηκε ο Πέτρος και έκλαψε όσο δεν είχε κλάψει κανείς άλλος για το σφάλμα του.

Μετά την Ανάσταση και την Ανάληψη, ο Άγιος Πέτρος ο Απόστολος κήρυξε τον Χριστό στην Ιουδαία, στην Αντιόχεια και στην Ασία. Τέλος έφτασε στη Ρώμη για να κηρύξει τη Χριστιανική Πίστη. Εκεί σταυρώθηκε όπως και ο αδερφός του Απόστολος Ανδρέας, περί το 66-68μΧ.

Ο Απόστολος Πέτρος έχει γράψει δύο καθολικές επιστολές, δύο γράμματα που απευθύνονται προς όλους τους Χριστιανούς, που είναι πολύ διδακτικές.

Άγιος Πέτρος ο Απόστολος. Γιορτή.

Ο Απόστολος Πέτρος και ο Απόστολος Παύλος τιμούνται από την Εκκλησία μας στις 29 Ιουνίου.

Τη μνήμη της προσκύνησης της τιμίας αλυσίδας του Αγίου Αποστόλου Πέτρου τιμούμε στις 16 Ιανουαρίου.

Άγιος Πέτρος ο Απόστολος. Απολυτίκιο.

Οι των Αποστόλων πρωτόθρονοι, και της Οικουμένης διδάσκαλοι, τω Δεσπότη των όλων πρεσβεύσατε, ειρήνην τη οικουμένη δωρήσασθαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.

Απολυτίκιο Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου - 29 ΙΟΥΝΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου – 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
29 Ιουνίου....">

Απολυτίκιο της μνήμης της προσκύνησης της τιμίας αλυσίδας του Αγίου Αποστόλου Πέτρου.

Την Ρώμην μη λιπών, προς ημάς επεδήμησας, δι’ ων εφόρεσας τιμίων Αλύσεων, των Αποστόλων Πρωτόθρονε· ας εν πίστει προσκυνούντες δεόμεθα· ταις προς Θεόν πρεσβείαις σου, δώρησαι ημίν το μέγα έλεος.

Απολυτίκιο Μνήμης της Προσκύνησης της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου - 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥΑπολυτίκιο Μνήμης της Προσκύνησης της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου – 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
29 Ιουνίου....">

Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι έργο του αγιογράφου Μανόλη Ζαχαριουδάκη. Δημοσιεύεται στη Ματιά με την άδειά του για την οποία και τον ευχαριστούμε θερμά!

Απόστολος Πέτρος. Ποίημα του Ελισαίου Καπαδόπουλου.

Ο ταπεινός ψαράς
θ’ αναδειχθεί
απόστολος τρανός.
Μέτοχος θείας χαράς
θ’ αποδειχθεί
όλος ουρανός.

Προτού λαλήσει πετεινός
δημόσια τον Κύριο
θ’ απαρνηθεί.
Μετανοεί και φωτεινός
μ’ άνεμο ούριο
θ’ αγαπηθεί.

Ανάποδα
θα σταυρωθεί
τάχα ανάξιος.
Με έργα άμωμα
η φήμη θα ευοδωθεί.
Χριστού αντάξιος.

Άγρυπνος φύλακας
στου παράδεισου
την πύλη.
Της πίστης γίγαντας
κόντρα στης άβυσσου
τη σμίλη.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.