Ο Άγιος Σπυρίδωνας και το θαύμα με το κεραμίδι

Last modified date

Ο Άγιος Σπυρίδωνας και το θαύμα με το κεραμύδι

Ο Άγιος Σπυρίδωνας και το θαύμα με το κεραμίδι

Με αυτό το θαύμα ο Άγιος Σπυρίδωνας έδειξε ότι ο Τριαδικός Θεός αποτελείται από τρία ομοούσια Πρόσωπα αλλά είναι Ένας στην ουσία και στη φύση.

Στην εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα τον βλέπουμε να κρατάει στο ένα του χέρι το Ευαγγέλιο και στο άλλο ένα κεραμίδι. Παράξενο; Αν υποψιάζεστε ότι έχει σχέση με τον βίο του, τότε έχετε δίκιο.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπογράφοντας το Διάταγμα των Μεδιολάνων έβαλε τέλος στους διωγμούς που υφίσταντο οι Χριστιανοί καθιερώνοντας την ανεξιθρησκεία. Δυστυχώς όμως ξεκίνησαν τα προβλήματα με τις αιρέσεις. Ο Άρειος, πρωτοπρεσβύτερος Αλεξανδρείας, δίδασκε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός αλλά κτίσμα του Θεού και ότι το Άγιο Πνεύμα είναι κατώτερο από τον Πατέρα και τον Υιό, πείθοντας μάλιστα ένα μεγάλο μέρος των Χριστιανών. Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Σπυρίδωνας αποτελούσαν τρόπο τινά τη μειοψηφία.

Για να αντιμετωπιστεί η νέα κρίση στην Εκκλησία ο Κωνσταντίνος, όντας Αυτοκράτορας, συνεκάλεσε την Ά Οικουμενική Σύνοδο το 325 μΧ. Οι επίσκοποι και οι φιλόσοφοι που ήταν προσκείμενοι στον Άρειο είχαν κερδίσει τις εντυπώσεις. Ο φιλόσοφος Ευλόγιος με τα επιχειρήματά του κατάφερε να σωπάσει ακόμη και τον Άγιο Αθανάσιο τον Μέγα.

Ο Άγιος Σπυρίδων ζήτησε τότε να πάρει το λόγο. Πολλοί φοβήθηκαν τι θα συμβεί, πώς θα καταφέρει να αντιταχθεί στους φιλοσόφους και στους επισκόπους του Αρείου ένας αγνός μα αγράμματος ιερέας; Τι θα μπορούσε να πει ώστε να ανατρέψει τα επιχειρήματά τους; Ο Άγιος ξεκινάει αναφερόμενος εν συντομία στη Πίστη μας: στη δημιουργία του ανθρώπου, στη Γέννηση του Χριστού από την Παρθένο Μαρία, στη Σταύρωση και στην Ανάσταση και στη Κρίση κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

Συνέχισε λέγοντας: “ο Λόγος του Θεού, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είναι ομοούσιους με τον Πατέρα, Σύνθρονος, Ομότιμος και Ομόδοξος. Ένας είναι ο Θεός, μα Τρία τα Πρόσωπα, Τρεις Υποστάσεις, Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Είναι αδύνατο να βάλει κάποιος όλο το νερό της θάλασσας σε ένα ποτήριο και με τον ίδιο τρόπο είναι αδύνατο να χωρέσει το άπειρο της Θεότητας στο πεπερασμένο ανθρώπινο μυαλό”.

Ο Άγιος Σπυρίδων σήκωσε το χέρι του ψηλά κρατώντας ένα κεραμίδι. Το έσφιξε και είπε “Στο όνομα του Πατρός”. Μια φλόγα βγήκε μέσα από το κεραμίδι και πετάχτηκε προς τον ουρανό. “Και του Υιού”. Νερό έτρεξε από το κεραμίδι προς τη γη. “Και του Αγίου Πνεύματος” και μέσα στα χέρια του Αγίου Σπυρίδωνα έμεινε μόνο το χώμα. Με αυτό το θαύμα ο Άγιος Σπυρίδωνας έδειξε ότι ο Τριαδικός Θεός αποτελείται από τρία ομοούσια Πρόσωπα αλλά είναι Ένας στην ουσία και στη φύση.

1 Response

 1. Θαύματα

  Την 11 Αυγούστου του 1946, ο θαυματουργός Άγιος θεράπευσε την
  βωβή και παράλυτο Αικατερίνη σύζ. Βασιλείου Υφαντή εξ
  Ιωαννίνων. Επίσης, την 12 +εκεμβρίου 1947, θεραπεύθηκε υπό του
  Αγίου η δαιμονιζόμενη Αγγελική Χ. Παπαφλωράτου από το
  Αργοστόλι της Κεφαλληνίας. Το δε επόμενο έτος, 13 Δεκεμβρίου, ο
  ενδεκαετής, βωβός εκ γενετής Γεώργιος Κων. Δεμίρης, θεραπεύθηκε
  κατά την ώρα της τριπλής περιφοράς του ιερού Λειψάνου, κατά την
  τελετή προς εναπόθεση αυτού στην Λάρνακα, και κατά την στιγμή
  που διέρχονταν επάνω του το σεπτό Σκήνωμα του Αγίου. Τέλος, την 3
  Απριλίου του έτους 1951, ο θαυματουργός Άγιος απέδωσε την ομιλία
  στην βωβή Ευθυμία Χίσα του Δονάτου από το Καστρί της Ηπείρου.

  Πηγή:
  http://www.apologitis.com/gr/ancient/kalopoulos/Agios_Spyridon.htm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment