Αγία Ευφημία

Last modified date

Αγία Ευφημία

Αγία Ευφημία

Τη μνήμη της Αγίας Ευφημίας τιμούμε στις 16 Σεπτεμβρίου.

Περιεχόμενα

Βίος της Αγίας Ευφημίας

Η Αγία Ευφημία έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Μεγάλωσε στη Χαλκηδόνα σε μια εύπορη οικογένεια, που της εμφύσησε την αγάπη για τον Χριστό.

Ο Πρίσκος, ηγεμόνας της Χαλκηδόνας, διέταξε να προσφέρουν όλοι θυσία στον Άρη. Οι Χριστιανοί για να μην προδώσουν την πίστη τους κατέφυγαν στην έρημο. Όμως ο Απελλιανός, ιερέας των ειδώλων που παρατήρησε τις απουσίες πολλών κατοίκων, προέτρεψε τον Πρίσκο να τους τιμωρήσει.

Έτσι συνέλαβαν την Ευφημία μαζί με 48 ακόμη Χριστιανούς. Προσπάθησαν να τους πείσουν να θυσιάσουν στα είδωλα, πότε με κολακείες και πότε με απειλές. Τα μαρτύρια στα οποία υπέβαλαν την Αγία Ευφημία ήταν πολλά και φοβερά. Αλλά, με τη χάρη του Θεού, δεν κατάφεραν να βλάψουν την Αγία Ευφημία.

Στη διάρκεια των βασανιστηρίων δύο υπηρέτες του Πρίσκου, ο Σωσθένης και ο Βίκτωρ, πίστεψαν στον Χριστό και μαρτύρησαν.

Πολλά θαύματα ακόμη έγιναν, για να φανερωθεί η αλήθεια της Χριστιανικής Πίστης. Τέλος, η Αγία Ευφημία παρακάλεσε τον Θεό να δεχθεί τη μαρτυρική της θυσία και παρέδωσε το πνεύμα της μετά από ένα χτύπημα αρκούδας. Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 303 μΧ.

Α.Α.

Εορτή της Αγίας Ευφημίας

Τη μνήμη της Αγίας Ευφημίας τιμούμε στις 16 Σεπτεμβρίου.

Απολυτίκιο της Αγίας Ευφημίας

Τω θείω έρωτι, Λαμπρώς αθλήσασα, εις oσμήν έδραμες, Χριστού πανεύφημε, οία νεάνις παγκαλής, και Μάρτυς πεποικιλμένη, όθεν εισελήλυθας, εις παστάδα ουράνιον, κόσμω διανέμουσα, ιαμάτων χαρίσματα, και σώζουσα τους σοι εκβοώντας, χαίροις θεόφρον Ευφημία.

Σχετικά άρθρα