«Ο Θυμιατούλης μάς γνωρίζει την Εκκλησία», Νικολέττα Σκάλκου Διαμαντίδη .: Πίστη .: Ματιά
 

«Ο Θυμιατούλης μάς γνωρίζει την Εκκλησία», Νικολέττα Σκάλκου Διαμαντίδη

Ένα παιδικό χριστιανικό ανάγνωσμα, που μαθαίνει στα πολύ μικρά και μικρά παιδιά χίλια δυό σημαντικά πράγματα για την εκκλησία.

Γράφει: Matia Gr
«Ο Θυμιατούλης μάς γνωρίζει την Εκκλησία», Νικολέττα Σκάλκου Διαμαντίδη

Η Νικολέττα Σκάλκου-Διαμαντίδη με το υπέροχο βιβλίο της «Ο Θυμιατούλης μάς γνωρίζει την Εκκλησία», πρόσθεσε μια εξαιρετική δουλειά στα ορθόδοξα χριστιανικά αναγνώσματα για παιδιά. Κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2018, από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, με εικονογράφηση της Πέγκυς Φούρκα.

Υπόθεση βιβλίου

Καλώς τα, τα παιδιά μου τα καλά!
Πιαστείτε από τα χέρια μου απαλά
κι ελάτε να σας ξεναγήσω στην ευλογημένη Εκκλησιά,
όπου ο Θεός σάς περιμένει μ’ ανοιχτή την αγκαλιά.

Ποιος τα λέει αυτά; Ο Θυμιατούλης είναι παιδιά! Το θυμιατό της Αγίας Σοφίας, της εκκλησίας που λειτουργεί ο πατέρας Πρόδρομος. Είναι ο λιβανομυρωδάτος φίλος μας με μάτια μελιά σαν τη γλυκιά του την καρδιά. Η “κοιλίτσα” του γεμάτη με καρβουνάκια που σιγοκαίνε, συνοδεύοντας με τον καπνό και το πλούσιο άρωμά τους τις προσευχές των πιστών. Έχει τέσσερις αλυσιδίτσες, μία για κάθε Ευαγγελιστή του Χριστού μας και δώδεκα κουδουνάκια κρέμονται από αυτές, μια για κάθε μαθητή του Ιησού.


Το λιβάνι μου ήταν ένα από τα τρία δώρα που πρόσφεραν οι Μάγοι στον νεογέννητο Χριστό, σκέφτηκε συγκινημένος ο Θυμιατούλης. Κι ήξερε ότι Εκείνος, που ήρθε στον κόσμο από τη μεγάλη Του αγάπη για τους ανθρώπους, είναι πάντα κοντά τους. Εκεί στο σπίτι Του, στην ευλογημένη Εκκλησιά, που έρχονταν όλοι οι πιστοί, αγαπημένοι σαν οικογένεια, ο Χριστός μέσα από την εικόνα Του, στο δεξί μέρος της Ωραίας Πύλης, συνεχώς τους ευλογούσε.

Δίπλα Του ο καλός Του ξάδελφος, ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, και στ’ αριστερά η γλυκιά Του μανούλα, η Παναγιά να Τον αγκαλιάζει στοργικά. Κοντά στην Παναγιά, η Αγία Σοφία με τις κορούλες Της, τις Αγίες Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, στις οποίες είναι αφιερωμένος ο Ναός.

Ο Θυμιατούλης όπως βλέπετε θα είναι ο ξεναγός μας και θα μας βοηθήσει να μάθουμε όσο περισσότερα γίνεται για την εκκλησία. Μη νομίζετε πως είναι μόνος! Έχει συντροφιά του και τον Κερένιο, το κεράκι που είναι φτιαγμένο από κερί μέλισσας και το ανάβουν οι πιστοί να συνοδεύει με το φως του τις προσευχές τους.

Όπως επίσης φίλοι του είναι και οι Καντηλένιοι, που στέκονται φωτεινοί φρουροί πάνω από τις εικόνες των Αγίων και με το Φως του Χριστού μας, παρηγορούν την θλίψη και φωτίζουν τις καρδιές των πιστών.


Εμείς με τις φλογίτσες μας θυμίζουμε στους ανθρώπους να γίνουν φωτεινοί σαν τον Χριστό μας και τους μαθητές Του, έτσι ώστε να φωτίσουν πρώτα τον εαυτό τους κι έπειτα τον κόσμο όλο…

Και φυσικά υπάρχει και η Καμπανένια, με τη δυνατή, γλυκιά, χαρούμενη φωνή της που καλεί όλους τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία.

Ο Θυμιατούλης αγαπά πολύ τους φίλους του, μα έχει και μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του για τον ακούραστο φίλο του, το ακοίμητο Καντήλι που φέγγει μέρα – νύχτα μπροστά στον Εσταυρωμένο, μέσα στο Ιερό Βήμα.


Για να αγοράσετε το «Ο Θυμιατούλης μάς γνωρίζει την Εκκλησία», της Νικολέττας Σκάλκου Διαμαντίδη, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το «Ο Θυμιατούλης μάς γνωρίζει την Εκκλησία» είναι ένα βιβλίο ξεχωριστά μοναδικό. Είναι ένα παιδικό χριστιανικό ανάγνωσμα, που μαθαίνει στα πολύ μικρά και μικρά παιδιά χίλια δυό σημαντικά πράγματα για την εκκλησία, τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό.

Με την εξαιρετική δουλειά -προσεκτική, ξεχωριστή και έξοχη- που έχει κάνει η συγγραφέας του Νικολέττα Σκάλκου Διαμαντίδη στο λογοτεχνικό κείμενο και την υπέροχη ευρηματική με έντονα χρώματα εικονογράφηση που έκανε η εικονογράφος Πέγκυ Φούρκα, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα απίστευτα χρήσιμο ανάγνωσμα για τα παιδιά, που όμως είναι προσιτό, είναι στα “μέτρα τους”, είναι -όσο αυτό είναι δυνατό- ανάλαφρο και διασκεδαστικό! Είναι σίγουρο ότι θα το αγαπήσουν όλοι οι μικροί του αναγνώστες!

Με αυτό το νέο πνεύμα των δημιουργών του, το «Ο Θυμιατούλης μάς γνωρίζει την Εκκλησία» έρχεται να γεμίσει το μεγάλο κενό που υπάρχει στα παιδικά θρησκευτικά αναγνώσματα, σκορπώντας την δροσιά και τη φρεσκάδα του αξιαγάπητου “ήρωά” του.

Παρ’ όλο που ο Θυμιατούλης καίει με όλη την δύναμη της αγάπης -και αυτό το νιώθει ο αναγνώστης- αυτό που λαμβάνει επίσης όποιος το διαβάζει είναι η χαρά του καινούργιου, του ολόδροσου παιδικού βιβλίου. Εξαιρετικά ευχάριστο στην ανάγνωση, αποτελεί έναν διασκεδαστικό τρόπο να μάθεις χρήσιμα πράγματα για την εκκλησία και όλα αυτά που περιέχει.

Προσωπικά θα μου ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστο να έβλεπα και σε θεατρικό, παιδάκια προσχολικής ή πρωτοσχολικής ηλικίας, να λένε ποιηματάκια σαν αυτό της Ωραίας Πύλης…


Η Ωραία Πύλη
Είμαι η μεσαία είσοδος του τέμπλου
που μόνο οι ιερείς περνούν.
Έχω μεν, στα δεξιά μου, την εικόνα του Χριστού.
και του Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου του καλού.
Έχω δε, στ’ αριστερά μου, τη γλυκιά την Παναγιά
και τον Άγιο ή την Αγία που τιμά η Εκκλησιά.

Άξιο λόγου -όπως κάθε τι σε αυτό το ξεχωριστό βιβλίο- είναι και το έμμετρο γλωσσάρι που υπάρχει στο τέλος του.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτού του βιβλίου, το απόλαυσα απίστευτα, το εκτίμησα απέραντα και το συμπεριλαμβάνω στα εξαιρετικά αναγνώσματα! Εύγε!

Οπισθόφυλλο:

Παιδιά, μ’ ακούτε που πλησιάζω;
Χτυπώ τα κουδουνάκια μου
και σας αγκαλιάζω.

Είμαι ο Θυμιατούλης
με την κοιλίτσα την κοκκινωπή,
που καίει από της αγάπης σας
την προσευχή.

Πιαστείτε από τα χέρια μου τα συννεφένια
και μαζί με τους Κερένιους, τους Καντηλένιους
και την Καμπανένια
ελάτε να γνωρίσουμε
την Εκκλησιά μας τη μελένια.


Για να αγοράσετε το «Ο Θυμιατούλης μάς γνωρίζει την Εκκλησία», της Νικολέττας Σκάλκου Διαμαντίδη, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο Θυμιατούλης μάς γνωρίζει την Εκκλησία

Συγγραφέας

Νικολέττα Σκάλκου Διαμαντίδη

Εικονογράφος

Πέγκυ Φούρκα

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

16 Μαΐου 2018

Αριθμός σελίδων

40

ISBN

978-960-563-186-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.