Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας .: Πίστη .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας

Εις μίαν αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν Εκκλησίαν.

Γράφει: Matia Gr
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας είναι η μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία, η οποία έχει κεφαλή τον Χριστό και μέλη όλους τούς βαπτισμένους πιστούς, οι οποίοι προσπαθούν να ζουν κατά Θεόν.

Είναι μία, διότι ο Θεός είναι Ένας, μία η πίστη μας σ’ Αυτόν και ένα το Άγιον βάπτισμα, με το οποίο οι πιστοί γίνονται μέλη της.

Είναι αγία, διότι Άγιος είναι ο ιδρυτής της, ο Χριστός, αλλά και διότι με την χάρη του Αγίου Πνεύματος αγιάζει τούς πιστούς.

Είναι καθολική, διότι αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, χωρίς καμιά διάκριση. Επίσης, διότι διατηρεί ανόθευτη την πίστη, τη λατρεία και τη διοίκηση της αρχαίας Εκκλησίας των Οικουμενικών Συνόδων.

Είναι τέλος αποστολική, διότι ιδρύθηκε από τους Αγίους Αποστόλους και διατηρεί ανόθευτη την αποστολική διδασκαλία.

Μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας διεφύλαξε εξ’ αρχής μέχρι σήμερον τις ιδιότητες αυτές καθαρές, ανόθευτες και απαράλλακτες.

Γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας είναι η Πεντηκοστή, κατά την οποία το Άγιον Πνεύμα κατήλθε εις τούς Αποστόλους και το οποίο συγκροτεί και οδηγεί την Εκκλησία εις πάσαν την αλήθειαν.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ζούμε την παρουσία του Κυρίου μέσα στη λατρεία, στη διάρκεια της οποίας ο πιστός βιώνει τη Σάρκωση, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Σωτήρος.

Πιο συγκεκριμένα σε κάθε Θεία Λειτουργία, κορυφαίο Μυστήριο της πίστεώς μας, βλέπουμε τον Κύριο να σαρκώνεται την ώρα της Προσκομιδής, πού εικονίζει τη φάτνη. Τον βλέπουμε στη συνέχεια να εισέρχεται στο δημόσιο βίο για να κηρύξει το χαρμόσυνο μήνυμα της λυτρώσεως και της σωτηρίας, την ώρα της Μικράς Εισόδου με το Ευαγγέλιο. Τον ακούμε να κηρύσσει το μήνυμα της αληθείας με τα ιερά αναγνώσματα του Αποστόλου και του Ευαγγελίου. Τον παρακολουθούμε στην πορεία Του στο Γολγοθά, με την Μεγάλη Είσοδο.

Τέλος δε, ακούμε τη φωνή Του, να μας προσφέρει το πανάχραντο Σώμα Του και το πανακήρατο Αίμα Του, για τη δική μας πνευματική τροφή, τον αγιασμό, τη σωτηρία και τη θέωσή μας.

«Λάβετε, φάγετε τούτο μου έστι το σώμα το υπέρ υμών κλώμενον εις άφεσιν αμαρτιών», «πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο έστι το αίμα μου το υπέρ υμών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών».

Με το ετήσιο Εορτολόγιο και την πλούσια κατανυκτική και χαρμόσυνη Υμνολογία, που η Εκκλησία χρησιμοποιεί στις λατρευτικές συνάξεις των πιστών, δίδεται συνεχώς η ευκαιρία, της μυστικής βιώσεως της έντονης παρουσίας του Χριστού, στις καρδιές μας.

Οι μορφές των Αγίων, οι οποίες ιστορούνται στους Ναούς μας, αποτελούν τα ζωντανά πρότυπα, τα οποία εμπνέουν και οδηγούν προς τον Κύριο. Είναι αυτοί, οι οποίοι έζησαν με Ορθόδοξη πίστη, συνέπεια και σταθερότητα. Αγάπησαν το Χριστό, όσο τίποτα άλλο στη ζωή τους, και εμαρτύρησαν για την αγάπη Του, διδάσκοντας με το παράδειγμά τους και προτρέποντας να τούς ακολουθήσουμε, τηρώντας την Ορθόδοξη Πίστη και Ορθόδοξη ζωή.

Ο πιστός εντός της Εκκλησίας απολαμβάνει, καθημερινά, τη χάρη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και την αγάπη του Θεού Πατρός και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, προσδοκώντας την Ανάσταση των κεκοιμημένων και τη συμμετοχή του στη Ζωή του μέλλοντος αιώνος.

Το παραπάνω κείμενο μας έστειλε ο κ. Ιωαννίδης Δ. Αχιλλέας (Εκπαιδευτικός – Αρθρογράφος), τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα