Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος

Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος γιορτάζουν στις 18 Αυγούστου.

Γράφει: Matia Gr

Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος. Βίος

Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος ήταν τεχνίτες της πέτρας και έζησαν την εποχή που Αυτοκρατορας ήταν ο Αδριανός.

Την τέχνη τους την έμαθαν από τους Αγίους Πάτροκλο και Μάξιμο τους Μάρτυρες. Μετά το μαρτύριο των δασκάλων τους, τα δύο δίδυμα αδέρφια, ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος, έφυγαν από το Βυζάντιο και πήγαν στην πόλη Oυλπιανά (σημερινό Λάπλιε Σέλο στη Σερβία).

Ο τοπικός άρχοντας Λουκίωνας θαύμασε πόσο καλοί ήταν στη δουλειά τους και τους έστειλε στον Αυτοκράτορα Λικίνιο. Ο Λικινιος έδωσε πολύ ασήμι στον Άγιο Φλώρο και στον Άγιο Λαύρο για να φτιάξουν έναν ειδωλολατρικό ναό.

Οι δύο Άγιοι μοίρασαν όλα τα νομίσματα στους φτωχούς. Κάθε βράδυ προσεύχονταν θερμά στον Θεό και όλη μέρα έκτιζαν τον ναό. Άγγελος του Κυρίου τους βοηθούσε στο έργο τους και ο ναός ετοιμάστηκε πολύ γρήγορα. Τότε έγινε Χριστιανός ο ιερέας των ειδώλων Μερέντιος, του οποίου τον γιο Αθανάσιος είχαν θεραπεύσει παλιότερα οι δύο Αγιοι.

Οι Άγιοι κάλεσαν τους φτωχούς που είχαν βοηθήσει και με την βοήθειά τους έδεσαν με σχοινιά τα είδωλα που υπήρχαν σε ένα κοντινό κτίριο και τα γκρέμισαν. Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος αφιέρωσαν τον Ναο στον Χριστό και τον εγκαινίασαν ψαλλοντας το τροπάριο «Δόξα σοι Xριστέ ο Θεός, Aποστόλων καύχημα, Mαρτύρων αγαλλίαμα». Έκαναν μάλιστα και λιτανεία, στην οποία προπορευόταν ο Σταύρος.

Ο Λικινιος εξοργίστηκε με αυτά τα νέα. Διέταξε να ανάψουν ένα μεγάλο καμίνι και σε αυτό έκαψε ζωντανούς τους φτωχούς που γκρέμισαν τα είδωλα. Έτσι έλαβαν το στέφανο του μαρτυρίου. Τους δύο Αγίους διέταξε να τους δέσουν σε έναν τροχό άμαξας και να δαρθούν σκληρά. Κατόπιν τους έστειλε στον Λύκωνα.

Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος

Ο Λύκωνας έριξε τους δύο Αγίους σε ένα βαθύ και ξερό πηγάδι. Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος έκαναν προσευχή και παρακάλεσαν τον Θεό να βοηθάει τους Χριστιανούς που θα τους θυμούνται και θα τους τιμούν. Κατόπιν προσευχήθηκαν για την ειρήνη του κόσμου. Τέλος παρακάλεσαν θερμά τον Θεό να παύσουν οι Διωγμοί των Χριστιανών.

Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος έτσι παρέδωσαν τις ψυχές τους στον Κύριο. Μετά από πολλά χρόνια οι πιστοί έκαναν ανακομιδή των τιμίων λειψάνων τους και τα μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος κάνουν πολλά θαύματα και τα λείψανά τους βγάζουν μύρο.

Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος. Γιορτή

Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος γιορτάζουν στις 18 Αυγούστου.

Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος. Προστάτες

Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος είναι προστάτες των λιθοξόων και των πηγαδιών. Στη Ρωσία είναι προστάτες των ζώων και ειδικά των αλόγων, μετά από πολλά θαύματα που έκαναν.

Απολυτίκιο των Αγίων Φλώρου και Λαύρου

Ευσεβείας τοις τρόποις εγγυμναζόμενοι, του μαρτυρίου την τρίβον διαπεράτε καλώς, ως αυτάδελφοι κλεινοί Χριστόν δοξάσαντες, όθεν γεραίρομεν υμάς, ως γενναίους Αθλητάς, Φλώρε και Λαύρε βοώντες. Από παντοίας ανάγκης, ρύσασθε πάντας ημάς Άγιοι.

Απολυτίκιο Αγ. Φλώρου και Λαύρου - 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Φλώρου και Λαύρου – 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
18 Αυγούστου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.