
Άγιος Σιλβέστρος. Βίος
Ο Άγιος Σίλβεστρος, Πάπας Ρώμης, ήταν ένας από τους σημαντικότερους αγίους της Εκκλησίας, σε μια δύσκολη εποχή. Η συμβολή του στην εξάπλωση του Χριστιανισμού και στην οργάνωση της Εκκλησίας είναι ανεκτίμητη. Η ζωή του Αγίου Σιλβέστρου αποτελεί πρότυπο πίστης, θάρρους και αγάπης.
Γεννήθηκε στη Ρώμη από ευσεβή οικογένεια και από μικρή ηλικία έδειξε μεγάλο ζήλο για την πίστη του Χριστού.
Κατά τη διάρκεια του διωγμού, ο Σίλβεστρος φιλοξένησε με θάρρος τους Χριστιανούς που κατεδίωκαν οι αρχές. Ένας από αυτούς ήταν ο Άγιος Τιμόθεος Αντιοχείας, τον οποίο ενταφίασε κρυφά μετά το μαρτυρικό του θάνατο. Ο Σίλβεστρος συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με θαυματουργικό τρόπο. Αργότερα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Πάπα Μιλτιάδη. Μετά την κοίμηση του Μιλτιάδη, οι πιστοί, εκτιμώντας τις αρετές και τη φιλανθρωπία του Σιλβέστρου, τον έπεισαν να γίνει ο επόμενος Πάπας.
Το 314 μ.Χ. ο Σίλβεστρος ανέβηκε στον παπικό θρόνο. Αποδείχθηκε άξιος διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου, φροντίζοντας με ζήλο για τους πιστούς και τα ιερά δόγματα. Οργάνωσε τη διακονία των πτωχών, θέσπισε νέα εκκλησιαστικά έθιμα και έγινε γνωστός για τα πολλά θαύματά του.
Ο Άγιος Σίλβεστρος έζησε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών για την Εκκλησία.
Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος νίκησε τον Μαξέντιο με τη βοήθεια του Τιμίου Σταυρού, μπήκε στη Ρώμη και εξέδωσε διατάγματα κατά των Διωγμών και υπέρ του Χριστιανισμού. Ο Σίλβεστρος δεν ήταν πλέον εκτός νόμου και μπορούσε να κηρύττει ελεύθερα. Πολλοί άνθρωποι βαπτίστηκαν τότε.
Ο Κωνσταντίνος, αφού κατηχήθηκε από τον Σίλβεστρο, αποφάσισε να βαπτιστεί στον Ιορδάνη ποταμό, όπου βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστός. Μετά από συμβουλή του Σιλβέστρου, ο Κωνσταντίνος έχτισε στη Ρώμη επτά μεγάλες βασιλικές, για να γιορτάζονται οι εορτές του Κυρίου και των αγίων μαρτύρων.
Ο διάβολος, όμως, δεν έμεινε αδρανής. Έβαλε στην Ελένη, τη μητέρα του Κωνσταντίνου, την ιδέα να οργανώσει μια δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα σε δώδεκα σοφούς Εβραίους διδασκάλους, με επικεφαλής τον μάγο Ζαμβρή, και σε δώδεκα χριστιανούς επισκόπους, με επικεφαλής τον Σίλβεστρο.
Ο Σίλβεστρος, με σοφία και πειθώ, απέδειξε από τα λόγια των Προφητών ότι όλα τα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης προεικόνιζαν τον Χριστό. Εξήγησε ότι η Αγία Τριάδα δεν αναιρεί την ενότητα του Θεού, και μίλησε για την Ενσάρκωση με παραδείγματα. Για να απαντήσει σε μια ερώτηση για τον θάνατο του Χριστού, είπε: «Επειδή ο άνθρωπος με την αμαρτία του έγινε δέσμιος του θανάτου, ο Θεός έστειλε τον Υιό του για να τον ελευθερώσει. Όταν ο θάνατος είδε ότι η λεία του ήταν άφθαρτη, την άφησε ελεύθερη. Έτσι ο άνθρωπος με τον Χριστό όχι μόνο λυτρώθηκε, αλλά κέρδισε και τον Ουρανό.»
Οι Εβραίοι διδάσκαλοι δεν μπορούσαν να αντικρούσουν τα επιχειρήματά του.
Ο Ζαμβρής ήταν ο επικεφαλής των Ιουδαίων. Ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να δείξει τη δύναμη του Θεού του μέσω πράξεων, όχι μόνο με λόγια, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μάγος. Για να αποδείξει την άποψή του, ζήτησε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο να φέρει έναν άγριο ταύρο. Ο μάγος ισχυρίστηκε ότι ο Θεός του τού είχε αποκαλύψει μαγικές λέξεις με τις οποίες μπορούσε να σκοτώσει το ζώο.
Ο Ζαμβρής πλησίασε τον ταύρο, ψιθύρισε τις μαγικές λέξεις στο αυτί του ζώου και ο ταύρος έπεσε νεκρός. Ο Άγιος Σίλβεστρος είπε τότε ότι ο Ζαμβρής δεν χρησιμοποίησε το όνομα του Θεού, αλλά του διαβόλου, ο οποίος μπορεί να δώσει θάνατο, αλλά όχι ζωή.
Ο Ζαμβρής προκάλεσε τότε τον Άγιο Σίλβεστρο να αναστήσει τον ταύρο, υποσχόμενος ότι αν το έκανε, όλοι οι Ιουδαίοι θα ασπαστούν τον Χριστιανισμό. Όλοι τους πίστευαν ότι αυτό ήταν αδύνατο.
Ο Άγιος Σίλβεστρος προσευχήθηκε στον Θεό και, στο όνομα του Ιησού Χριστού ο ταύρος αναστήθηκε.
Αυτό το θαύμα οδήγησε τον Ζαμβρή και τους Ιουδαίους να ζητήσουν συγχώρεση από τον Άγιο Σίλβεστρο και να βαπτιστούν Χριστιανοί, μαζί με πολλούς ειδωλολάτρες
Ο Άγιος Σίλβεστρος συνέχισε να εργάζεται για την Εκκλησία μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ποιμαντική Μέριμνα: Ο Άγιος Σίλβεστρος φρόντισε για την βιοποριστική στήριξη των κληρικών και των μοναχών, επιτρέποντάς τους να αφοσιωθούν στην πνευματική τους αποστολή.
Θεολογική Συνεισφορά: Συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, αγωνίστηκε κατά των αιρέσεων και εδραίωσε τα θεία δόγματα.
Κοιμήθηκε εν ειρήνη στις 31 Δεκεμβρίου 335μ.Χ. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 2 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το Συναξάρι, ο Άγιος Σίλβεστρος ήταν διάσημος για τα θαύματά του. Εκτός από την ανάσταση του ταύρου, έβγαζε δαιμόνια, θεράπευε αρρώστους και παραλύτους. Με την αγάπη και τα χαρίσματά του φώτισε τη Ρώμη και οδήγησε πολλούς ανθρώπους στον Χριστό.
Η ζωή του Αγίου Σιλβέστρου είναι ένα παράδειγμα πίστης, θάρρους και αγάπης. Αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του Θεού και των ανθρώπων, και με τα λόγια και τα έργα του φώτισε τον κόσμο.
Άγιος Σιλβέστρος. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου τιμούμε στις 2 Ιανουαρίου.
Απολυτίκιο του Αγίου Σιλβέστρου
Στολήν ενδυσάμενος, ιεραρχίας πιστώς, αμέμπτως ιέρευσας, τω επί πάντων Θεώ, Πατήρ ημών Σίλβεστρε· έχων γαρ πολιτεία, συνεκλάμποντα λόγον, θαύμασιν εβεβαίους, ευσεβείας την δόξαν, δι’ ης ουρανίου δόξης, ώφθης συμμέτοχος.
Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Σιλβέστρου
Κανόνα πίστεως, και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον, ανέδειξε σε τη ποίμνῃ σου, η των πραγμάτων αλήθεια· δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ Ιεράρχα Σίλβεστρε, πρέσβευε Χριστώ τω θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
