
Άγιος Παρθένιος Επίσκοπος Λαμψάκου. Βίος
Ο Άγιος Παρθένιος γεννήθηκε κοντά στην Βιθυνία, στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Καταγωγή και Πρώτα Χρόνια
Ο Άγιος Παρθένιος, επίσκοπος Λαμψάκου, έζησε κατά τους χρόνους του Μεγάλου Κωνσταντίνου (324-337 μ.Χ.), τον 4ο αιώνα μ.Χ..
Γεννήθηκε σε κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας. Ήταν γιος του Χριστοφόρου, διακόνου της εκκλησίας της Μελιτοπόλεως, από τον οποίο διδάχθηκε την Ορθόδοξη Πίστη.
Αν και δεν είχε λάβει μεγάλη μόρφωση, φρόντισε να καλλιεργήσει την αρετή. Από μικρή ηλικία, είχε μεγάλη αγάπη για το Θεό και τους ανθρώπους, και ήταν φιλάνθρωπος και ελεήμονας σε όλη του τη ζωή.
Ενασχόληση με την Αλιεία και Φιλανθρωπία
Αρχικά, ο Άγιος Παρθένιος ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά. Επέλεξε αυτό το επάγγελμα για να μοιάσει στους Αγίους Αποστόλους Πέτρο, Ανδρέα και Ιωάννη, που ήταν επίσης αλιείς. Έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και όταν τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν σαν να εργαζόταν στα πλοιάρια των Αποστόλων.
Τα χρήματα που κέρδιζε από την πώληση των ψαριών, τα μοίραζε στους φτωχούς. Μαζί με τα ψάρια και τα χρήματα, τους έδινε παρηγοριά και ελπίδα, ενισχύοντας την πίστη τους στο Θεό. Όταν τον ευχαριστούσαν για τη φιλανθρωπία του, εκείνος απαντούσε: «Γιατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι είναι απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;».
Θεωρούσε τη φιλανθρωπία υποχρέωση και καθήκον κάθε αληθινού Χριστιανού.
Ιεροσύνη και Επισκοπική Διακονία
Ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως, Φίλιππος (ή Φιλητός), αναγνωρίζοντας την ενάρετη ζωή του, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα, ο Επίσκοπος Κυζίκου, Αχίλλιος (ή Ασχόλιος), τον χειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου, μιας αρχαίας πόλης κοντά στον Ελλήσποντο, απέναντι από την Καλλίπολη.
Η Λάμψακος, εκείνη την εποχή, ήταν ένα από τα κύρια εναπομείναντα κέντρα ειδωλολατρίας στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας. Οι κάτοικοι, υπό την επιρροή των ιερέων των ειδώλων, αντιμετώπιζαν με εχθρότητα τον νέο επίσκοπο. Ο ειδωλολατρικός όχλος έδειξε εξ αρχής τις εχθρικές του διαθέσεις εναντίον του νέου Επισκόπου, με επιθέσεις, υποκινούμενες από τους ιερείς των ειδώλων, οι οποίοι έβλεπαν να απειλούνται τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Ο Άγιος Παρθένιος, ωστόσο, αντιμετώπισε τις επιθέσεις και τις εχθρικές διαθέσεις με ανοχή, αγάπη και έργα αγάπης. Δεν κάκιωνε με τους ειδωλολάτρες, αλλά τους συμπονούσε και τους αγαπούσε, βλέποντάς τους ως πνευματικά ασθενείς και δούλους των πονηρών πνευμάτων. Τους καλούσε κοντά του και συζητούσε μαζί τους με πραότητα και καλοσύνη.
Ποιμαντική και Θαυματουργία
Ο Επίσκοπος Παρθένιος έδειξε σπάνιο ζήλο και ποιμαντική δράση, κερδίζοντας την αγάπη όλων. Φρόντιζε με επιμέλεια για την πνευματική καλλιέργεια και πρόοδο των πιστών, καθώς και για τις υλικές τους ανάγκες, ιδιαίτερα σε περιόδους λιμού. Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ειδωλολατρών και Ιουδαίων, έτρεχαν στο επισκοπείο για βοήθεια, την οποία και λάμβαναν χωρίς διακρίσεις.
Ο Άγιος, παράλληλα με την ποιμαντική του διακονία, επιδίωκε και τη δική του πνευματική πρόοδο μέσω της προσευχής, της νηστείας και της αγρυπνίας. Έφτασε σε μεγάλα ύψη αγιότητας και έλαβε το χάρισμα των ιαμάτων. Με την προσευχή του, θεράπευε ασθενείς στο όνομα του Ιησού Χριστού.
Ιδιαίτερο χάρισμα είχε στη θεραπεία του καρκίνου. Όταν πληροφορούνταν για κάποιον ασθενή, έτρεχε ο ίδιος να τον γιατρέψει, θεραπεύοντας πιστούς και ειδωλολάτρες. Οι ειδωλολάτρες που θεραπεύονταν, αναγνώριζαν τη δύναμη του αληθινού Θεού και ασπάζονταν τη χριστιανική πίστη. Είχε επίσης το χάρισμα να εκβάλλει δαιμόνια από ανθρώπους που βασανίζονταν. Μεταξύ άλλων θαυμάτων, λέγεται ότι:
Θεράπευσε έναν άνθρωπο που τυφλώθηκε από ταύρο.
Ελευθέρωσε μια γυναίκα από το πάθος του καρκίνου.
Ενέκρωσε με το φύσημα του έναν λυσσασμένο σκύλο που τον είχε δαγκώσει.
Ανέστησε έναν άνθρωπο που καταπατήθηκε από ένα αμάξι και είχε σχιστεί η κοιλιά του.
Δίωξε το ακάθαρτο πνεύμα από τη γυναίκα ενός επιτρόπου.
Απελευθέρωσε τους βαφείς από δαιμονική επιρροή, ώστε να μπορούν να εργάζονται ελεύθερα.
Χάρη στην ποιμαντορία του, χιλιάδες ειδωλολάτρες προσήλθαν στην Εκκλησία. Όταν έφυγε από τη ζωή, η Λάμψακος είχε μετατραπεί σε χριστιανική πόλη. Ο Άγιος Παρθένιος κοιμήθηκε εν ειρήνη και ο τάφος και τα λείψανά του συνεχίζουν να θαυματουργούν. Τμήμα της Τίμιας Κάρας του βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, και ένα άλλο τμήμα στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους, όπου πολλοί καρκινοπαθείς έχουν βρει θεραπεία.
Άγιος Παρθένιος, προστάτης κατά του καρκίνου
Ο Άγιος Παρθένιος είναι ο Άγιος προστάτης των καρκινοπαθών. Πολλοί πιστοί θεραπεύτηκαν με τη βοήθεια του Θεού, προσευχόμενοι στον Άγιο Παρθένιο. Το όνομα του Αγίου Παρθενίου έχει και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Βεροίας-Ημαθίας
Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους και τμήμα της στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλη Ευβοίας. Πολλοί πιστοί έζησαν θαύματα, προσκυνώντας με πίστη και προσευχόμενοι με θέρμη στον Άγιο Παρθένιο.
Γιορτή του Αγίου Παρθενίου Λαμψάκου
Τη μνήμη του Αγίου Παρθενίου του Επισκόπου Λαμψάκου τιμούμε στις 7 Φεβρουαρίου.
Άγιος Παρθένιος Επίσκοπος Λαμψάκου. Απολυτίκιο
Tω μύρω του Πνεύματος, ποιμήν Λαμψάκου οφθείς, την θείαν ενέργειαν παρά Θεού δαψιλώς θαυμάτων επλούτησας, δαίμονας απελαύνειν, ασθενούντας ιάσθαι, νόσους αποδιώκειν και πληρών τας αιτήσεις, Παρθένιε ιεράρχα, των προσιόντων σοι.

Άγιος Παρθένιος Επίσκοπος Λαμψάκου. Κοντάκιο
Τών θαυμάτων είληφας, την θείαν χάριν θεόφρον, ιερέ Παρθένιε, θαυματουργέ θεοφόρε, άπαντα, πιστών τά πάθη αποκαθαίρων, πνεύματα, της πονηρίας πάτερ ελαύνων· διά τούτο σε υμνούμεν, ως μέγαν μύστην Θεού της χάριτος.
Άγιος Παρθένιος Επίσκοπος Λαμψάκου. Μεγαλυνάριο
Νόσους θεραπεύεις οδυνηράς, και καρκίνου πάθος, ιασάμενος συμπαθώς, δίδου ημίν ρώσιν, εν βίω και υγείαν, Παρθένιε παμμάκαρ, τη αντιλήψει σου.
Άγιος Παρθένιος Επίσκοπος Λαμψάκου. Κάθισμα
Της Λαμψάκου ο μέγας θαυματουργός, αναβάς εν τώ ύψει των αρετών, αστράπτεις τοις πέρασι, τώ φωτί των ιάσεων, τους ζοφώδεις Δαίμονας, σκορπίζων φαιδρότατα, και ελαύνων νόσους, χρησταίς επικλήσεσιν· όθεν και της πλάνης, των ειδώλων καθάρας, πάσαν την Ελλήσποντον, καταλάμπεις τοις θαύμασι, Θεοφόρε Παρθένιε, πρέσβευε Χριστώ τώ Θεώ, των πταισμάτων άφεσιν δωρήσασθαι, τοις εορτάζουσι πόθω, την αγίαν μνήμην σου.
Άγιος Παρθένιος Επίσκοπος Λαμψάκου. Οίκος
Φως νοερόν το εκ φωτός, Πατρός του προανάρχου, Υιέ Θεού και Λόγε, ο καταυγάζων πάσαν την οικουμένην θεϊκώς, φώτισόν μου τας φρένας, τον νούν και τον λογισμόν, του ανυμνήσαι σήμερον την φαιδράν ταύτην πανήγυριν και σεμνοπρεπεστάτην του Οσίου Παρθενίου· αυτός γάρ αληθώς εν γη θαυμασίαν διετέλεσε ζωήν και πολιτείαν· διά τούτο συνελθόντες ευφημούμεν αυτόν, ως μέγαν μύστην Θεού της χάριτος.